Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Πορείες αξιοπρέπειας στη Λατινική Αμερική


Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλες «πορείες» αξιοπρέπειας στη Λατινική Αμερική.
Στη Γουατεμάλα η «πορεία» της αντίστασης των ιθαγενών, των γεωργών, των συνδικάτων, των γυναικών, του λαού…
Στη Βολιβία η «πορεία» για ένα Σύνταγμα, με επικεφαλής τον πρόεδρο Evo Morales και την “κυβέρνηση των κοινωνικών κινημάτων”.
Στη Γουατεμάλα αντιστέκονται, στη Βολιβία προχωρούν, αλλά οι στόχοι είναι κοινοί!
Στην Ευρώπη η «μόδα» των κινημάτων έχει “περάσει”… Η αριστερά μπορεί να έχει κυβερνήσει, αλλά με “κεντρώα-δεξιά” πολιτική, και συνεπώς δεν έχει ασκήσει αριστερή πολιτική. Πολύ απλά, η κυρίαρχη τάξη μορφοποιεί και πλάθει, και τη σημερινή ευρωπαϊκή αριστερά μαζί με τις ηγεσίες της.
Οι ευρωπαϊκές «προοδευτικές» ηγεσίες βολεύονται με την προώθηση της απολιτικοποίησης των κοινωνικών ζητημάτων και ανταγωνίζονται τη δεξιά στον τομέα της καλύτερης τεχνοκρατικής αντίληψης ενόψει μιας διακυβέρνησης. Ένας «ανταγωνισμός» για την παράδοση της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων στη λογική της “αγοράς”.
Στη Λατινική Αμερική συνεχίζουν με τα κοινωνικά φόρουμ την εξέγερσή τους (500 χρόνια αποικιοκρατίας και 35 νεοφιλελευθερισμού).
Η μεγάλες πορείες, στη Γουατεμάλα και τη Βολιβία – παρά τη φίμωση που επιβάλλουν ΟΛΑ τα ευρωπαϊκά ΜΜΠαραπληροφόρησης – σηματοδοτούν τη θέληση των λαών να μην υποταχθούν στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Η Ευρώπη αποδέχτηκε την υποταγή στις ΗΠΑ, οι λαοί της Λ. Αμερικής αντιστέκονται.
Το Κοινωνικό Φόρουμ των Αμερικανικών Λαών, με την ολοκλήρωση των εργασιών του επισήμανε ότι «η χρηματοπιστωτική κρίση, που καταλαμβάνει όλες τις σελίδες των εφημερίδων, είναι δευτερεύουσα σε σχέση με εκείνες της διατροφής, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και κυρίως της ηθικής, με θύμα τον πλανήτη που βρίσκεται κάτω από την μπότα του νεοφιλελευθερισμού».
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: