Με αφορμή τη συνεδρίαση, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης, και τη συζήτηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, υπέβαλε υπόμνημα, με τις κυριότερες θέσεις και απόψεις του, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Πολεοδομικό Γραφείο Κύμης, τη Νομαρχία Ευβοίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ορισμένα από όσα επισημαίνονται στο υπόμνημα, έχουν ως εξής: "Ως Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος της περιοχής της Κύμης, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση-απόφαση για την έγκριση, της πρότασης του Β' Σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Κύμης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, θα θέλαμε να σχολιάσουμε, να συζητήσουμε και παράλληλα να προτείνουμε τις απόψεις μας, σχετικά με την προστασία, την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του ανθρωπογενούς, του αρχιτεκτονικού και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής της Κύμης.
Ξεκινώντας την έκθεση των απόψεών μας σας επισημαίνουμε πως κατά την γνώμη μας, στην άποψη που παρουσιάζουν οι μελετητές, έχει κατά απόλυτο τρόπο ταυτιστεί η ανάπτυξη του Δήμου μας με τα εξής: α) με τη διάνοιξη «νέου» οδικού άξονα (ο τρίτος που θα έρχεται στο Δήμο), β) με το λιμάνι «εθνικής» εμβέλειας και γ) με την παραθεριστική κατοικία, έχει οδηγήσει τους μελετητές σε βασικά δομικά λάθη.
Ο Δήμος μας, συνδέεται με το κέντρο με δυο οδικούς άξονες: α) ο άξονας Χαλκίδα-Αλιβέρι-Κύμη όπου μας συνδέει και με την ΝοτιοΚεντρική Εύβοια και β) ο άξονας Χαλκίδα-Στενή-Μετόχι-Κύμη που μας συνδέει με την ΒορειοΚεντρική Εύβοια. Το κομμάτι μάλιστα του δρόμου Στενή-Κύμη θεωρείται από ταξιδιωτικούς οδηγούς, ως μια από τις πέντε ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Ελλάδα.
Ακόμη η άποψη των μελετητών ότι η ανάπτυξη της περιοχής, εξαρτάται από τη μετατροπή της περιοχής μας, σε υποδοχέα παραθεριστικής κατοικίας (νέος όρος που καμία σχέση δεν έχει με το γνωστό μας όρο εξοχική κατοικία) με τον τρόπο που απεικονίζεται στην μελέτη είναι λανθασμένη. Και αυτό γιατί πολύ σύντομα θα μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής μας, το ανατολικό μέτωπο του δήμου μας κυρίως, σε ένα μοντέλο οικιστικής επέκτασης-ανάπτυξης αντίστοιχο με το αποτυχημένο οικιστικό παράδειγμα της Ανατολικής Αττικής, της παραλιακής Κορινθίας, της Χαλκιδικής, των Κυκλάδων κτλ, όπου εξαιτίας της υπερδόμησης των περιοχών αυτών δεν είναι καν προορισμός για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των εκεί κατοικιών. Έχουν επιβαρυνθεί οικιστικά οι παραπάνω περιοχές σε τεράστιο μη αναστρέψιμο βαθμό.
Γνωρίζουμε τις ανάγκες και της παραθεριστικής κατοικίας αλλά δεν μπορούμε να πιστεύσουμε ότι είναι κεντρικός άξονας ανάπτυξης του Δήμου μας. Αντίθετα, εάν το φαινόμενο κορεστεί και στην περιοχή μας, πράγμα που μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, τότε η παραθεριστική κατοικία θα μετατραπεί σε μονόδρομο αρνητικής ανάπτυξης. Δεν θα πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι και το Σύνταγμά μας, θεωρεί ως προτεραιότητα, το φυσικό περιβάλλον και τη γεωργική γη από την οικιστική γη για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας. Το ότι υπάρχει οικιστική πίεση στην περιοχή είναι γνωστό. Αυτό ίσως οδήγησε τους μελετητές στο να «δημιουργήσουν» πολεοδομικές ενότητες (ΠΕ) με προβλήματα.
Η εμμονή της μελετητικής ομάδας γύρω από την παραθεριστική κατοικία, οδήγησε τη μελέτη σε ένα επικίνδυνο και απαράδεκτο ατόπημα, την Πολεοδομική Ενότητα 21. Πρόκειται για την «Αναπτυξιακή Ζώνη Τουρισμού, Παραθεριστικής Κατοικίας και Αθλητικών Δραστηριοτήτων» (σελ. 69) σε έκταση 2.017.700 τ.μ. στον πυρήνα του Ελατοδάσους και γύρω από τις περιοχές Βρωμονέρα-Εφταό. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση που έχει σαν στόχο την οικοπεδοποίηση σε «φιλετάκια» αρχικά στον πυρήνα ενός μοναδικού ελατοδάσους.
Πολύ θετικές είναι οι προτάσεις για τη διάθεση χώρου περιπάτου-ποδηλάτου στον δρόμο Παραλία-Πλατάνα-Στόμιο καθώς και η αναβίωση μονοπατιού που ενώνει την Κύμη με τις βόρειες ακτές και το ελατόδασος. Κρίνουμε ότι το παραδοσιακό μονοπάτι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο σε διαδρομές και να ενώσει και άλλες αξιόλογες περιοχές όπως δάση, ακτές, μνημεία, χωριά. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΔΑΠΠΕ μπορεί να βοηθήσει γιατί ήδη έχει κάνει σημαντική δουλειά, με πολλά χιλιόμετρα χαρτογράφησης μονοπατιών. Τελειώνοντας, θα ήθελε ο σύλλογός μας να τονίσει ότι η προστασία του ανθρωπογενούς, του φυσικού και του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, πρέπει να είναι το πρωταρχικό μέλημα του ΓΠΣ. Δεν θα πρέπει οι πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας να εγκλωβιστούν σε διλήμματα τύπου «Προστασία του Περιβάλλοντος ή Ανάπτυξη» γιατί το πρώτο, η απόλυτη προστασία δηλαδή του περιβάλλοντος, είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την κάθε είδους ανάπτυξη της περιοχής μας.
Σαν σύλλογος προστασίας του Περιβάλλοντος περιμένουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να δείξει έμπρακτα την περιβαλλοντική του ευαισθησία για τον τόπο μας και σας προτείνουμε τα εξής:
1) Να διαγράψει την απαράδεκτη πρόταση της τσιμεντοποίησης-φιλετοποίησης του ελατοδάσους (ΠΕ-21).
2) Να ενταχθεί ο ορεινός όγκος Σκοτεινή-Κοτύλαια-Ορτάρι μαζί με τα σπουδαία οικοσυστήματά τους σε ειδικό καθεστώς προστασίας (π.χ. Εθνικός δρυμός, περιοχή Natura, ή όποιο άλλο).
3) Προστασία των βόρειων ακτών του δήμου μας και εάν είναι δυνατή η ένταξή τους σαν σύνολο μαζί με τον ορεινό -μοναδικό- μορφολογικά όγκο. (Αλήθεια, Τι προβλέπει η μελέτη για τα αυθαίρετα Τσιλάρου και Θαψών; Είναι φρόνιμο να συνεχίσουμε να νομιμοποιούμε αυθαιρεσίες και καταπατήσεις όπως στην περίπτωση της Χηλής;).
4) Προστασία από μεταλλευτική δραστηριότητα του ορεινού όγκου και των ακτών.
5) Ζώνη Φυσικού αποθέματος (ΠΕΠ-6) πάνω από τα 600 μέτρα.
6) Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας και τις προηγηθείσες παρατηρήσεις μας σχετικά με επεκτάσεις οικισμών, κηρύξεις παραδοσιακών θυλάκων, ΠΕΠ-4 κλπ.".
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ
ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
Πριν από 15 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου