Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

3 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού…


Με ανακοινώσεις των αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του κυβερνητικού μηχανισμού τιμάται και φέτος η Παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ. Μέσα από «βαθυστόχαστες» αναλύσεις εκφράζεται το δήθεν ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων. Η πραγματικότητα που βιώνει όμως η ελληνική κοινωνία είναι τραγικά διαφορετική.

Στην Εύβοια το μοναδικό Ειδικό σχολείο ασφυκτιά σε ακατάλληλες αίθουσες ενώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε ότι αφορά τις Ειδικές τάξεις. Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες ακόμη και σε βασικά ζητήματα (προσβασιμότητα στο χώρο, τουαλέτες ΑΜΕΑ, αξιοπρεπείς συνθήκες διδασκαλίας). Τα Ειδικά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια (ΕΕΕΕΚ) υπολειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από έλλειψη προσωπικού.

Το σπουδαίο έργο που παράγεται οφείλεται αποκλειστικά στην ευαισθησία, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο παλεύει μόνο, αβοήθητο και σε πολλές περιπτώσεις σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας.

Ασφαλώς και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για τα προβλήματα. Όμως οι αρμόδιοι σε τοπικό επίπεδο έχουν επιδείξει μια τραγική ανικανότητα στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα αμβλύνουν το πρόβλημα έστω σε ένα βάθος κάποιων χρόνων. Καμία πρόταση, καμιά ιδέα, κανένας στόχος, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς προέρχονται από το χώρο της Ειδικής αγωγής!!

Ζητάμε από αυτούς που έχουν την ευθύνη, με σωστό σχεδιασμό, οργανωμένη δράση και σεβασμό στην προσωπικότητα των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους, να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής. Δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας δεν είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους «πολλούς» αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους «λίγους».

Από την ΠΑΣΚ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: