Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Προλειάνει το έδαφος στο Αλιβέρι η ΔΕΗ για το λιθάνθρακα




ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ
ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ


Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η υπόθεση της μονάδας λιθάνθρακα της ΔΕΗ (μαζί με την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) στο Αλιβέρι.
Οι δυνατότητες για σειρά «ναι» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), η ύπαρξη συμπράττοντα ιδιώτη επενδυτή και το οικονομικό – κοινωνικό δέλεαρ της εργασίας, έχει δώσει σαφή «αέρα» στα σχέδια της ΔΕΗ.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ: ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΛΛΑ…
Στη ΔΕΘ ο Παν. Αθανασόπουλος δημοσιοποίησε αποδοχή από τη ΡΑΕ της αίτησης για λιθανθρακική μονάδα 800 MW, με περιθώριο έκδοσης αδείας μέχρι τέλους του 2009 και στόχο την εμπορική λειτουργία το 2013. Μια είδηση που ποτέ δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και που τελικά φαίνεται ότι δεν αληθεύει στο μέτρο που παρουσιάστηκε.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η ΡΑΕ έχει εγκρίνει καταρχήν το κριτήριο που έχουν να κάνουν με τη δέουσα τεχνολογία της μονάδας, απομένουν, ωστόσο, και άλλα θέματα που θα εξετασθούν, όπως, η οικονομική βιωσιμότητά της, οι επιδράσεις στον ανταγωνισμό, καθώς και η συμμετοχή της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ, δεν έχει αρμοδιότητα να υπεισέλθει σε ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την έγκριση μιας άδειας παραγωγής. Η αρμοδιότητά της για τη διατύπωση γνωμοδότησης εξαντλείται μόνον στα προαναφερόμενα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, όσο η ΡΑΕ δεν έχει πει τον τελικό λόγο της για την αίτηση της ΔΕΗ για το Αλιβέρι παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και δεν μπορεί να προδικασθεί η θετική γνωμοδότησή της.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΙΒΕΡΙΩΤΕΣ
Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο στην υπόθεση των λιθανθρακικών μονάδων δεν είναι τόσο η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, όσο η τελική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο όσο οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών διατηρούνται σε υψηλούς τόνους για αυτού του είδους τις μονάδες, τόσο θα αποφεύγει, όπως φαίνεται, να πάρει θέση. Προφανώς η διοίκηση της ΔΕΗ έχοντας αυτό κατά νου δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά έναν αγώνα δρόμου να πείσει τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία του Αλιβερίου ότι η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον της περιοχής.
Ήδη, η διοίκηση της ΔΕΗ απέστειλε στη δήμαρχο Ταμυνέων Κατερίνα Καράπα, πρόσκληση, προκειμένου να διοργανωθεί ανοικτή εκδήλωση, στην οποία η Επιχείρηση προτίθεται να παρουσιάσει τα συνολικότερα σχέδιά της για την περιοχή του Αλιβερίου, όπου εκτός από το λιθάνθρακα θα κατασκευασθεί και μονάδα φυσικού αερίου 400 MW, για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Η πρόκληση της ΔΕΗ προς τη δήμαρχο και τη θεσμική οδό ακολουθεί και την επιχείρηση φαίνεται να εξυπηρετεί, αφού η δήμαρχος που επισήμως σιωπά όλη αυτήν την περίοδο, παρά τις προ(σ)κλήσεις των τοπικών φορέων που αντιδρούν στο λιθάνθρακα, ίσως αποδειχθεί κρίσιμος παράγοντας για την επικράτηση των πιστών του λιθάνθρακα και των ελπιζόντων στις νέες θέσεις εργασίας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιαστεί κατά πληροφορίες με «αντισταθμιστικά δώρα» περιβαλλοντικής κατεύθυνσης ώστε να καταπραϋνει τις αντιδράσεις.

ΤΟ «ΜΑΣΤΙΓΙΟ» ΤΗΣ ΚΕΔ
Το ρόλο πάντως του «μαστιγίου» έχει αναλάβει η ειδικών αποστολών ΚΕΔ που παρ΄ότι τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο του 2009 είχε παραχωρήσει τα 187 στρέμματα στις «Στάχτες» στο Δήμο, τώρα διαβεβαιώνει πως το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου 2008 θα έχει περάσει τον χώρο στη ΔΕΗ (ώστε αντί για πράσινο, σχολείο και γήπεδα) να εγκαταστήσει εκεί τη προτεινόμενη μονάδα.
Πως νομιμοποιείται η ΚΕΔ γι΄ αυτό το παίρνω-δίνω; Μικρή σημασία έχει εάν αποδειχθεί στην πράξη. Ως δείγμα του «έτσι θέλουμε κι αυτό κάνουμε».
ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στο Αλιβέρι έχει ήδη συσταθεί ένα δυνατό μέτωπο κατά του λιθάνθρακα. Σε συμμαχία τοπικών δυνάμεων και με άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα («Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα») και με οικολογικές οργανώσεις (π.χ. το WWF).
Το μέγεθος της αντίστασης των Αλιβεριωτών θα ΄ναι τελικά και το μέτρο για το ποια απόφαση θα πάρει το Υπουργείο Ανάπτυξης.
POLIS

Δεν υπάρχουν σχόλια: