Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Αποκλιμακώνει την όξυνση ο σύλλογος kireas.org

Απαντήσεις στη δημόσια επιστολή του Δημάρχου Κηρέως, που απευθυνόταν στον πρόεδρο του kireas.org, κ. Μουρτοπάλλα και αμφισβητούσε την πατρότητα και τα κίνητρα της κριτικής που άσκησε ο σύλλογος στην επιλογή λιθανθρακόφιλου αντιδημάρχου για το περιβάλλον, δίνει με νέα ανακοίνωση του ο πρόεδρος του συλλόγου, ενώ παρέχοντας τις αναγκαίες διευκρινήσεις, ξεκαθαρίζει ότι προτίθεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της όξυνσης που προκλήθηκε.


Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή Μουρτοπάλλα αναφέρονται τα εξής:


«Αξιότιμε κ Ενωτιάδη,

Απαντώντας στην δημόσια επιστολή (με ημερομηνία 19/1/2009) σας σχετικά με την επιλογή του αντιδημάρχου θα ήθελα να σας αποτυπώσω για άλλη μια φορά ότι ο σύλλογος δεν βρίσκεται σε καμιά αντιπαράθεση μαζί σας ή με το δήμο ούτε προσπαθεί να σας βλάψει. Απλώς κάνει κριτική σε μια επιλογή σας που κατά την γνώμη μας είναι λανθασμένη.


Δυστυχώς όμως ο οξύς τόνος της απάντησης σας και οι κατά συρροή ατεκμηρίωτες, ανυπόστατες και άδικες καταγγελίες που μας προσάπτεται δημιουργούν μια μη-αναγκαία κλιμάκωση στις σχέσεις μας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι στενοί συνεργάτες σας (χωρίς φυσικά να σας αποδίδουμε καμιά ευθύνη για αυτό) δίνουν την εντύπωση στα καφενεία και αλλού ότι έχετε κηρύξει πόλεμο στον σύλλογο. Ελπίζουμε όλα αυτά να μην αληθεύουν γιατί από την μεριά μας δεν νοιώθουμε μια τέτοια αντιπαλότητα απέναντι σας. Σαν δείγμα καλής θέλησης, ο σύλλογος αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια στο θέμα, ούτε μια εφ’ όλης της ύλης δημόσια ανταπάντηση στην επιστολή σας, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τα μέλη του και το τυχόν κόστος που αυτό συνεπάγεται για το σύλλογο. Ο λόγος δεν είναι η έλλειψη επιχειρημάτων ή έκφρασης, αλλά η διάθεση μας για αποκλιμάκωση της οξύτητας που ο τόνος της επιστολή σας δημιουργεί στις σχέσεις μας.


Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι σύλλογος θα σταματήσει να εκφράζει δημόσια την γνώμη του στα θέματα που υποπίπτουν στην δική σας δικαιοδοσία. Ο λόγος ύπαρξης του συλλόγου είναι η προβολή και επίλυση και τέτοιων θεμάτων. Χωρίς να σας κάνω κριτική να σας υπενθυμίσω ότι τον τελευταίο χρόνο σας έχουμε (και εγώ προσωπικά) θέσει ερωτήσεις που δεν τις έχετε απαντήσει, σας έχουμε κάνει προτάσεις που δεν τις έχετε βάλει ακόμη προς συζήτηση στο Δ.Σ. και σας έχουμε ζητήσει στοιχεία που δεν μας τα έχετε δώσει. Όλα αυτά είναι θέματα που αφορούν το σύλλογο και σας ενημερώνω εκ των προτέρων και χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, και πάντα στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας, ότι ο σύλλογος θα τα επαναφέρει. Με τον ίδιο τρόπο που σας επικροτήσαμε και προβάλαμε τις (κατά την άποψη μας) θετικές ενέργειες σας, όπως η αποδοχή της ένστασης σας στην ΕΕ, προτάσεις για χρηματοδότηση του συστήματος πυρανίχνευσης, δημιουργία μεταλλευτικού μουσείου, αναστήλωση αρχοντικού Βουδούρη κλπ, με τον ίδιο τρόπο θα ασκήσουμε κριτική σε θέματα που θεωρούμε λανθασμένα, όπως η επιλογή του συγκεκριμένου αντιδημάρχου περιβάλλοντος.


Σε απάντηση των βαρύτατων καταγγελιών σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλα τα κείμενα μας είναι επώνυμα και φέρουν την υπογραφή του συλλόγου. Σαν αναγνωρισμένο νομικό πρόσωπο που είμαστε έχουμε τις ίδιες ίσως και περισσότερες ευθύνες απέναντι στο νόμο από ότι ένα φυσικό πρόσωπο. Δεν είμαστε πρόσωπο-κεντρικός σύλλογος και επειδή δεν επιθυμούμε να κατηγορηθούμε ότι χρησιμοποιούμε το σύλλογο για να εκπληρώσουμε κάποιες προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες (όπως σαφώς μας κατηγορείται στην επιστολή σας) όλα τα κείμενα μας, χωρίς αυτό να μας απαλλάσσει από καμιά ευθύνη, φέρουν την υπογραφή του συλλόγου. Οι καταγγελίες σας ότι κάποιος πολιτικός σας αντίπαλος συντάσσει τα κείμενα κρυπτόμενος πίσω από το σύλλογο είναι ανυπόστατες και δεν γνωρίζουμε από πού παίρνετε αυτές τις πληροφορίες, τη στιγμή μάλιστα που όπως ισχυρίζεστε δεν γνωρίζετε ούτε την σύσταση του Δ.Σ. μας. Όλα τα κείμενα μας αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του Δ.Σ. και ο σύλλογος έχει πλήρη ευθύνη για το περιεχόμενο τους. Αν συνέβαινε το αντίθετο, σας διαβεβαιώνουμε ότι, για ευνόητους λόγους, εμείς πρώτοι θα αποποιούμασταν την πατρότητα τους.


Σε παλαιότερη αλληλογραφία μας, σας είχα επισημάνει και το επαναλαμβάνω, ότι δεν υποστηρίζουμε κανένα συνδυασμό ή πολιτικό κόμμα και δεν έχουμε φιλοδοξίες να εμπλακούμε σαν σύλλογος σε κάποια δημοτική εκλογική διαδικασία. Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη με τις ενέργειες μας και δεν καταλαβαίνω από πού έρχεται αυτή η καχυποψία σας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι η προοπτική των εκλογών θα μας σταματήσει από το να προβάλλουμε τις θέσεις μας.


Ανταποκρινόμενος στο αίτημα σας, όπως μπορεί να γνωρίζεται η σύνθεση του Δ.Σ. του συλλόγου μας είναι δημόσια και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στο ειδικό βιβλίο του Πρωτοδικείου Χαλκίδας. Προς διευκόλυνση σας, το Δ.Σ. μας απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη: Μουρτοπάλλας Γιώργος (Πρόεδρος), Κομματάς Γιώργος (Αντιπρόεδρος), Βούλγαρης Αναστάσιος (Γραμματέας), Τριάντης Θωμάς (Ταμίας) Σπανός Χρήστος (Έφορος), Αλαφάκης Γιώργος (Μέλος), Καλτσούλας Χρήστος (Μέλος), Μπαλαμπάνης Γιώργος (Μέλος), Σακλάρας Δήμος (Μέλος).


Κλείνοντας, ελπίζω να εκτιμήσετε το βήμα καλής πίστης που κάνουμε απέναντι σας για αποκλιμάκωση της όξυνσης και να το ανταποδώσετε με τον τρόπο που θεωρείτε εσείς πρέποντα. Πολλοί από τους στόχους μας είναι κοινοί και μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης, που είναι βασική αρχή της δημοκρατίας μας, πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιώσουμε την συνεργασία μας και να αποφύγουμε άγονες αντιπαραθέσεις.

Με εκτίμηση

Μουρτοπάλλας Γιώργος

Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως -kireas.org

gmourt@otenet.gr»

Δεν υπάρχουν σχόλια: