Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ !

Μετά τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, της πανελλαδικής κίνησης «πολίτες κατά του λιθάνθρακα» αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων και κινήσεων πολιτών, που αντιπάλεψαν από την πρώτη στιγμή την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού ανάπτυξης, αποφάσισε να αναθεωρήσει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας.
Βεβαίως η νίκη αυτή δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι την οριστική κατάληξη του διαλόγου για το ενεργειακό μίγμα και την συμμετοχή των διαφόρων μορφών στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Είναι γνωστές οι απόψεις κάποιων κέντρων, με «επιστημονική» μάλιστα τεκμηρίωση, της εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.
Ο αγώνας μας λοιπόν παίρνει μια νέα μορφή.
Χρειάζεται το κίνημα κατά του λιθάνθρακα και όλοι οι κοινωνικοί φορείς που αντιπάλεψαν τον λιθάνθρακα, να παρέμβουν όσο γίνεται πιο συγκροτημένα και οργανωμένα, ώστε να αναπτυχθεί όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα και μέσα στην κοινωνία και μαζί με την κοινωνία, ένας διάλογος για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, για έναν άλλο τρόπο ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.

Να αγωνισθούμε ώστε οι αποφάσεις και οι πολιτικές που θα ασκηθούν να έχουν ως βασική προϋπόθεση, τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και η περιβαλλοντική διάσταση να αποτελέσει την πυρήνα της πολιτικής για την ενέργεια στη χώρα μας και γενικότερα.



Χαλκίδα 10-9-2009

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


--
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com
http://energoipolitesevias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: