Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Φράγκικα Κάστρα της Ν. Εύβοιας


Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Ο λόγος της επιστολής μου είναι τα Φράγκικα Κάστρα της Ν. Εύβοιας και η αδιαφορία που δείχνουν οι αρμόδιοι φορείς.

Εδώ και χρόνια, σκεφτόμουν πόσο κρίμα είναι να αφήνουμε αυτά τα ιστορικά μνημεία (από τα ελάχιστα που διαθέτει το νησί) να χάνονται στο χρόνο. Μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως κανένας δεν ενδιαφέρετε για την συντήρηση και αξιοποίηση τους.

Ποιος έχει την δικαιοδοσία και ποιος είναι υπεύθυνος για τις απαραίτητες ενέργειες συντήρησή τους, δεν έχει καμία σημασία είναι κρίμα να τα αφήνουμε απροστάτευτα τόσα χρόνια.

Το Φράγκικο κάστρο στην πόλη του Αλιβερίου (δίπλα στα εργοστάσια ΔΕΗ & ΑΓΕΤ) το οποίο θεωρείτε από τα παλιότερα, κοντεύει να γκρεμιστεί. Βρίσκετε σε τέτοια θέση που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, θα μπορούσε να συντηρηθεί και με τον κατάλληλο φωτισμό να αναδειχθεί και να δώσει άλλο ύφος στην περιοχή. Ένα καλοσυντηρημένο κάστρο με μια προσεγμένη διαδρομή για να έχουν πρόσβαση οι περιπατητές δεν θα ήταν άσχημη ιδέα ενώ θα έδειχνε πολύ όμορφο τα βράδια από το λιμάνι του Καράβου.

Άλλες πόλεις φωτίζουν απλά ένα βράχο και στο Αλιβέρι, που είναι η ΔΕΗ, δεν μπορούμε να αναδείξουμε ένα καστράκι? Μακάρι οι προσπάθειες για την συντήρηση του κάστρου στο Αυλωνάρι να ήταν παράδειγμα για όλα τα Ενετικά κάστρα της περιοχής.

Ελπίζω το Κράτος, οι Βουλευτές της Εύβοιας, οι Δήμοι αλλά και οι κάτοικοι του νησιού κάποια στιγμή να δώσουν την πρέπουσα σημασία και να ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης αυτών των μνημείων.


Με εκτίμηση,

Μαρίνου Παναγιώτα
e-mail: peggymarinou@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: