Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ


Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΝ με Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Κίνηση κατά λιθάνθρακα
Με αφορμή την αποδοχή από τη ΡΑΕ της αίτησης της ΔΕΗ για τη κατασκευή σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ λιθανθρακικής μονάδας 800MW στο Αλιβέρι Εύβοίας έγινε χθες στη Χαλκίδα συνάντηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος περιοχής Αλιβερίου και μελών της κίνησης κατά λιθάνθρακα της περιοχής με αντιπροσωπία του ΣΥΝ αποτελούμενη από το μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για θέματα οικολογίας του κόμματος Βαγγέλη Αποστόλου, το γραμματέα της Ν.Ε. Ευβοίας Γιώργο Ακριώτη, το νομαρχιακό σύμβουλο Γιώργο Βλαχογιώργο και το μέλος της Ν.Ε. Γιάννη Τήνιο.
Μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Το περιβάλλον της περιοχής Αλιβερίου δέχεται ακόμα μια επίθεση με πολιορκητές κι αυτή τη φορά τη ΔΕΗ και την ΑΓΕΤ και συμπράττοντες τη ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) και τη Δημοτική Αρχή Ταμυναίων.
Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος στη κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου όχι μόνο γιατί θα υπάρξει πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση στη περιοχή, αλλά και γιατί η χώρα μας έχει δεσμευτεί από το πρωτόκολλο του Κιότο να περιορίσει, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, την εκπομπή των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε κι ένας εμπαιγμός σε βάρος της τοπικής κοινωνίας:
Η πρόθεση για εγκατάσταση της μονάδας σ΄ ένα χώρο 186.5 στρεμ.(θέση Στάχτες Μηλακίου Αλιβερίου) που μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων είχε αποδοθεί το 2004 στο Δήμο Ταμυναίων για κοινόχρηστες και φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες, ήταν γνωστές από το 2007, δηλαδή πριν ακόμη εκπνεύσει η πρώτη προθεσμία (2009) για την αξιοποίηση του. Σ¨ αυτό τον εμπαιγμό συνέπραξαν τόσο η ΔΕΗ με την ΑΓΕΤ όσο και η ΚΕΔ και δυστυχώς όπως ισχυρίζεται η τελευταία, στις σχετικές συνεννοήσεις συμμετείχε και η Δημοτική Αρχή Ταμυναίων.
Ο ΣΥΝ έχοντας μέχρι σήμερα πάρει μέρος σ΄ όλες τις κινητοποιήσεις κατά του λιθάνθρακα, συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του για να αποτραπεί κι αυτή η επιχείρηση εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι Ευβοίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: