Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008

Από κατήγοροι, κατηγορούμενοι!

Με μια κίνηση που ξάφνιασε τους περισσότερους τα Σκόπια προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σων Μακόρμακ δήλωσε ότι: «Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την συνεργατική διαδικασία εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Πρέσβη Νίμιτς και εκεί επικεντρώνουμε την προσοχή μας».
Το ΝΑΤΟ σύμφωνα μμε θα παραπέμψει το ζήτημα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή κρίνεται ως σταθερή δύσκολα θα υπάρξουν κάποιες παρασκηνιακές παρεμβάσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι θα γίνει σύσταση στην Π.Γ.Δ.Μ. για σύντομη εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μέσω συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ διαφωνίες για το ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε μεταξύ άλλων: Το πραγματικό ερώτημα είναι, εάν με αυτή τη διαδικασία έχοντας υπόψη τη διάρκεια και την αβέβαιη έκβασή της επιταχύνεται ή επιβραδύνεται ο δρόμος προς την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γκρούεφσκι αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί λύση για το θέμα της ονομασίας, τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια που θα διαρκέσει η διαδικασία προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης. Η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι ενισχύει σημαντικά το κυβερνών κόμμα του ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη, γι αυτό και η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Την ασταθή κατάσταση φαίνεται να προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί και η Τουρκία, ήδη έχει συνάψει πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες στην περιοχή. Στόχος της Τουρκίας είναι η διεύρυνση της επιρροής της στα Βαλκάνια. Υπό αυτό το πρίσμα η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη.
Η ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία επίσημα έχει λήξει από το Σεπτέμβριο του 2002,από τότε «σέρνεται». Η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων, την λύση του προβλήματος με αμοιβαία αποδεκτή λύση μέχρι την λήξη της Συμφωνίας, να παύσουν τα Σκόπια να χρησιμοποιούν τον ήλιο της Βεργίνας, να σταματήσουν κάθε προπαγάνδα εις βάρος της, την αναγνώριση εκ μέρους της Eλλάδας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας, ως μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, δεν προβλέπει της Μακεδονίας, όπως αναφέρονται και είναι αναγνωρισμένοι μονομερώς από αρκετές χώρες κτλ. Μέχρι και σήμερα όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε αν και η συμφωνία έχει λήξει. Είναι όμως γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο το πρόβλημα έχει τεθεί σε νέα βάση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν το 1995. Η χώραςμας άσκησε βετο για την είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, θέση που έγινε αποδεκτή από αρκετούς εταίρους στη συμμαχία. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή ένωση στο αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ. Αρκετοί πάλι πιστεύουν ότι ίσως ο Ν. Γκρούεφσκι θέλει με τον τρόπο αυτό να δικαιολογήσει τις αποφάσεις στην κοινωνία των Σκοπίων.
Κατά πολλούς, η τακτική των Σκοπίων οδηγεί σε ουσιαστική ακύρωση την ενδιάμεση συμφωνία και αυτό επειδή καταρχήν είναι δύσκολο το διεθνές δικαστήριο να κάνει δεκτή την προσφυγή. Αν όμως την κάνει δεκτή πολύ δύσκολα η ΠΓΔΜ θα κερδίσει κάτι επειδή η χώρα μας ήδη δήλωσε ότι έχει επιχειρήματα, όπως και ισχύει, που δείχνουν ότι η ΠΓΔΜ παραβίασε πρώτη τη συμφωνία. Έτσι δύσκολα θα βγει κάποια απόφαση.
Από την άλλη πλευρά, η προσφυγή των Σκοπίων ξάφνιασε την πλειοψηφία των πολιτών επειδή ανέδειξε το γεγονός ότι, για πολλά χρόνια η χώρα μας, τόσο στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, όσο και στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, δεν είχε σαφείς στόχους στη βαλκανική πολιτική της। Έτσι βρεθήκαμε από κατήγοροι, κατηγορούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: