Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση - Καταγγελία

Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν και κάποιοι λιγοστοί θρασύδειλοι στη διάρκεια της νύχτας, ξερίζωσαν και σπάσανε (!) τα δενδρύλλια που μόλις εχθές εκατοντάδες πολίτες του Αλιβερίου φύτεψαν στην περιοχή «στάχτες», ως απάντηση στην επιδίωξη της ΔΕΗ να οικειοποιηθεί το δημοτικό χώρο και να κάνει τη μονάδα λιθάνθρακα.
Η κίνηση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη :
- Από τις εντεινόμενες προσπάθειες που κάνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία της ΔΕΗ, όπου κλιμάκιο της αποτελούμενο από κυρυφαίο στέλεχός της, περιφέρεται στην περιοχή και υπόσχεται «λαγούς και πετραχήλια», καινούρια σπίτια και εκατομύρρια μετρητά στους κατοίκους του οικισμού «Μυλάκι», εάν δεχτούν την νέα μονάδα.
- Από την προβοκατόρικη ενέργεια εμπρησμού που επιχειρήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο Αλιβερίου.
- Από την ένοχη σιωπή, ουσιαστικά συνενοχή, που ακολουθεί η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας και προσωπικά ο ίδιος ο νομάρχης Εύβοιας, ο οποίος πρόσφατα σε εκδήλωση της ΔΕΗ, τάχθηκε υπέρ της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και μήνες τώρα εμποδίζει τη συζήτηση στην ολομέλεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρότι έχει ζητηθεί να συζητηθεί το θέμα και από Νομαρχιακούς Συμβούλους αλλά και από το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Φορέων της Εύβοιας.
- Από την επαμφοτερίζουσα στάση της δημάρχου Ταμυνέων, η οποία ενώ έχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μη παραχώρηση του οικοπέδου στις «στάχτες», καθυστερεί μήνες τώρα την ανάπλαση της περιοχής, που αποτελεί προϋπόθεση της παραχώρησης της κυριότητας που έχει από το δημόσιο και η οποία λήγει σε λίγες μέρες. Ταυτόχρονα δεν συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής και το συντονιστικό τους όργανο. Στην χθεσινή δενδροφύτευση κράτησε ουσιαστικά μια «περίεργη» στάση, αφού δεν συμμετείχε τυπικά και ουσιαστικά, με ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό του Δήμου. Αντί να προειδοποιήσει τους λιγοστούς «αγανακτισμένους πολίτες» που προσπάθησαν να εμποδίσουν την δενδροφύτευση, ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους κατά των δενδυλλίων ήταν παράνομη και θα έχουν ποινικές ευθύνες σε κάθε περίπτωση καταστροφής τους, στη πράξη τους «χαϊδευε». Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι λιγοστοί αυτοί, οι οποίοι θέλουν την μονάδα λιθάνθρακα γιατί θα αποζημιωθούν όπως λένε πλουσιοπάροχα, όταν θα αποχωρούσε ο κόσμος και στη διάρκεια του σκοταδιού, θα προχωρούσαν σε βανδαλισμούς. Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν αυτές τις εκτιμήσεις.
Όμως αυτοί οι λιγοστοί θα αποζημιωθούν και θα φύγουν όπως λένε από την περιοχή. Οι υπόλοιποι εμείς και τα παιδιά μας που θα μείνουμε στην περιοχή πως θα ζήσουμε με το λιθάνθρακα ;
Όμως μας παραξενεύει και η στάση του ΠΑΣΟΚ. Ως κόμμα ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος κ. Κουβέλης, αλλά και ο κ. Πανανδρέου, έχουν ταχθεί κατά του λιθάνθρακα. Ένα μεγάλο τμήμα του όμως στην Εύβοια και ειδικά στο Αλιβέρι τάσσεται υπέρ του λιθάνθρακα. Η ηγεσία του όμως απλά παρακολουθεί εδώ και μήνες τις εξελίξεις. Γιατί αν ήθελε να σταματήσουν αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που έχουμε στο Αλιβέρι και οι οποίες μετά τα τελευταία γεγονότα, μπορεί να εξελιχθούν σε ενεξέλεγκτες καταστάσεις, πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Είναι υπέρ ή κατά της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι; Και αν είναι κατά της μονάδας τι ενέργειες θα κάνει για να μεταπείσει τα στελέχη του, να μην παίζουν τα παιχνίδια του λόμπι του λιθάνθρακα στην Ελλάδα.
Καλούμε τη δήμαρχο Αλιβερίου και το νομάρχη Εύβοιας, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Να καλέσουν άμεσα συνεδρίαση των οργάνων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με μοναδικό θέμα τη μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

Οι καιροί ου μενετοί !

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Χαλκίδα 2-2-2009


--
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com

http://energoipolitesevias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: