Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Η Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΩΡΑ: 7.00 Μ.Μ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ 11.00 π.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εργαζόμενοι στο δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, στη δημόσια υγεία και παιδεία, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου που υλοποιείται από την κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις άλλες δυνάμεις και οργανισμούς του κεφαλαίου.
Τώρα που το καπιταλιστικό σύστημα παραδέρνει στην νέα έντονη οικονομική κρίση του, βλέπομε ότι γίνεται πιο επιθετικό ενάντια στους εργαζόμενους. Αυτό εκφράζεται με την καθημερινή υπονόμευση της αγοραστικής αξίας των μισθών, με την ακρίβεια που καθημερινά φουντώνει, με την πραγματική ανεργία που έχει φθάσει στα ύψη, με την ‘ευελιξία’ στην εργασία, με το 65ωρο εβδομαδιαίο εργασιακό ωράριο και με τα συνακόλουθά του που από κοινού ψήφισαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εκφράζεται με τις επιθέσεις στην κοινωνική ασφάλιση, με την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας της πρόνοιας και με τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών τομέων της οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα εκφραστεί πιο οξυμμένα με κλείσιμο εργοστασίων, με μαζικές απολύσεις, με διόγκωση της ανεργίας κλπ.
Εξαιτίας της διαχρονικής γαλαζοπράσινης αντιασφαλιστικής πολιτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων, σήμερα το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για παροχή του εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Ταυτόχρονα και ο ΟΠΑΔ, δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στους φαρμακοποιούς και στους γιατρούς γιατί η κυβέρνηση δεν του αποδίδει τα χρήματα που παρακρατεί από εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Αντιδρώντας και δικαιολογημένα γιαυτό οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί κατάγγειλαν τις συμβάσεις τους με το κράτος, με αποτέλεσμα να στερούμαστε όλοι οι ΔΥ τα φάρμακα και την περίθαλψη.
Η εγκληματική πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών του ταμείου με τη μετατροπή μεγάλου μέρους αυτών των αποθεματικών σε δομημένα ομόλογα και μετοχές και άλλα χρεόγραφα που σήμερα και με την οικονομική κρίση έχουν χάσει το 65% της αρχικής αξίας τους, βαρύνει πρώτα και κύρια τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις του ταμείου καθώς και όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που συναίνεσαν και συνέπραξαν σ’ αυτήν την πολιτική.
Είναι άμεση ανάγκη επομένως, μέσα από ενιαίους, ταξικούς δυναμικούς εργατικούς αγώνες, να καταδικαστούν έμπρακτα αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές, να καταδικαστούν η κυβέρνηση και οι άλλοι πολιτικοοικονομικοί φορείς που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική της ανταγωνιστικότητας – βαρβαρότητας. Να καταδικαστεί ο συμβιβασμός, η συναίνεση και η σύμπραξη των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις αντιλαϊκές πολιτικές που αποθρασύνουν τους κυβερνώντες.
Να απαιτήσουμε:
- Άμεση επιχορήγηση του ταμείου πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό με όλα τα αναγκαία κονδύλια για την άμεση καταβολή όλων των εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους. Κανένας δανεισμός του ταμείου γιατί θα είναι η «χαριστική βολή» σε βάρος του.
- Άμεση κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων.
- Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των απωλειών τους λόγω κυβερνητικών πολιτικών από το 1950 έως σήμερα.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουμε και μαζί με όλους τους εργαζόμενους, θα συγκρουστούμε με αυτές τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και με τους φορείς της, προτάσσοντας την ανάγκη της άμεσης κατάργησης των αντιλαϊκών, αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, στην προοπτική γενικότερων και ασφαλέστερων αλλαγών.
Στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε:
- Απόσυρση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας για όλους ή στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τοποθέτηση σε τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο που το ύψος του θα είναι στο ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου, χωρίς μεσολάβηση τρίτων.
• Κατώτερο μισθό 1.400 και ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και για όλα τα κλιμάκια. Σύνταξη το 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για τον άγαμο, 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια.
• Πλήρη – σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα εργασία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
• Αναγνώριση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων για τους εργαζόμενους σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες στο δημόσιο.
• Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ αυτούς τους τομείς.
• Δωρεάν - κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων.
• Μείωση των επιτοκίων, άτοκα στεγαστικά δάνεια στα νέα ζευγάρια. Φτηνή, σύγχρονη κατοικία με ευθύνη του κράτους.
• ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Να μην περάσει το εξοντωτικό εβδομαδιαίο εργασιακό 65ωρο και ο διαχωρισμός του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό αμειβόμενο και ανενεργό απλήρωτο.
Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: