Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Αρσενικό και μόλυβδος στον Ασωπό

Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως, όσον αφορά το σκάνδαλο της ρύπανσης του Ασωπού, λίγες μόνο μέρες μετά την καταδίκη τεσσάρων βιομηχανιών των Οινοφύτων, με ποινές που κρίνονται μηδαμινές, για το αδίκημα της σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από απάντηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε σχετικά ερωτήματα του πληρεξούσιου δικηγόρου του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Οργανώσεων, κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρόσφατες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), καταδεικνύουν σοβαρότατη επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, τόσο με εξασθενές χρώμιο, όσο και με αρσενικό και μόλυβδο!

Πρόκειται για «Αναγνωριστική Έρευνα», όπως τη χαρακτηρίζει η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (ΚΥΥ), που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ τον περασμένο Φεβρουάριο στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού, η οποία κατέδειξε επιβάρυνση από νιτρικά ιόντα (πιθανότατα αγροτικής προέλευσης), νιτρώδη και αμμωνιακά (αποδιδόμενα σε αστικές και βιομηχανικές εστίες ρύπανσης) και χλωριόντα και φωσφορικά ιόντα (αποδιδόμενα επίσης σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης). Καταγράφηκαν επίσης αυξημένες τιμές διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ολικό και εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και σίδηρος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανιχνεύθηκε ακόμα αρσενικό και μόλυβδος.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η ίδια η ΚΥΥ που παρήγγειλε τη μελέτη, υποβαθμίζει την αξία της, σημειώνοντας στην απάντησή της προς το ΠΑΚΟΕ ότι «επειδή η έρευνα βασίστηκε σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων και τα σημεία ελέγχου δεν ήταν απαραίτητα τα πλέον αντιπροσωπευτικά, είτε με υδρογεωλογικά κριτήρια είτε σε σχέση με τις τοπικές εστίες ρύπανσης, η ΚΥΥ θεώρησε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επιβάρυνση των υπογείων νερών της λεκάνης του Ασωπού». Για τον λόγο αυτό -συνεχίζει η ΚΥΥ- η «Αναγνωριστική Έκθεση επεστράφη και προτάθηκε στο ΙΓΜΕ να συντάξει (...) λεπτομερή πρόταση ερευνητικής μελέτης σχετικά με την επιβάρυνση των υπογείων νερών της περιοχής».
ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: