Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, Kireas.org

Μαντούδι 31/1/09

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων - Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009
Ο kireas.org σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για την αξία των υγροτόπων καθώς και για τα οφέλη της Σύμβασης του Ραμσάρ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων οργανώνοντας τα παρακάτω:
1. Παραποτάμια πεζοπορία από το Μαντούδι στις εκβολές του ποταμού Κηρέως στην Κρύα Βρύση την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου. Η πεζοπορία ξεκινά τη Δευτέρα 2/2/09 στις 3:00 μμ από τα γραφεία του συλλόγου στο Μαντούδι (Ιφιγένειας 3).
2. Διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας με θέμα «Υγρότοποι, ποτάμια και λίμνες της Εύβοιας». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του kireas.org
2. Καθαρισμός. Επίσης kireas.org καλεί τα μέλη του και τους ευαισθητοποιημένους δημότες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα να καθαρίσουν τους παραποτάμιους χώρους από τα σκουπίδια.
Στη ιστοσελίδα του kireas.org υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, το δίκτυο Νατούρα 2000 το δέλτα Κηρέως καθώς και το προστατευόμενο σημαντικό υγρότοπο της Ευβοίας « Μεγάλο και Μικρό Λιβάρι» και τους κινδύνους που διατρέχουν και πώς μπορούν να προστατευθούν.
H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου και σηματοδοτεί την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης για τους υγροτόπους στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ραμσάρ, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και έκανε μια ενθαρρυντική αρχή. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση και την επικύρωσε με το Ν.Δ.191/74. Το φετινό θέμα είναι οι λεκάνες απορροής των ποταμών και η διαχείρισή τους. Έξι είναι οι κύριες απειλές των λεκανών απορροής των ποταμών: φράγματα και άλλες κατασκευές, υπερβολική άντληση υδάτων, η αλλαγή του κλίματος, τα αλλόχθονα είδη, η υπεραλίευση, και η ρύπανση .
Πληροφορίες για τις λεκάνες απορροής: http://www.ramsar.org/wwd/9/cd/wwd2009-leaflet-low-e.pdf

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, Kireas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: