Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Που πήγαν τα 98 δις;

Σπύρος Χατζάρας

Από το 1945 μέχρι το 2003, συσσωρεύτηκαν ελλείμματα 58 κρατικών προϋπολογισμών, που χρηματοδότησαν , το κόστος του εμφυλίου, το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών του πολέμου, την αποκατάσταση των ζημιών των σεισμών , το κοινωνικό κράτος του Ανδρέα, διορισμούς, συντάξεις, επιδοτήσεις, προμήθειες, προμηθευτές, μίζες, εξοπλισμούς, τα. περίφημα ελλείμματα της Ολυμπιακής αλλά και ανάπτυξη, αφού οικοδομήσαμε την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ . Όλα αυτά μαζί , οδήγησαν το δημόσιο χρέος ,στα 175,5 δίς ευρώ.

Ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης ,μέσα σε 5 χρόνια ,προσέθεσαν 98,117 δις ευρώ και πήγαν το δημόσιο χρέος στα 273,556 δισεκατομμύρια.

Κάθε ελληνόπουλο που γεννιέται θα χρωστάει 9820 ευρώ περισσότερα, παρά το ξεπούλημα του ΟΤΕ, των διυλιστηρίων, των λιμανιών, της ενέργειας, και παρά τη λιτότητα, τις συντάξεις πείνας, την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Που πήγαν τα 98 δις;

Οι εργαζόμενοι και οι πραγματικοί άνθρωποι πληρώνουν και πάλι.
Χάθηκαν 8 τρις δολάρια ως τώρα.

Σπύρος Χατζάρας

Στα χρηματιστήρια διεθνώς ,έχουν χαθεί από την εκδήλωση της τραπεζικής και χρηματιστηριακής κρίσης, πάνω από 5 τρις δολάρια. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει συνολικό αριθμό. Οι απώλειες των Τραπεζών, είναι πάνω από 2 τρις.
Επτά με οκτώ τρις δολλάρια, πέταξαν, χάθηκαν, εξαερώθηκαν. Έγιναν αέρας κοπανιστός.

Η άυλη, μοντέρνα οικονομία, αποτελεί παρελθόν. Τώρα, όλοι μιλάνε για την «πραγματική οικονομία», δηλαδή για την πραγματική υλική παραγωγή, και το εμπόριο αγαθών και όχι το εμπόριο αξιών, και την πώληση τόκων.

Η καρδιά του συστήματος ήταν οι Τράπεζες, και οι Τραπεζίτες.

Για να σωθούν με τη βοήθεια του συστήματος FED-ECB, οι τραπεζίτες θυσιάζουν «κάποια από τα παιδιά τους» ,τα «μπόνους» και τους εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής στον χρηματοοικονομικό κλάδο παγκοσμίως έχουν γίνει 170.000 απολύσεις. Ένας πραγματικός σεισμός περικοπών θέσεων εργασίας στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται εν εξελίξει. Οι περικοπές μπορεί να φθάσουν τις 350.000 έως τα μέσα του 2009, δηλαδή στο 20% του εργατικού δυναμικού για το σύνολο του κλάδου, παγκοσμίως . Η Citigroup μόνο ανακοίνωσε
53.000 απολύσεις .
Την προηγούμενη εβδομάδα η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα μπόνους των στελεχών της κατά 70%, μετά την κατακόρυφη πτώση των κερδών της στα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους. Η πρώτη τράπεζα που αποφάσισε να «κόψει» τα μπόνους των ανώτατων στελεχών της για το 2008 ήταν η αμερικανική Goldman Sachs. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λόιντ Μπλάνκφαϊν και άλλα έξι διοικητικά στελέχη της ανακοίνωσαν πως αποποιούνται των φετινών έξτρα απολαβών τους. Ο μισθός του Μπλάνκφαϊν είναι 600.000 δολάρια, ( ο Αράπογλου της Εθνικής εισπράττει 700.000 ευρώ, δηλαδή 1 εκατομμυρίο δολάρια). Το «μπόνους» του Μπλάνκφαϊν ανήλθε πέρυσι σε σχεδόν 70 εκατ. δολάρια.

Τη στιγμή που όλοι οι πολιτικοί προσπαθούν να σώσουν τις τράπεζες η κρίση που προκάλεσαν οι τοκογλύφοι προσβάλλει τους πραγματικούς ανθρώπους .
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει στο 7,5% ή 8%, από το 6,5% , που βρίσκεται τώρα, και είναι ήδη υψηλότερα από τα επίπεδα της τελευταίας ύφεσης το 2003.Τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Στη Γαλλία, η ανεργία θα φτάσει το 9%, από το 7,2%

Στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα χαθούν 215.000 θέσεις εργασίας το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης. Μόνο στον κλάδο του αυτοκινήτου θα απολυθούν 50.000 με 100.000 εργαζόμενοι. Στις εταιρείες αποθήκευσης και μεταφοράς, προγραμματίζονται περικοπές 40.000 θέσεων.
Η Ιαπωνία, εισήλθε πρόσφατα και τυπικά σε ύφεση. Στο « μάτι του κυκλώνα » θα βρεθεί και η Μέση Ανατολή, με αιχμή την κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ντουμπάι..

Στην Αθήνα, έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ RESEARCH, για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, στο διάστημα από 14 έως 19 Νοεμβρίου ,σε δείγμα 630 επιχειρήσεων , έδειξε ότι, 4 στις 10 επιχειρήσεις σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης με απολύσεις. 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την κρίση. Το 57,6% των επιχειρήσεων υφίστανται ήδη τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ το 55,2% βλέπει τις πωλήσεις να μειώνονται. Μάλιστα, έστω και μικρή μείωση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών αναφέρουν το 85% των επιχειρήσεων. Και βρισκόμαστε στις στο τέλος Νοεμβρίου.

http//www.deltio11.blogspot.com

http//www.blyeskytv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: