Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

Γράφει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ευβοίας , Κώστας Μαντάς

Με αφορμή την 1η Νοεμβρίου ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού κατά την οποία εορτάζεται η Δωρεά Οργάνων και η Μεταμόσχευση, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ευβοίας ,στέκεται με σεβασμό αλλά και σκεπτικισμό επάνω σ΄ αυτό το τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα .
Η μεταμόσχευση , όνειρο πολλών ερευνητών και επιστημόνων απετέλεσε το σημαντικότερο επίτευγμα της ιατρικής κατά τον 20ο αιώνα . Αναφέρεται στην ιστορία πολλών λαών από τους αρχαιοτάτους χρόνους . Στην μυθολογία μας ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος , αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πειραματισμού αυτής της προσπάθειας , για να περάσουμε στην περίοδο της Αναγέννησης όπου ενεπνεύσθησαν πολλοί ζωγράφοι , αλλά και στους νεώτερους χρόνους όπου υπήρξε το στάδιο του οραματισμού και της προσπάθειας κάποιων ονειροπόλων . Στην ορθόδοξη θρησκεία , υπάρχει ο πίνακας από την εποχή της Αναγέννησης όπου απεικονίζονται οι Άγιοι Ανάργυροι να μεταμοσχεύουν το πόδι ενός Μαυριτανού σε έναν λευκό άνδρα .
Πολλές είναι οι αιτίες της καταστροφής ζωτικών οργάνων όπως των νεφρών ,της καρδιάς , του ήπατος κ.λ.π. οδηγώντας έτσι τον άνθρωπο στην πιο κρίσιμη για την ζωή του κατάσταση . Η τεχνολογία στις μέρες μας , έχει βοηθήσει σημαντικά στην εν μέρει αντιμετώπιση του προβλήματος όπως συμβαίνει , στην περίπτωση της
χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας με την χρήση του τεχνητού νεφρού . Όμως αν και αυτή η εφαρμογή δίνει παράταση ζωής για πολλά χρόνια , εν τούτοις η ποιότητα της ζωής των ασθενών είναι μειονεκτική αφού η εξάρτηση τους από ένα μηχάνημα ,τους στερεί βασικές απολαύσεις της καθημερινότητας .Στις περιπτώσεις όμως καρδιακής η ηπατικής η πνευμονικής ανεπάρκειας ο χρόνος ζωής είναι πολύ περιορισμένος Μοναδικός τρόπος αποκατάστασης της υγείας , είναι η εύρεση ενός μοσχεύματος το οποίο θα αντικαταστήσει το φθαρμένο όργανο. . Η προσφορά οργάνων αποτελεί αλτρουιστική πράξη αγάπης προς τον πλησίον και οφείλεται κυρίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού . Δυστηχως όμως η χώρα μας , εξακολουθεί να είναι τελευταία ανάμεσα στις υπόλοιπες της Ευρώπης και η έλλειψη μοσχευμάτων είναι ένα αξεπέραστο πρόβλημα . Για να ανθίσει χρειάζεται διαμόρφωση τέτοιου κλίματος αξιών που να έρχεται σε σύγκρουση με τον ατομικισμό , το κυνήγι του κέρδους , την αδιαφορία για τον συνάνθρωπο , τη λογική ότι τα πάντα είναι εμπορεύματα που πωλούνται και αγοράζονται .Η έλλειψη κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες αποτελούν και την κύρια πηγή μοσχευμάτων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες , η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού , καθώς και η ανεπάρκεια σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο , έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη λίστα αναμονής των υποψηφίων ληπτών , η οποία συνεχώς μεγαλώνει .
Περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως , δηλαδή περίπου 1 στους 10 ενήλικες στον γενικό πληθυσμό πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας . Κάθε χρόνο γίνονται σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις .Περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε θεραπεία με αιμοκάθαρση , η οποία αντιπροσωπεύει το 2% του προϋπολογισμού για την υγεία , σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες . Οι λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου , είναι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη , υπέρταση , οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές καθώς και άτομα με διαφόρων ειδών νεφρικές ασθένειες ..
Επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί , ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη δωρεά στη μεταμόσχευση , είναι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) .Οι ενδιαφερόμενοι , μπορούν να μάθουν περισσότερα , επικοινωνώντας με τον ΕΟΜ στο τηλ. 1147 ή στο 210 7255066 καθώς και με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ευβοίας στο 2221089221 ή στο fax 2221089231 ή στην διεύθυνση Τζαβέλα 24 Χαλκίδα . Έντυπα εγγραφής δωρητών δίδονται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ( ΚΕΠ ) .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παρ' όλα αυτά θέλω να σου γράψω μια τρομακτική εμπειρία που είχα στο τμήμα μεταμόσχευσης νεφρού στο λαικό νοσοκομείο που επιβεβαιώνει νομίζω το μεγαλείο της φυλής.

Ογδονταπεντάχρονος μεταμοσχευμένος πεθαίνει από γεράματα ήσυχα στο νοσοκομείο. Του δόθηκε το νεφρό ενός εικοσάχρονου παιδιού πρίν από τριάντα χρόνια το οποίο λειτούργησε και λειτουργεί τέλεια και που χάρισε τριάντα επι πλέον χρόνια ζωής στον εν λόγω ασθενή. Ολοι ξέρουν ότι ο γέροντας θα καταλήξει από στιγμή σε στιγμή. Οι γιατροί διακριτικά τις τελευταίες στιγμές ζητούν από τη σύζυγό του να δωρίσει το νεφρό που εξακολουθεί να λειτουργεί άψογα. Η απάντησή της ήταν ΟΧΙ.
Προσπάθησα ειλικρινά να καταλάβω μα μου ηταν αδύνατο. Ηθελα να ουρλιάξω, να κλάψω μα δεν έκανα τίποτα. Απλά για μια ακόμη φορά συνειδητοποίησα πως ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα άγριο θηρίο. Πόσο λυπάμαι θεέ μου......
Αντώνης