Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Στο 25% η «κρυφή ανεργία» εκτιμά το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Καλπασμό της ανεργίας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, που αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, που κάνουν λόγο για ανεργία 8% στο νομό, υποστηρίζοντας, ότι οι νέες στρατιές απολυμένων έχουν εκτινάξει την «κρυφή» ανεργία στο 25%.

Αυτή η τεράστια διαφορά φαίνεται να υπάρχει, γιατί η Πολιτεία δεν υπολογίζει στο ποσοστό των ανέργων, όσους δεν εργάζονται για περισσότερο από 2 χρόνια, αυτούς που υποαπασχολούνται, τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, όσους λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα Stage και βέβαια όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Μάταια οι άνεργοι χτυπούν πόρτες για να ξαναβρούν μεροκάματο. Οικογενειάρχες βρίσκονται στο δρόμο έπειτα από 30χρόνια δουλειάς και ζουν με δανεικά. Κάποιοι δεν πήραν ούτε καν αποζημίωση, όπως οι εργαζόμενοι της ΔΑΡΙΓΚ. Και δεν είναι μόνο οι εργάτες, που αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Μεγάλη κρίση και ανεργία αντιμετωπίζει στην Εύβοια και ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Ακόμα και εξειδικευμένοι τεχνίτες δεν βρίσκουν πια μεροκάματο. Προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και ελάχιστα χρήματα, οι άνεργοι δουλεύουν ακόμα και ανασφάλιστοι, ενώ αρκετοί σκέφτονται να φύγουν μετανάστες στο εξωτερικό.

Σε απάντηση όλων όσων συμβαίνουν, το υπουργείο απαντά, ότι επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων, όμως οι απολυμένοι του νομού απαντούν με τη σειρά τους ότι τώρα φαίνεται να είναι πλέον πολύ αργά.
ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: