Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

 Για το άνοιγμα των καταστημάτων



Κλειστά παρέμειναν τελικά προχθες τα καταστήματα της Χαλκίδας, παρά την αρχική πρόθεση των εμπόρων να τα λειτουργήσουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο που προκάλεσε αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις, αλλά και τη σύγχυση του αγοραστικού κοινού.

Αρχικώς στην επίσημη ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, για το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, αναφερόταν ρητώς ότι αυτά θα παραμείνουν κλειστά την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Τα πράγματα όμως άλλαξαν δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν σε έκτακτη σύσκεψη τους οι χαλκιδέοι έμποροι – παρασυρμένοι και από τους ζημιωμένους, λόγω των πρόσφατων επεισοδίων συναδέλφους τους, του κέντρου της Αθήνας - αποφάσισαν τελικά να ανοίξουν τα καταστήματα τους.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των ιδιωτικών υπαλλήλων της πόλης, που δεν περιορίστηκε σε μια απλή ανακοίνωση. Η διοίκηση του σωματείου των ιδιωτικών υπαλλήλων, κινητοποιήθηκε άμεσα και το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, προχώρησε σε συνάντηση προς ενημέρωση, για τη σχετική απόφαση του Εμπορικού συλλόγου Χαλκίδας στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Διευθυντή Αστυνομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, εκφράζοντας την διαφωνία της στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Σε ανακοίνωση του για το θέμα, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

"Ο εμπορικός σύλλογος Χαλκίδας, εντελώς παράνομα, αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Χαλκίδας, την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28 Δεκεμβρίου, με τη δήθεν αιτία της «χαμηλής εορταστικής κίνησης». Αυτή η καραμέλα ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα και με πρόφαση τις ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα, από τους υπονομευτές του εργατικού λαϊκού κινήματος, τους κουκουλοφόρους.

Αντί οι ίδιοι οι εργοδότες να κάνουν την αυτοκριτική τους, με δώρα που δεν έδωσαν, με ανύπαρκτες αυξήσεις, με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, «μαύρη εργασία», τρίωρα, τετράωρα, τώρα επιχειρούν την νύφη να την πληρώσει ξανά η εργατική τάξη. Έρχεται τώρα η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, να ανοίξουν και να προωθήσουν για το άμεσο μέλλον το ζήτημα της κατάργησης της Κυριακής αργίας.

Αυτό που έχει οδηγήσει το λαό στο να μην αγοράζει, είναι η μη καταβολή των αυξήσεων, οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια των προϊόντων, οι χαμηλές συντάξεις, η ανεργία, η ημιαπασχόληση, η ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, αφού αυτά τα δημόσια αγαθά συνεχώς υποβαθμίζονται στοχευμένα.

Η κίνηση αυτή πρώτα και κύρια θίγει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Αυτοί μαζί με μας θα πληρώσουν τη νύφη προς όφελος των μεγάλων εμπορικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Τους προειδοποιούμε πως θα μας βρούνε απέναντι τους! Πάνω από τα κέρδη των εργοδοτών, υπάρχουν και οι ζωές των εργαζομένων και οι οικογένειες μας. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την τρομοκρατία που ασκούν, με την απειλή της απόλυσης αν αρνηθεί ο εργαζόμενος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους, να αντιδράσουν, γιατί αυτή η Κυριακή θα είναι μόνον η αρχή για νέες καταπατήσεις των εργατικών δικαιωμάτων μας! Είναι δική μας υπόθεση!

Οι αστικές κυβερνήσεις και ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, δεν πρόκειται να μας προστατεύσουν και να μας υπερασπιστούν. Δεν το έκαναν παλιότερα. Εργαζόμενε-η, υπερασπίσου τα δικαιώματα σου. Πάλεψε μέσα από το σωματείο σου. Πάλεψε για αυτά που σου αξίζουν, μέσα από το πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.)".

Έμειναν κλειστά

Τελικώς αφού κατέστη σαφές ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και ως εκ τούτου μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη, οι καταστηματάρχες δεν προχώρησαν στο άνοιγμα των επιχειρήσεων τους, προς ανακούφιση και των υπαλλήλων τους, που όπως ήταν φυσικό δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική να εργαστούν μια ακόμη ημέρα μέσα στις γιορτές.



Η απόφαση που έριξε «λάδι στη φωτιά»

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, που προανήγγειλε το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, αποτελώντας την αφορμή για όλη την ιστορία, ανέφερε τα εξής:

«Σε έκτακτο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι τα καταστήματα της Χαλκίδας την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν ανοιχτά 10.00 - 16.00. Διευκρινίζεται ότι όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να εργασθούν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, θα αμειφθούν με προσαύξηση κατά 75% καθώς και με μία επιπλέον μέρα άδειας (ρεπό), η οποία θα δοθεί υποχρεωτικά εντός του Ιανουαρίου 2009. Εναλλακτικά, μετά από κοινή απόφαση των δυο μερών (εργαζόμενοι-εργοδότες), μπορεί η ημέρα απασχόλησης αντί για άδεια να πληρωθεί και σε αυτή την περίπτωση ισχύει επιπλέον προσαύξηση κατά 75%».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: