Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η ρύπανση του Ασωπού συνεχίζεται παρά τα πρόστιμα του Υπουργείου

Εξωραϊσμένη εικόνα του Ασωπού προσπάθησε να αναδείξει ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη για το θέμα. Όπως είναι ευρύτερα γνωστό σήμερα, τα νερά του Ασωπού ποταμού είναι μολυσμένα με το δραστικό δηλητήριο εξασθενές χρώμιο, καθώς και με πολλές άλλες τοξικές ουσίες, είτε βαρέα μέταλλα είτε φυτοφάρμακα. Η ρύπανση έχει περάσει βαθειά μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ με το μολυσμένο νερό υδρεύονται αρκετοί δήμοι της περιοχής. Ο κ. Καλογιάννης επέμεινε ότι “έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ασωπό είναι πάρα πολύ μεγάλο, με χειροπιαστά αποτελέσματα”.

Ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε ότι τα πηγάδια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σαν βόθροι από τις βιομηχανίες της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε τα πεπραγμένα της πολιτείας, και ιδίως του ΥΠΕΧΩΔΕ, “λίγα και ασήμαντα μπροστά στο πρόβλημα” και στηλίτευσε την πρακτική όσοι καταγγέλλουν το τι γίνεται να τιμωρούνται, όπως η Καραβασίλη ή ακόμα και ο τοπικός εφημέριος. Ανέφερε ακόμα την οδυνηρή εμπειρία κατοίκου της περιοχής, που μέχρι πριν ενάμιση χρόνο δεν είχε εντοπίσει 6σθενές χρώμιο στην ιδιωτική του γεώτρηση, αλλά σε κάθε νέα μέτρηση που κάνει ανακαλύπτει αυξανόμενη ποσότητα της ουσίας μέσα στο νερό του.

Ο κ. Καλογιάννης επέμεινε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει πάρα πολλά και αναφέρθηκε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά από 153 ελέγχους μέσα στους 18 τελευταίους μήνες, τα οποία ανέρχονται σε ύψος 3,5 εκατομμυρίων Ευρώ, και αποτελούν «κολοσσιαίο ποσόν». Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, μετά από επανέλεγχους που έγιναν, οι βιομηχανίες της περιοχής έχουν προχωρήσει σε “σημαντικές τροποποιήσεις, φιλικότερες προς το περιβάλλον”.

To «κολοσσιαίο ποσό» όμως δεν μοιάζει να έχει επιφέρει τόσο δραστική αλλαγή των βιομηχανικών πρακτικών, όσο ισχυρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο κ. Καλογιάννης, καθώς, σύμφωνα με όσα συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ρύπανση δεν μειώνεται καθόλου.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: