Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΛΟΓΙΟ

Αγαπητή /έ blogger,


Τι θέλουμε;
Το περιβαλλοντικό δεν είναι ένα ζήτημα που επιλύεται από τα «πάνω». Το περιβαλλοντικό ζήτημα λύνεται, όταν εμείς οι πολίτες παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με τις γνώσεις σου και λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σου μπορείς πραγματικά να βοηθήσεις στη διάσωση της φύσης και να κάνεις τη διαφορά. Η κοινότητα του Οικολογίου αναζητά ανθρώπους με γνώσεις προγραμματισμού, που επιθυμούν να συνεισφέρουν στη μάχη ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή. Η δική σου κινητοποίηση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.


Το Εγχείρημα!
Το εγχείρημα, στο οποίο καλείστε να συμμετέχετε, είναι η κατασκευή ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας, στον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να προσθέτουν πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε περιοχής και τις κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται για την επίλυση αυτών.
Ο χάρτης θα είναι απολύτως διαδραστικός δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να προσθέτει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής του μαζί με μία σύντομη περιγραφή καθώς και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα, e-mail, ιστοσελίδες) για την αντίστοιχη κίνηση πολιτών. Ο χάρτης θα έχει δυνατότητες ταξινόμησης παρομοίων τοπικών προβλημάτων και κινήσεων πολιτών, ώστε να αναδεικνύεται η τυχόν εθνική τους διάσταση. Η περαιτέρω συνδιαμόρφωση των λειτουργιών και του χαρακτήρα του χάρτη θα είναι αντικείμενο της ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την κατασκευή του.


Το Διακύβευμα!
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως βιότοποι υπό κίνδυνο, επιμολυσμένα ποτάμια, παράνομες χωματερές, απειλούμενες δασικές εκτάσεις, που παραμένουν στην αφάνεια και διαιωνίζονται. Επίσης, σε όλη τη χώρα κινήσεις πολιτών δραστηριοποιούνται για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ωστόσο, για όσους αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον υπάρχει άγνοια τόσο ως προς το είδος και τη γεωγραφική κατανομή των προβλημάτων όσο και ως προς τα κοινά τους στοιχεία και επομένως ως προς τους κοινούς τόπους των αγώνων μας.
Ένας ψηφιακός διαδραστικός χάρτης, που θα συγκεντρώνει σε ένα click του ποντικιού τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και τις κινήσεις πολιτών, μπορεί να σταθεί αφορμή όχι μόνο για την πληροφόρηση των ανθρώπων και για την δραστηριοποίησή τους αλλά και για ευρύτερο συντονισμό σε πανελλαδική κλίμακα πάνω σε κοινά περιβαλλοντικά θέματα.


Η Συνεισφορά Σου;
Στην έκκλησή μας δε βάζουμε τεχνητούς διαχωρισμούς στο «Εμείς» και στο «Εσύ». Ως Οικολόγιο έχουμε συνειδητά επιλέξει να λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά και με οριζόντιες δομές, χωρίς αλλότριους πόρους, ιεραρχίες και διοικητικά συμβούλια και δίχως να υπηρετούμε πολιτικές, κομματικές ή οικονομικές σκοπιμότητες.
Τα παραπάνω αποτελούν εχέγγυο ώστε η συνεισφορά σου να μη γίνει με κανένα τρόπο αντικείμενο πολιτικής ή άλλης εκμετάλλευσης κανενός. Το εγχείρημα του ψηφιακού περιβαλλοντικού χάρτη θα αποδοθεί ελεύθερο προς χρήση στην κοινωνία και στα κινήματα για την ενίσχυση της μάχης ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή.


Τι είναι το Οικολόγιο;
Το Οικολόγιο είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών. Γεννήθηκε στο διαδίκτυο, με αφορμή τις καταστροφικές και πολύνεκρες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κόμβο έγκυρης ενημέρωσης και ανοιχτού διαλόγου σχετικά με τα μικρά και μεγάλα οικολογικά ζητήματα, καθώς και να συμβάλλει δυναμικά στη δραστηριοποίηση όλων των ενεργών πολιτών που επιμένουν να διεκδικούν ένα καλύτερο περιβάλλον.

Το Οικολόγιο είναι και θα παραμείνει μακριά από οικονομικές ή πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν έχει πόρους και διοικητικά συμβούλια. Στηρίζει τη δύναμή του αποκλειστικά στη συλλογικότητα των μελών του, που αγωνίζονται ισότιμα και δημοκρατικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους και η συνεργασία με οργανώσεις, ιδρύματα και φορείς είναι ευπρόσδεκτη.
Για επικοινωνία με την ομάδα κατασκευής του ψηφιακού χάρτη στείλτε email στο info@oikologio.gr .

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Η ομάδα του Οικολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: