Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

για το μολυσμένο λάδι

Ένα σχεδόν μήνα μετά την αποκάλυψη σχετικά με την ύπαρξη παρτίδας επιμολυσμένου αραβοσιτέλαιου σε ευβοϊκή επιχείρηση, οι απαντήσεις του ΕΦΕΤ, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν, για τη μη επανάληψη του φαινομένου, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, δεν φαίνεται να πείθουν.
Και αυτό διότι στις διευκρινήσεις που δίνει, ο φορέας περιορίζεται στο να τονίσει ότι το επίμαχο ηλιέλαιο ήταν μη κανονικό, καθώς και ότι είχε υποστεί νοθεία, χωρίς όμως να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει το ότι «κρίνεται κανονικό ως προς την περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες παραφινέλαιου», πολύ δε περισσότερο πια μέτρα εφαρμόστηκαν ώστε να γίνεται στο μέλλον αυστηρός έλεγχος παρόμοιων παρτίδων, προκειμένου να εντοπίζονται, πριν καταλήξουν στην κατανάλωση.
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος από την Εύβοια, Γ. Γκιόκας και Γ. Μαυρίκος, με θέμα "Διακίνηση μολυσμένου αραβοσιτελαίου από εταιρεία με έδρα το Μαντούδι Ευβοίας", ο ΕΦΕΤ αναφέρει τα παρακάτω:
"Ο ΕΦΕΤ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την προστασία των καταναλωτών και τη διερεύνηση των αναφερομένων στα έγγραφα:
1. Σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας ο ΕΦΕΤ προέβη άμεσα στη διαδικασία ανάκλησης του συνόλου των παρτίδων αραβοσιτελαίου "ΕΒΙΟΛ" σε συσκευασίες του ενός λίτρου, και στη δέσμευση του συνόλου της ποσότητας αραβοσιτελαίου που υπήρχε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ενώ ενημέρωσε και με δελτίο τύπου τους καταναλωτές.
2. Από το οριστικό εργαστηριακό αποτέλεσμα για την επίμαχη παρτίδα αραβοσιτελαίου, προκύπτει ότι το αραβοσιτέλαιο κρίνεται μη κανονικό - νοθευμένο με ξένο σπορέλαιο (κραμβέλαιο), κατά παράβαση του άρθρου 73 Παραρτήματος ΙΙ του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών. Το αραβοσιτέλαιο κρίνεται όμως κανονικό ως προς την περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες παραφινέλαιου.
Επισημαίνεται ότι όπως σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων ο ΕΦΕΤ έχει δρομολογήσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων".
Σχολιάζοντας την απάντηση του ΕΦΕΤ, η Ν.Ε. Ευβοίας του ΚΚΕ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
"Η απάντηση του Υπουργείου -μέσω του ΕΦΕΤ- μας θέλει "ντοπαρισμένους" αυτή τη φορά με ποσότητα ορυκτελαίων. Τι άλλο σημαίνει η απάντηση "κρίνεται ικανοποιητικό ως προς την περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες παραφινέλαιου";
Η απάντηση, όμως, δείχνει και κάτι άλλο σημαντικότερο. Ότι η "ελεύθερη αγορά", η συμφωνία του Μάαστριχτ, που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ" δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη υγεία και ζωή μπροστά στο κέρδος".

ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: