Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Η λύση πολλών προβλημάτων-Φθηνή ενέργεια από απόβλητα


Κάθε μήνα στη Γερμανία ανοίγουν τουλάχιστον 50 νέες μικρές μονάδες παραγωγής βιοαερίου που χρησιμοποιούν ό,τι περισσεύει από τα χοιροτροφεία για τη θέρμανση χιλιάδων σπιτιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα οχήματα που αντί για βενζίνη φουλάρουν σε ειδικά διαμορφωμένα πρατήρια το ρεζερβουάρ τους με βιοαέριο που παράγεται από κοπριά ζώων. Και στη Σουηδία, μετά το πρώτο τρένο που αντί για πετρέλαιο κινείται με απόβλητα αγελάδων, τώρα σχεδιάζουν και δεύτερο.

Κάποιοι ειδικοί μιλούν για κοσμογονία στον τομέα του βιοαερίου ανάλογη με αυτή που συμβαίνει σήμερα με τα φωτοβολταϊκά. Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας από ζωικά απόβλητα μπορεί να μειώσει μέχρι και 50% την εξάρτηση της Ευρώπης από το πετρέλαιο, ενώ τα εργατικά συνδικάτα βλέπουν στις νέες δουλειές τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που θα αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν στη δεκαετία του ΄90, τότε που οι πολυεθνικές μετανάστευαν μαζικά στην Ασία προς αναζήτηση φθηνότερου εργατικού δυναμικού. Άλλωστε ο σύνδεσμος ευρωπαϊκών βιομηχανιών βιομάζας εκτιμά ότι ο τομέας της βιοενέργειας θα δημιουργήσει μέχρι το 2020 στη Γηραιά Ήπειρο 1,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και 6 εκατομμύρια ώς το 2050, η πλειονότητα εκ των οποίων σε αγροτικές περιοχές που πλήττονται από ανεργία.

Γεωργικά λύματα
Στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχουν ακόμα οργανωμένες μονάδες περισυλλογής φυτικών και ζωϊκών αποβλήτων ο τομέας αυτός είναι στα σπάργανα. Δεν διαθέτουμε ούτε μία μονάδα διαχείρισης βιοαερίου από τέτοιου είδους λύματα, και ας έχουμε ένα πλούσιο δυναμικό αποβλήτων από χοιροτροφεία, τυροκομεία, πτηνοτροφεία και άλλες αγροτικές δραστηριότητες. Ενώ στη Γερμανία, υπάρχουν πλέον 3.000 μονάδες παραγωγής βιοαερίου (όπως και το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο ισχύος 20ΜW, το Ρenkun), και στη Σουηδία πάνω από 230, στην Ελλάδα έχουμε μόλις 10 εργοστάσια. Κανένα όμως δεν επεξεργάζεται ζωικά απόβλητα γεωργικών βιομηχανιών, παρά λειτουργεί με αστικά και μόνο λύματα (όπως ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και η Ψυττάλεια), κι ας διαθέτουμε αναλογικά με τον πληθυσμό μας έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς τομείς στην Ε.Ε.

Γερμανοί επενδυτές
Το τελευταίο διάστημα, ξένοι επενδυτές, κυρίως Γερμανοί (η Γερμανία διαθέτει τις περισσότερες μονάδες παγκοσμίως), αλλά και Έλληνες, συνειδητοποιώντας πόσο παρθένα είναι ακόμη η αγορά, αναζητούν ευκαιρίες. Τρεις- τέσσερις γερμανικές εταιρείες κάνουν ήδη μελέτες σκοπιμότητας σε περιοχές υψηλού δυναμικού οργανικών αποβλήτων (κοντά δηλαδή σε τυροκομεία, πτηνοτροφεία, κ.λ.π.) σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Εύβοιας και Βοιωτίας, στα όρια των οποίων προτείνεται να χωροθετηθούν οι αντίστοιχες μονάδες. Κατασκευή μονάδων σε περιοχές για παράδειγμα σαν τα Οινόφυτα εξετάζουν και Έλληνες επενδυτές, όπως η εταιρεία ΕcoSystems Standarts.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΝΕΑ
http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=1401286

Δεν υπάρχουν σχόλια: