Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Ακρωτηριασμοί

Στην αποκλεισμένη, αιματοκυλισμένη Γάζα οι ακρωτηριασμοί σακατεμένων από τους βομβαρδισμούς, ανθρωπίνων μελών, αποτελούν τον κανόνα των επεμβάσεων στα νοσοκομεία που δεν έχουν πια ούτε γάζες.

Οι «χειρουργικές επεμβάσεις» του ισραηλινού στρατού, στέλνουν καθημερινά στο χειρουργείο με τα ελάχιστα απαραίτητα, εκατοντάδες παλαιστίνιους, νέους ανθρώπους και παιδιά, που για «κακή» τους τύχη γλύτωσαν το θάνατο.

Μια γενιά αναπήρων, κατεστραμμένων, δίχως μέλλον και ελπίδα θα επιβιώσει αυτού του μακελειού στην Λωρίδα της Γάζας. Μια γενιά «νέων αλητών» και εν δυνάμει «τρομοκρατών», κατά τους σχεδιαστές και υποστηρικτές της επιχείρησης «συμπαγές μολύβι».

Άραγε, πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε αυτούς που ακρωτηριάζουν διαρκώς την ειρήνη μαζί με εκείνον που ορίζουν κάθε φορά σαν εχθρό;
Μέχρι πότε θα βολευόμαστε στη θέση του παρατηρητή, του κριτή, του ουδέτερου;

Στον πόλεμο αυτόν εναντίον της ειρήνης και υπέρ των ακρωτηριασμών όλων των μορφών δεν υπάρχουν ουδέτεροι. Υπάρχουν μόνον θήτες και θύματα.
Από τη μια πλευρά συνένοχοι και ηθικοί αυτουργοί και από την άλλη μια ενοχοποιημένη μάζα ανθρώπων δίχως προοπτική, επιλογή και διαφυγή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επί πολλά χρόνια η «πολιτισμένη» Δύση έκανε ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη. Επέτρεψε σε μια ομάδα καουμπόηδων να ακρωτηριάσει ένα έθνος και να εξευτελίσει τις τοπικές κοινωνίες του.
Κανείς δεν αντέδρασε στον αποκλεισμό της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν, φυλακισμένοι τους τελευταίους 6 μήνες, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κλείσει τα σύνορα μη επιτρέποντας τον εφοδιασμό της περιοχής με τρόφιμα και φάρμακα.

Χρειαζόταν να δούμε πάλι το αίμα μικρών παιδιών, που έφευγαν από το σχολείο συνοδευόμενα από τους γονείς τους, να κυλάει στους σκονισμένους δρόμους για να ψελλίσουμε δυο κουβέντες αποτροπιασμού!
Όχι, δεν είμαστε πολιτισμένοι. Είμαστε νεο-βάρβαροι.
Είμαστε αναίσθητοι, υποκριτές. Είμαστε ηλίθιοι, καθώς αδυνατούμε να συλλάβουμε τη διάσταση της πραγματικότητας που μας αφορά άμεσα.

Αύριο θα είμαστε, ίσως, εμείς στη θέση των Παλαιστινίων, αλλά και αν δεν είμαστε θα αναπαράγουμε διαρκώς το φάσμα της τρομοκρατίας, είτε με τη μορφή της κρατικής βίας, είτε με εκείνη της τυφλής δολοφονίας πολιτών από ομάδες αμφιλεγόμενης ταυτότητας.

Οι αποκλεισμοί οδηγούν αναπόδραστα σε ακρωτηριασμούς.

Η ακρωτηριασμένη ανθρωπότητα δεν μπορεί να είναι ο πολιτισμένος κόσμος μας.
Είναι το αποτέλεσμα της λοβοτομημένης, παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, που μπέρδεψε την εικόνα με την πραγματικότητα. Το είδωλο της με την φυσική της διάσταση.

Η λοβοτομή αποτελεί τον σοβαρότερο ακρωτηριασμό ενός ατόμου και επιτρέπει την αποδοχή από αυτό των χειρότερων εγκλημάτων, στο όνομα ενός απροσδιόριστου κοινού συμφέροντος, που δομείται πάνω σε κάποιο περισσότερο ή λιγότερο νομιμοποιημένο έγκλημα.

Είμαστε εγκληματίες, φίλοι και σε λίγο οι τέλειοι αυτόχειρες, αν δεν κόψουμε το χέρι του «χειρουργού» που μας κάνει τη λοβοτομή.

Είναι πολιτική απόφαση η λοβοτομή και όχι κοινωνική ή άλλη ανάγκη. Είναι μια μορφή «θεραπείας» που ακολουθήθηκε πρόσφατα από τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τους ομοίους τους. Είναι η οδός που θα οδηγήσει μετά βεβαιότατος σε ένα οργουελινό κοινωνικό κατασκεύασμα, ακρωτηριασμένων ανθρώπινων υπάρξεων.

Ας μην το αφήσουμε να συμβεί!
ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: