Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΚΤΗ ΕΚΑΝΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΡΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

Τον Μάρτιο του 2008 ο Δήμος Κηρέως απέστειλε ΑΝΑΦΟΡΑ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου με επιστημονική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση προσέβαλε τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, μετέφερε τις σφοδρές αντιδράσεις της περιοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλείτο το έννομο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας και ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
1. να υιοθετήσει την αρνητική θέση του Δήμου Κηρέως για την εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαντούδι
2. να αποδοκιμάσει τη στάση των Ελληνικών Αρχών οι οποίες αρνούνται να εισακούσουν τα αιτήματά μας και παραβιάζουν το δικαίωμά μας να επιβιώσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 με το υπ’ αριθμ. 315359/2008 έγγραφό του προς το Δήμαρχο Κηρέως κ. Πρόδρομο Ενωτιάδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Marcin LIBICKI μας ενημερώνει ότι η Επιτροπή εξέτασε την αναφορά του Δήμου Κηρέως και αποφάσισε ότι τα θέματα που θίγουμε είναι ΠΑΡΑΔΕΚΤΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι «Η επιτροπή άρχισε να εξετάζει την αναφορά του Δήμου Κηρέως και αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει προκαταρτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος».

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική και δικαιώνει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κηρέως κατά της λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει στο ζήτημα, γεγονός που το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν μπορεί πλέον να το παραβλέψει.

Έστω και αυτή τη στιγμή καλούμε τον Υπουργό Ανάπτυξης να ακυρώσει άμεσα την αίτηση της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ για λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι. Η επιμονή του Υπουργείου να διατηρεί ανοιχτό το θέμα δημιουργεί πλέον πρόβλημα στην ίδια τη Χώρα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης οφείλει πλέον να απορρίψει τη λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι και να προστατέψει το κύρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε καθυστέρηση, κάθε άλλη ενέργεια, θίγει και ζημιώνει όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: