Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

10 προτάσεις για τη φορολογία

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, που έχει ανοίξει και στη Νομαρχιακή επιτροπή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, για το φορολογικό σύστημα, προτάθηκαν 10 κατευθύνσεις πού όπως τονίζεται «βρίσκονται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, από τα μέτρα της κυβέρνησης και είναι ενταγμένες σε μια αναγνώριση του κοινωνικού χαρακτήρα, που πρέπει να έχει το κράτος».
Πιο συγκεκριμένα προτείνονται οι ακόλουθες 10 κατευθύνσεις:
1. Αύξηση των μη φορολογικών εσόδων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας επιχειρηματικότητας, κάτι που βλέπουμε ότι καταπατάται μ' έναν στυγνό τρόπο, όπως με την εν ψυχρώ «δολοφονία» της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των σιδηροδρόμων, όπου έχουν συσσωρευτεί τεράστια ελλείμματα πολιτικής δράσης από τη μεριά και των προηγούμενων κυβερνήσεων
2. Με τη μείωση των δαπανών εκείνων, οι οποίες δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι οι στρατιωτικές δαπάνες, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αντιμετώπιση της κομματοκρατίας στο δημόσιο, τους ελέγχους νομιμότητας και σκοπιμότητας για τις δαπάνες
3. Με ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως είναι ένας αξιόπιστος και απλός μηχανισμός ελέγχου, οι βεβαιώσεις για την είσπραξη φορολογικών υποχρεώσεων, το πόθεν έσχες, η κατάργηση του φορολογικού απορρήτου και η υποχρέωση πάνω από ένα ορισμένο ποσό οι συναλλαγές να γίνονται είτε με προσωπικές επιταγές είτε μέσω τραπεζών
4. Οι πράσινοι φόροι, στη βάση του «ο ρυπαίνων πληρώνει»
5. Η διαφοροποίηση της έμμεσης φορολογίας. Αντιστροφή της σχέσης έμμεσης και άμεσης φορολογίας, φόρων εργασίας και φόρων κεφαλαίου
6. Η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας
7. Η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές
8. Η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος της εκκλησίας
9. Πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργούνται από τον φορολογικό ανταγωνισμό, τον αποτελεσματικό έλεγχο και την φορολόγηση των off shore, των παράκτιων εταιριών και τη διάλυση των φορολογικών παραδείσων, που είναι ο μόνος παράδεισος σήμερα, ο οποίος ανθεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
10. Επιβολή του φόρου Tobin, δηλαδή της ειδικής φορολογίας, στις διασυνοριακές βραχυπρόθεσμες κινήσεις κεφαλαίων».





Θέμα: «Φοροεπιδρομή χωρίς όριο».

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τόνισε:
«Οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και φέτος ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, «χαρατσώνονται» άγρια και άδικα για μια ακόμη φορά τα τελευταία 4 χρόνια, για να μπορέσουν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης να κλείσουν τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού τους.
Αντί η Κυβέρνηση να ελέγχει τους μεγάλους φοροφυγάδες, βάζει στο στόχαστρο, όπως συνηθίζει, αυτούς που παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα, θεωρώντας τους, συλλήβδην, ύποπτους φοροδιαφυγής.
Ακόμα και πολίτες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας θα φορολογηθούν με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
Η αγορά περιήλθε στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αλλά αντί για φοροελαφρύνσεις ο κ. Αλογοσκούφης βάζει και νέους φόρους.
Eπίσης, με τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των ΟΤΑ, η Κυβέρνηση θα παρεμβαίνει πλέον, εν λευκώ, στην οικονομική τους λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα διακοπής κρατικών επιχορηγήσεων προς την Αυτοδιοίκηση.
Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί τον καθρέπτη μιας επικίνδυνης πολιτικής, συνολικά για τον τόπο και τη ζωή των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: