Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Δήλωση για την κατασκευή ΒΙΟΠΑ στο Πέι Δοκού στη Χαλκίδα.

Στην περιοχή της Χαλκίδας, ίσως από την δεκαετία του ‘50, ήταν επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι εγκατάστασης βιομηχανιών και βιοτεχνιών που όλα αυτά τα χρόνια εγκαταστάθηκαν δίπλα ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους, λειτουργούν άναρχα χωρίς χωροθέτηση και καθορισμό χρήσης γης με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις,
Την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αλλά και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Αλλά και σήμερα που «ασχολούνται» έρχονται στην ουσία να στηρίξουν την εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα δημόσιας γης, την παραδίνουν σε ιδιωτική τράπεζα (γιατί αυτό είναι σήμερα η ΕΤΒΑ αφού την ξεπούλησαν) και εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να αγοράσουν τα «φιλέτα».
Απορρίπτουμε τη διαδικασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ουσιαστικά η Ν.Α. Εύβοιας λειτουργεί με τη λογική των ΣΔΙΤ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα και φέρεται ως εγγυητής των κερδών της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκμεταλλεύεται δημόσια περιουσία για κερδοφορία. Κατάπτυστη θεωρούμε και τη «συμφωνία» της Ν.Α. για μερίδιο επί των κερδών.
Είναι εμπορευματοποίηση της λαϊκής περιουσίας και συναλλαγή.
Οι μόνοι χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες-βιοτέχνες οι οποίοι δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τις μεγάλες επιχειρήσεις στα πλαίσια του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς». Καθημερινά χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και οδηγούνται στην ανεργία και τη φτώχεια.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και πριν του ΠΑΣΟΚ εκτοπίζουν από τη μια τις μικρές επιχειρήσεις και από την άλλη δίνουν απλόχερα φοροαπαλλαγές, κίνητρα, ζεστό χρήμα στους κεφαλαιούχους.
Εμείς δεν είμαστε με όλους . Στηρίζουμε τον αγώνα των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών για την επιβίωσή τους.

Το Βιοτεχνικό Πάρκο είναι έργο υποδομής. Άρα –κατά τη δική μας θέση- έχει δημόσιο χαρακτήρα και πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει με ευθύνη του κράτους και να αποβλέπει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πρέπει να παραχωρηθεί μόνο η χρήση και όχι η κυριότητα της γης, με ένα συμβολικό αντίτιμο (για συντήρηση, διοίκηση ΒΙΟΠΑ).

Κανένας άλλος φορέας εκτός του Δημοσίου δεν μπορεί να αναλάβει το έργο, πόσο μάλιστα η Ν.Α. ή ο Δήμος αφού και οι ίδιοι λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η ΝΑΣ την ίδια θέση έχει καταθέσει και στην προηγούμενη θητεία μας στο Ν.Σ. και κατατέθηκε και σχετική ερώτηση από το ΚΚΕ στις 29/5/07.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Σοφία Ντούρου/Νομαρχιακή Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: