Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

«Απαντήσεις Υπουργείων για τις δραστηριότητες της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο».


Σε απάντηση της ερώτησης της βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη και του βουλευτού Χαλκιδικής κ. Γιάννη Δριβελέγκα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο, από τα τέσσερα συνερωτώμενα Υπουργεία έχουν δοθεί μέχρι στιγμής απαντήσεις από τρεις Υπουργούς.

Μεταξύ αυτών των τριών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει επιγραμματικά: «τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω ερώτηση ζητήματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπ. Δικαιοσύνης».

Για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Ανάπτυξης απαντά παραθέτοντας σχετικό έγγραφο της ΡΑΕ στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της επένδυσης ανεμογεννητριών στο όρος Κόχυλας από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ – Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους- ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε. και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ.

Επίσης η ΡΑΕ παραθέτει στοιχεία του ιστορικού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής στη Σκύρο με βάση και τις διαδοχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων και την υπ. αρ. 8665/2000 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο απεδέχθη ότι, η Μονή έγινε κυρία της επίδικης έκτασης και απέρριψε την ασκηθείσα έφεση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επί της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο στην ανωτέρω απόφαση του Εφετείου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ. αρ. 475/28.5.2001 γνωμοδότησή του, αναφέρει ότι οι λόγοι που πρόβαλε το Ελ. Δημόσιο στην αίτησή του είναι αβάσιμοι.

Τέλος, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η απάντηση αφορά στις αδειοδοτήσεις για τις ανεμογεννήτριες και περιλαμβάνει σχετικά έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε δήλωσή της η κυρία Περλεπέ επαναλαμβάνει, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει την υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών στη Σκύρο, που δεν διαθέτει ούτε το μέγεθος, ούτε τις υποδομές για τη γιγαντιαία επένδυση που προσπαθεί να προωθήσει η ανωτέρω κοινοπραξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: