Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κύμης και τον κάμπο του Βιτάλου

Προς Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας
Διεύθυνση Περιβάλλοντος, αντινομάρχη περιβάλλοντος
Προς Δήμο Κύμης
Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης


Αγαπητοί κύριοι.
Διαβάσαμε στο τεύχος 69 της εφημερίδας του συλλόγου Ανδρονιάνων Εύβοιας για ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχόλησε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης για το οποίο θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και να σας καλέσουμε να δείτε το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία. Αφορά την χωροθέτηση του κάμπου του Βιτάλου ως περιοχή δημιουργίας κτηνοτροφικών μονάδων, στα πλαίσια του νέου πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Κύμης.
Μιας πανέμορφης περιοχής με φυσικό πλούτο πανίδας και χλωρίδας, βασικό συστατικό του συνολικού Κουμιώτικου τοπίου και βασική επικοινωνιακή οδός της Κύμης με τις πανέμορφες παραλίες του «Τσιλάρου» και «Θαψά» αλλά και με τις περιοχές της Χιλιαδούς και το Μετοχίου.
Και αναρωτιόμαστε γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης κατέληξε σε μια τέτοια απόφαση ; Δεν μπορεί να καταλάβει ότι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου, με την απόφαση αυτή καταδικάζει ολόκληρη την περιοχή ; Ο ίδιος ο Δήμος Κύμης δεν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τη σπάνια ομορφιά της Κύμης ως βασικό τουριστικό πλεονέκτημα της περιοχής του ; Γιατί με την απόφασή του αυτή υπονομεύει την δική του θέση ;

Φοβόμαστε ότι πίσω από την απόφαση αυτή βρίσκονται τεράστια συμφέροντα που ακούνε στο όνομα ΛΑΡΚΟ. Γιατί μια υποβαθμισμένη περιοχή γίνεται πιο εύκολα ο προθάλαμος της εγκατάστασης της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή και της υλοποίησης των σχεδίων της εταιρίας για τις μεταλλευτικές της επεκτάσεις.

Το ίδιο σενάριο έχει παιχτεί και στην περιοχή του Μεσσάπιου πεδίου, όπου η ΛΑΡΚΟ βρήκε εύκολο υποβαθμισμένο τόπο για να μετατρέψει πανέμορφες περιοχές σε σεληνικά τοπία, χωρίς να κάνει ποτέ καμιά αποκατάσταση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος που προηγούμενα εκμεταλλεύθηκε με τον πιο ληστρικό τρόπο. Μακάρι να διαψευθούμε.
Την ίδια στιγμή οι φορείς της περιοχής έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία παρόμοιων μονάδων, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα και επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Ζητούμε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μην εγκρίνει το Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κύμης, τουλάχιστον στο σημείο που αφορά τον κάμπο του Βιτάλου και να ζητήσει επενεξέταση από τον Δήμο του συγκεκριμένου θέματος.
Καλούμε τον Δήμο Κύμης και προσωπικά το Δήμαρχο Κύμης κ. Θωμά, να επανεξετάσει το θέμα καλώντας όλους τους φορείς της περιοχής, τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους για μια ολοκληρωμένη διαβούλευση, ώστε οι τελικές αποφάσεις να είναι σε όφελος της περιοχής και της προοπτικής της.

Χαλκίδα 9–2-2009

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


--
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com
http://energoipolitesevias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: