Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Επιμένουν και μέσα από τον τάφο τους-Οι Τραπεζίτες συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν

Σπύρος Χατζάρας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεχίζει να προτείνει την ίδια συνταγή, και τα ίδια φάρμακα, στα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της κατάρρευσης, του οικονομικού συστήματος των εμπόρων του χρήματος.



Μείωση των «υπερβολικών» κρατικών δαπανών, πληθωρισμός, ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας , μείωση μισθών , λιτότητα κλπ.



Εδώ στην Ελλάδα, ένας σοφός αναλυτής, από αυτούς που δεν προέβλεψαν την κρίση, δήλωσε ότι, «αν η διεθνής κρίση συνεχιστεί με την ένταση των τελευταίων 10 εβδομάδων και πολλές χώρες - όπως η Ισλανδία, η Ουγγαρία ή η Ουκρανία, βρεθούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τίποτα δεν αποκλείει οι αγορές να επικεντρωθούν και στη χρηματοδότηση του τεράστιου ελληνικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και να «επιτεθούν» στην Ελλάδα, δηλαδή να αρνηθούν τον δανεισμό, δυσχεραίνοντας ακόμα και την έκδοση κρατικών ομολόγων».Σένα τέτοιο σενάριο, τα επιτόκια δανεισμού του κράτους θα εκτιναχθούν προς τα πάνω, θα υπάρξει έλλειψη κεφαλαίων και η ύφεση θα πάρει διαστάσεις εφιάλτη».



Ποιες είναι οι αγορές που θα επιτεθούν στην Ελλάδα;



Οι τραπεζίτες που έχασαν 7-8 τρις δολάρια;



Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στους χρεοκοπημένους να θέλουν να τραβήξουν στον τάφο τους, κράτη και λαούς. Πώς είναι δυνατόν, τα κράτη να αναλαμβάνουν από τη μια πλευρά το βάρος διάσωσης των τραπεζών και το τραπεζιτών, και από την άλλη να ωθούν οι τραπεζίτες τα κράτη σε χρεοκοπία;



Και πώς είναι δυνατόν οι κεντρικές τράπεζες, να παράγουν και να δημιουργούν τρισεκατομμύρια νέων πιστώσεων προς τις τράπεζες και να μην αγοράζουν τα ομόλογα των κρατών;



Είναι σαφές, ότι η κατάσταση αυτή είναι το απολύτως παράλογο. Το σύστημα που κατέρρευσε, συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη τίποτα, και απλά περιμένει να περάσει το « κρυολόγημα» για να συνεχίσει τα ίδια.



Το σύστημα Ροκφέλερ-Ρότσιλντ, με τις «ιδιωτικές» κεντρικές Τράπεζες, και τους ιδιώτες ρυθμιστές που είχαν την υποχρέωση να αξιολογούν τον κίνδυνο και να λειτουργούν, υποτίθεται, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τελείωσε.



Η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των αεριτζήδων «επενδυτών» , με την συνέργεια της Standard & Poor, της Moony της BIS κλπ , δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το μήνυμα το είχε στείλει η Enron. (θεός σχωρέστην)



Η επιβολή της πολιτικής των τραπεζιτών στο Λαούς και τα Κράτη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η μείωση των βασικών μισθών, της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, και η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων μέσω του φορολογικού συστήματος δεν ήταν ποτέ, και δεν είναι και τώρα η λύση.



Οφείλουμε να κάνουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί πρέπει να περάσουν στον έλεγχο των κρατών, ώστε να διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Από την εποπτεία των διεθνών οργανισμών, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ, στα κράτη πρέπει να περάσουμε στην κρατική εποπτεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στον έλεγχος στους Ρότσιλντ-Ροκφέλερ



Στην Ευρώπη, πρέπει να εγκαταλείψουμε τα δόγματα των τραπεζιτών και να επανακαθοριστεί η οικονομική πολιτική της ΕΕ με δημόσιες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αλλάξει ηγεσία και πολιτική. Να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και την απασχόληση. Να στηρίζει τα αναπτυξιακά ελλείμματα. Δημόσιες Επενδύσεις και υποδομές ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία και η φτώχεια. Να στηρίζει την Παιδεία και την έρευνα.



Τα φάρμακα που προσπαθούν να μας δώσουν οι τραπεζίτες είναι λάθος.



Ο Ροκφέλερ αποφασίσε να επιβάλει, μέσω των υπαλλήλων του (Μπερνάνκε-Γκάιθνερ), στην αμερικανική κυβέρνηση, να χορηγήσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, που θα φορτωθούν στο δημόσιο χρέος, δηλαδή στις τσέπες των Αμερικανών φορολογουμένων.



Μια αναλυτική εικόνα των ποσών που έχουν κατευθυνθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής – δίνει το άρθρο του προέδρου της FED Μπεν Μπερνάνκε στο περιοδικό New Yorker που θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου.



Σε αυτό το κείμενο ο επικεφαλής της FED «παραδέχεται», πως τόσο ο ίδιος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ έπεσαν τάχα έξω στις αρχικές τους προβλέψεις για το εύρος της κρίσης, τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις αντιδράσεις των χρηματαγορών τις οποίες περίμεναν πιο σθεναρές!!



Ο Μπερνάνκε διευκρινίζει πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκχωρήσει μέχρι τώρα, σε καταρρέοντα τραπεζικά ιδρύματα ποσά άνω των 2,8 τρις δολαρίων, είτε με την μορφή άμεσων χορηγήσεων, είτε με την μέθοδο των επενδύσεων κρατικών κεφαλαίων έναντι μετοχών των προβληματικών ιδρυμάτων, είτε τέλος με την απευθείας εξαγορά των λεγόμενων «τοξικών» χρεογράφων.

Την ίδια ώρα η FED έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις δημοπρασίες ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες – εσχάτως μάλιστα με επιτόκια μικρότερα του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου.



Ο κ. Μπερνάνκε αποκαλύπτει, πως «η μόνη επιλογή που έχει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα είναι να συνεχίσει στο δρόμο που έχει επιλέξει μέχρι στιγμής, κάτι που σημαίνει ,πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχει δώσει στις τράπεζες πάνω από 7 τρις δολάρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: