Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΗΤΟ


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ¨ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ¨

Η Τοπική Διοίκηση του 9ου Περ. Τμήματος Ανατ. Στερεάς του Οικονομικού
Επιμελητηρίου της Ελλάδας , όπως πάντα έτσι και σήμερα, με αίσθημα ευθύνης σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας για το επίμαχο θέμα του ¨ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ¨.
Απαντούμε έτσι σ΄όσους βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν έχουμε θέση, ξεχνώντας τις δικές τους τεράστιες ευθύνες, όταν όντας μέσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, περνούσαν κυριολεκτικά πλάι τους μείζονα ζητήματα ανάπτυξης του τόπου μας ( Χωροταξικό κ.λ.π.) και αντί να τα σταματούν, να τα μελετούν και να τα αναδεικνύουν, ερχόντουσαν μεμψιμοιρούντες, όταν σχεδόν όλα είχαν τελειώσει στο στρογγυλό τραπέζι καταθέτοντας την αποφασιστικότητά τους για δυναμικές διεκδικήσεις !
Για τους επιλήσμονες συνεπώς και όχι μόνο, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι το Ο. Ε. Ε. ήταν πάντα εδώ, ομόφωνα παρόν, λέγοντας θαρραλέα και αποφασιστικά την άποψή του όσο και αν δυσαρεστούσε, για μια σειρά ζητήματα μείζονος σημασίας (Διοικητήριο, Δημοτική Αγορά, Φυλακές, Δεύτερη Ζεύξη, Χωροταξικό, Καποδίστριας ΙΙ, Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου Χαλκιδέων και πολλά άλλα ).
Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει με παρρησία και στο μέλλον, έξω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ιδεολογίες.
Η σημερινή μας θέση για τον ¨ Δημόκριτο ¨ δεν διεκδικεί φυσικά το ιδανικό. Δεν αποτελεί και σε μεγάλο ποσοστό, αντικείμενο του Φορέα μας. Όμως εκτιμούμε ότι είναι ρεαλιστική και δεν ευαγγελίζεται ουτοπίες τύπου …. Πανεπιστημίου, που ίδιοι επιλήσμονες ανέφεραν, γνωρίζοντες ότι η ιδέα αυτή ανεξαρτήτως του αν είναι εφαρμόσιμη σ΄ αυτό τον χώρο, έχει πια ¨ πετάξει¨ για άλλη γη, άλλα μέρη ! Ποιοί αλήθεια ευθύνονται;



- 2 –
Και τώρα στην ουσία.
Κατ΄ αρχάς θέλουμε να επισημάνουμε την ιδιαιτερότητα την οποία έχει το θέμα της πρ. Μηχανικής Σχολής του Δημοκρίτου. Και τούτο διότι πρόκειται περί ενός σημαντικού ιστορικού κτιρίου της πόλης μας.
Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει το κτίριο αυτό να γίνει μία νέα Δημοτική αγορά. Ένας ακόμα δηλαδή χώρος απαξιωμένος και εγκαταλειμμένος, εστία μόλυνσης και λοιπών κινδύνων, ένα επιπλέον όνειδος για την πόλη της Χαλκίδας. Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα εξής :
1. Η όποια απόφαση του E.B.E.B.E. Εύβοιας περί του τρόπου κατασκευής του (αντιπαροχής ή άλλου ) θα έπρεπε νάχε ληφθεί μετά την διαβούλευση με τους λοιπούς φορείς και κυριότερα με τον Δήμο και το Τ. Ε. Ε. Οι λόγοι είναι ευνόητοι
2. Υποθέτουμε και μόνο και βέβαια ότι η Διοίκηση του ΕΒΕΒΕ για να προχωρήσει σ΄ ένα τέτοιο σχέδιο είναι απολύτως βέβαιη ότι έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά και αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Διότι δεν θα θέλαμε να φανταστούμε, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΤΕΕ, τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση.
3. Το μόνο συνεπώς που μένει είναι αυτό που μας ανακοινώθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη Φορέων, να εισηγηθούμε για τη χρήση του.
Ο Φορέας μας επειδή ποτέ δεν λειτούργησε μηδενιστικά ή απαξιωτικά, καταθέτει τις εξής προτάσεις :
1) Η όποια παρέμβαση γίνει να λάβει υπ΄ όψιν την ¨Επιβάρυνση¨ που θα προκαλέσει στην συνοικία Δ΄ η πιθανή κατασκευή ενός « μεγαθηρίου »
Επομένως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει πλήρης κάλυψη των 11.000 τ.μ.
2) Δεν είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία ενός σύγχρονου Εμπορικού Κέντρου.
3) Είναι αναγκαίο στο κτίριο αυτό να στεγαστεί το «Μουσείο του Εμπορίου», όπως θα μπορούσε να ονομαστεί με εκθέματα από την Εμπορική Βιοτεχνική – Βιομηχανική ιστορία του Νομού.
4) Είναι επιθυμητή επίσης η δημιουργία ενός σύγχρονου αλλά όχι μεγάλου συνεδριακού κέντρου. Κι΄ αυτό γιατί οι υποδομές σε κλίνες της πόλης της Χαλκίδας είναι πολύ μικρή, άρα δεν μπορεί να υπάρξει φιλοξενία μεγάλου αριθμού συνέδρων.
5) Απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία υπόγειου Πάρκινγκ, ώστε να μην επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά η περιοχή.
6) Λόγω και της ιστορίας του, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μόνιμης Δομής Διαρκούς Εκπαίδευσης, η οποία θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μίας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του Τ. Ε. Ι. Χαλκίδας, διότι είναι αδιανόητο, το μοναδικό Τριτοβάθμιο Ίδρυμα του Νομού μας να λειτουργεί εξ ολοκλήρου σε άλλο Δήμο. Τότε προς τι η ονομασία ΤΕΙ Χαλκίδας;
7) Οι υπόλοιποι χώροι να ¨παραδοθούν¨ στο πράσινο, ώστε να δοθεί ανάσα ζωής για την πόλη της Χαλκίδας, που τόσο της λείπει.
Εκτιμούμε ότι με τα ανωτέρω συμβάλλουμε γόνιμα στον διάλογο και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι πάντα, σαν Θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέχουμε τις γνώσεις μας στα αντικείμενα που μας αφορούν.

Για την Τοπική Διοίκηση
Ο Πρόεδρος Κων/νος Ρουσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: