Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Ένας χρόνος έφυγε, ένας νέος χρόνος έρχεται με ελπίδες και προσδοκίες αλλά προπάντων με περίσκεψη για όλους μας

Η χρονιά του 2008 ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά από πολλές απόψεις. Εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που τις επιπτώσεις της δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη, η χρονιά που πέρασε σημαδεύθηκε από την εξέγερση των μαθητών που ταρακούνησε την ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της. Έκανε πολλούς από μας να ξεκουνηθούμε από τη καθημερινή ρουτίνα, αλλά κυρίως έδωσε κάποια μηνύματα σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Τίποτα δεν είναι πλέον όπως χτες για όλους.
Όσον αφορά τα οικολογικά θέματα, το περιβαλλοντικό κίνημα του Νομού μας έκανε πιο ισχυρή την παρουσία του σε σχέση με το παρελθόν. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του λιθάνθρακα στο Μαντούδι και στο Αλιβέρι και όλες οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε όλο το νομό και τη χώρα, έχουν δημιουργήσει κάποιες καλές προϋποθέσεις για την αποτροπή της χρήσης του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Ανέδειξε τα θέματα της ρύπανσης της περιοχής του «Πισσώνα» με τις σοβαρές επιδράσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Μεσσάπιου και Ληλάντιου πεδίου, υποχρεώνοντας την διοίκηση αλλά και τις επιχειρήσεις που μολύνουν, να πάρουν κάποια μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θέμα έχει κλείσει. Η ποιότητα του νερού, ένα πολύ σοβατό και φλέγον θέμα για όλη την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, ήταν ένα από τα προβλήματα που άνοιξε την χρονιά που πέρασε και έπεται συνέχεια. Οι δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή του Μεσσάπιου και κυρίως η μόλυνση του Ευβοϊκού από τη τοξική «σκουριά» του εργοστασίου της Λάρυμνας, αλλά και η σχεδιαζόμενη επέκτασή της προς την περιοχή του Μετοχίου και της Κύμης, ήταν ένα θέμα που απασχόλησε τη κοινωνία της Εύβοιας και θα συνεχίσει να απασχολεί και το επόμενο διάστημα. Πολλά θέματα ποιότητας ζωής στη πόλη της Χαλκίδας, όπως η τσιμεντοποίηση του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» και του «ΔΑΡΙΝΓΚ», η σωστή αξιοποίηση της περιοχής του ΟΣΕ προς όφελος των κατοίκων, το θέμα της παραλίας και των παρεμβάσεων του λιμενικού ταμείου, το «POLO» και μια σειρά άλλα θέματα αναδείχθηκαν και απασχόλησαν τους φορείς και τους πολίτες της Χαλκίδας.
Επίσης μέσα στο 2008 το περιβαλλοντικό κίνημα του νομού έκανε και σοβαρά βήματα στο θέμα του συντονισμού και της ενότητας δράσης, με τη συγκρότηση του πανευβοϊκού δικτύου συλλόγων και κινήσεων πολιτών για το περιβάλλον, συνειδητοποιώντας περισσότερο ότι τα προβλήματα είναι κοινά και το κοινό μας σπίτι η Εύβοια, η χώρα μας, ο πλανήτης μας, είναι κοινή υπόθεση που αφορά όλους μας.
Βεβαίως πολλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη. Με τη σταθεροποίηση και την ισχυροποίηση του δικτύου των περιβαλλοντικών φορέων. Με την μαζικοποίηση των κινήσεων πολιτών και των συλλόγων περιβάλλοντος. Με την ανάδειξη των μεγάλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων και την δρομολόγηση λύσεων. Με την κινητοποίηση όλης της κοινωνίας για τα κοινά μας προβλήματα.
Το 2009 να είναι μια χρονιά για τη συνέχεια και ταυτόχρονα ένα νέο ξεκίνημα για όλους.
Χρόνια πολλά και καλά
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: