Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Οι δημοκρατίες της μπανάνας τελείωσαν!


Ο Rafael Correa, πρόεδρος του Ισημερινού, εκδίωξε από τη χώρα του την ισπανική πολυεθνική εταιρία πετρελαίου "REPSOL". Μετά τις χωρίς συμφωνία διαπραγματεύσεις, γιατί η πολυεθνική απαιτούσε να μην υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του Ισημερινού, ο Correa δήλωσε: «Ο χρόνος εξαντλήθηκε. Πρέπει να τα μαζεύουν. Όλες οι πολυεθνικές οφείλουν να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ότι από τώρα δεν θα καθορίζουν κανόνες. Τους κανόνες βάζει η κυβέρνηση της χώρας μου. Τελείωσε η Δημοκρατία της μπανανίας»!
Ο Evo Morales, πρόεδρος της Βολιβίας, εκδίωξε από τη χώρα του την πανίσχυρη αμερικάνική υπηρεσία DEA, την αστυνομία δίωξης ναρκωτικών, που μέχρι τώρα δρούσε «ελεύθερα» στην πατρίδα του.
Κι ο Hugo Chávez, ήδη έχει χαράξει την πορεία της ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εκλιπαρεί υποταγμένη τις ΗΠΑ, με γοργά βήματα η Λατινική Αμερική ανακτά την εθνική της κυριαρχία. Μια πορεία δύσκολη και με εμπόδια, αλλά ίσως η ελπίδα του τέλους των χωρών-μπανανιών στη Λατινική Αμερική, ν’ αφυπνίσει την ευρωπαϊκή αριστερά. Μια ευρωπαϊκή αριστερά που μοιάζει ουρά μειοδοσίας σε δεξιές πολιτικές, ταυτισμένη με ότι πιο συντηρητικό διαπνέει την εποχή μας.
Κι η Ελλάδα, σ’ αυτόν τον «τομέα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
Τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Καραμανλή, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το παρακράτος και η φασιστική βία των μηχανισμών καταστολής, «αντιμετωπίζονται» ως ζητήματα «εκσυγχρονισμού» των θεσμών, ως ζητήματα που οφείλουμε να αποδεχτούμε λύσεις χωρίς μια άλλη πρόταση, μια αντιδεξιά πολιτική.
Το κίνημα των μαθητών, δυστυχώς δεν διδάσκει τις ηγεσίες του προοδευτικού πολιτικού χώρου. Αναπτύσσεται γοργά, είναι ανεξέλεγκτο από κόμματα, ενσωματώνεται με την κοινωνία του καπιταλιστικού «περιθωρίου» (άνεργους, ενοικιαζόμενους, “απασχολούμενους”, εργαζόμενους που δεν βγάζουν τον μήνα, αγρότες με τα προϊόντα να σαπίζουν, μικρομεσαίους που έχουν εξασφαλίσει τη φτώχεια…).
Οι προοδευτικές δυνάμεις διστάζουν, ή έχουν αποδεχτεί τους κανόνες της δεξιάς, που εκφράζονται με τη «συναίνεση» που προτείνει ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός της απόλυτης διαφθοράς!
Απλώς, προσπαθούν να διαχειριστούν την κοινωνική έκρηξη, ταυτισμένες με τους κανόνες του συστήματος, με προοπτική τις λιγότερες εκλογικές απώλειες.
Δεν έχουν κατανοήσει αυτό που αποτελεί συνείδηση στον μέσο πολίτη: ο δήθεν κεντρώος χώρος είναι νεκρός, ή ενσωματώθηκε στη δεξιά και οι πολίτες αναζητούν μια νέα, ριζοσπαστική διέξοδο! Μια άλλη πολιτική!
Τα επικοινωνιακά τρυκ, τελειώνουν μαζί με τις δημοκρατίες της μπανανίας!
Οι πολίτες δεν αναζητούν «καλούς» διαχειριστές!
sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια: