Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΛΩΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΠΛΩΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ


Σε συνέντευξη του Καθηγητή Ναυπηγικής στο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) κ. Παύλου Σκλαβούνου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 7ης Φεβρουαρίου 2009 προβλήθηκε ως σημαντική μελλοντική εξέλιξη στον τομέα της αιολικής ενέργειας η δημιουργία νέου τύπου πλωτών αιολικών πάρκων.
Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί σήμερα στην Δανία και την Ολλανδία παρουσιάζουν έντονα προβλήματα λόγω της αισθητικής ρύπανσης των ακτών. Αυτά χωροθετούνται έως βάθος 40 μέτρων και συνεπώς δεν είναι δυνατή η απομάκρυνσή τους από τις ακτές. Για ένα παρόμοιο αιολικό πάρκο έχει καταθέσει αίτηση η Εταιρία ΚΥΩΝ Ε.Π.Ε και πρόκειται να εγκατασταθεί στον όρμο της Κύμης, από την Πλατάνα έως την Μουρτερή και σε απόσταση έως το πολύ 2 μιλίων από την ακτή. Η προοπτική αυτή έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος και έχουν διατυπωθεί οι επιφυλάξεις μας για την μικρή απόσταση από την ακτή, όταν μάλιστα αυτή είναι ακτή με δυνατότητες σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι πράγματι η Πλατάνα, το Στόμιο Οξυλίθου και κυρίως οι παραλίες της Οκτωνιάς, η Μουρτερή και Άγιος Μερκούριος. Ασφαλώς εγείρονται και άλλες επιφυλάξεις σχετικά με την παράκτια αλιεία και την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο λιμάνι της Κύμης.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
http://www.dimitriskatsoulis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: