Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Δωρεάν δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά


Παρέμβαση κάνει το ΚΚΕ για την ανασφάλεια των νέων γονέων και την εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών:

Η αγωνία του μεροκάματου, η απειλή της ανεργίας, της ανασφάλειας των εργασιακών σχέσεων τσακίζουν τις αντοχές της λαϊκής οικογένειας, χτυπάνε ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια. Πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει ότι τα παιδιά που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι αυτά που ο αρχηγός της οικογένειας είναι άτομο νεαρής ηλικίας μέχρι 34 χρόνων. Ακολουθούν τα παιδιά των μεταναστών.
Για το νέο ζευγάρι γρήγορα τη χαρά της απόκτησης του παιδιού την ανατρέπει η αγωνία του τι θα γίνει για το μεγάλωμά του. Η χαρά γίνεται άγχος.
Εργαζόμενοι - άνεργοι, νέοι γονείς, μετανάστες
Το παιδί της εργατικής λαϊκής οικογένειας είναι ανοχύρωτο, όπως και το σύνολο της ζωής μας. Υπεύθυνη είναι η πολιτική της πλουτοκρατίας που υλοποιούν με αποφασιστικότητα σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μια βαθιά ταξική πολιτική του κεφαλαίου, που τα δικαιώματα και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της τα βλέπει ως εμπόδιο στην κερδοφορία του. Αυτή είναι η μήτρα της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που βλέπει τις ανάγκες του εργαζόμενου και της οικογένειάς του ως εμπόρευμα.
Εμπορευματοποίηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αυτή την πραγματικότητα εκφράζει η άθλια κατάσταση στον τομέα της πρόνοιας και της αγωγής του παιδιού.
Από το 1993 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταφέρει την ευθύνη για την προστασία και την αγωγή του παιδιού και των αντίστοιχων παιδικών σταθμών στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ).
Το ήδη φτωχό και ανεπαρκές δίκτυο προστασίας του παιδιού και της οικογένειας στη χώρα μας οδηγείται μέσω των δήμων στην εμπορευματοποίησή του. Σε σύμπνοια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, μαζί με τους νομαρχιακούς και δημοτικούς τους συμβούλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιούν τις κατευθύνσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Εμπορευματοποιούν τις ανάγκες του παιδιού, κομματιάζουν την οικογένεια, βάζουν πλαίσιο και πλάτη για την άλωση των εργασιακών σχέσεων, ωραρίου κλπ. Με το επιχείρημα της "αποκέντρωσης", του "λιγότερου κράτους", της "ανταποδοτικότητας", οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΤΑ, άνοιξαν το δρόμο για να σταματήσει η κεντρική χρηματοδότηση, επέβαλαν τα τροφεία και μέσω των κοινοτικών κονδυλίων υλοποιούν έωλα προγράμματα για το παιδί με ημερομηνία λήξης.
Κοροϊδεύουν τους γονείς, χρηματοδοτούν επιχειρηματίες
Είναι σήμερα στην επικαιρότητα ένα "νέο" πρόγραμμα, με την ονομασία "εναρμόνιση εργασιακής και οικογενειακής ζωής". Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά χλευάζει τη λαϊκή οικογένεια και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, που καλούνται να δουλέψουν με μερική δουλειά και μερικό μεροκάματο και να προσδοκούν ως φιλοδώρημα μια θέση για το παιδί τους σε παιδικό σταθμό. Η κυβέρνηση μοιράζει κουπόνια και όχι θέσεις στο δημόσιο δημοτικό σύστημα των παιδικών σταθμών. Οι 16.000 θέσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Οι εξαγγελίες της είναι ένα πελώριο ψέμα.
Η κυβέρνηση με αυτό το πρόγραμμα, κοροϊδεύει τους γονείς και χρηματοδοτεί τους επιχειρηματίες στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Κι αυτό το πρόγραμμα έρχεται να δέσει στο συνολικό σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης της παιδείας και προσχολικής αγωγής, με αρωγό την ΤΑ. ακολουθεί την περσινή εξαγγελία της κυβέρνησης για την υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία που στην πραγματικότητα σήμανε το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης.

Τραγικές ελλείψεις και υπέρογκα τροφεία
Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για άλλη μια χρονιά, από τις αιτήσεις που έγιναν, πολλές δεν ικανοποιήθηκαν . Είναι δε πολύ περισσότερες αυτές οι οικογένειες που δεν έκαναν αίτηση, γιατί γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν έχουν καμία τύχη! Αποκλείονται οι άνεργοι και οι μετανάστες.
Το προσωπικό των παιδικών σταθμών παραμένει τραγικά ανεπαρκές και η πλειοψηφία του δουλεύει σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας. Το παιδαγωγικό πρόγραμμα είναι ανύπαρκτο και επαφίεται στο φιλότιμο των εργαζομένων.
Τα τροφεία που καλούνται οι γονείς να πληρώσουν είναι υπέρογκα. Στους ιδιωτικούς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
Πάνω από το 50% των κτιρίων είναι ακατάλληλα, δεν πληρούν προϋποθέσεις ασφάλειας. Δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο από κρατικό φορέα για την καταλληλότητά τους.
Να αντιδράσει η λαϊκή οικογένεια
Το ΚΚΕ καλεί τη λαϊκή οικογένεια να αντιδράσει. Να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που την κοροϊδεύουν και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Η αγωγή και η προστασία του παιδιού είναι δικαίωμα για όλους. Να το προασπίσουμε.
Το ΚΚΕ καλεί κάθε λαϊκή οικογένεια να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να προστατεύσει το παιδί και το μέλλον του. Να ζωντανέψει τους συλλόγους γονέων.
Να παλέψει μέσα από αυτούς και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για:
• Κρατικούς δωρεάν σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων για όλους και τους μετανάστες.
• Δύο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή (νηπιαγωγεία), τριετή για τα παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής.
• Η προστασία της μητέρας και του παιδιού, και ξεχωριστά του παιδιού με ιδιαίτερα προβλήματα, οι ανάγκες του νέου ζευγαριού που θέλει να αποκτήσει παιδί, να είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο κρατική, να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση.
• Να καταργηθούν όλα τα τροφεία, όλα τα λειτουργικά έξοδα να καλύπτονται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να γίνουν δημόσιοι και δωρεάν όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Να δημιουργηθούν τόσοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των εργαζομένων και ανέργων γονέων και να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
• Να γίνει κτιριακός έλεγχος για την ασφάλεια των σταθμών.
• Να παρθούν μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, διατροφής των παιδιών, να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό.
• Να παρθούν μέτρα στήριξης της μονογονεϊκής οικογένειας με δωρεάν παροχή όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, ειδικά μέτρα για τους μετανάστες.
• Να παρθούν ειδικά μέτρα στήριξης των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά.
• Κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης στο σπίτι των νέων ζευγαριών που απέκτησαν παιδί.
• Δημιουργία δικτύων κρατικών παιδικών κατασκηνώσεων για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων, με προτεραιότητα στις οικογένειες με άνεργο, στις μονογονεϊκές, στις φτωχές λαϊκές οικογένειες, στους μετανάστες.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των stage και των ελαστικών μορφών εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: