Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Μας κυβερνούν (ακόμα!) οι Τραπεζίτες.


Οι τρομοκράτες (Βαμπίρ) ,της διεθνούς Τραπεζικής Ολιγαρχίας επιβάλλουν πολιτική.



Σπυρος Χατζάρας



Με προκήρυξη, της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης «Standard & Poor- Fitch» που έφθασε στην «Καθημερινη» του κ.Αλαφούζου, εκφράζονται απροκάλυπτες απειλές κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

«Θα μας το πληρώσει ακριβά η Ελλάδα, αν επιλέξει να χρηματοδοτήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης με επιπλέον δανεισμό», δήλωσαν οι «εκτελεστές» με το 45άρι της «Standard & Poor- Fitch».golden-Μρσνικ και golden- Πράις.

Το spread των ελληνικών ομολόγων, ανήλθε (28/11/2008), σε 168 μονάδες βάσης, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης, «προειδοποιούν» ότι αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβεί εκ νέου το 3% του ΑΕΠ. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι εταιρείες « αξιολόγησης» «Standard & Poor» και «Fitch», προειδοποιούν» τον ελληνικό λαό, για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους χρηματοδότησης της χώρας

Την ίδια «προειδοποίηση», είχε κάνει και ο επίτροπος της ΕΕ, για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια λέγοντας κατά την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ότι , «τα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι περιορισμένα στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών» .

«Λίγες χώρες έχουν τόσο μικρά περιθώρια ελιγμών όσο η Ελλάδα», ειπε ο αναλυτής της Fitch Ratings για το ελληνικό χρέος Κρις Πράις.

Οι «αγορές τους» ,ήδη «τιμωρούν» την προβληματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οπως δήλωσε στην « Καθημερινή » ο αναλυτής της Fitch, «αν προσπαθήσουν να δανεισθούν, θα βρεθούν στα χέρια της αγοράς», και σημείωσε ότι η γοργή άνοδος του spread, δηλαδή της διαφοράς αποδόσεων, μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων στις 160 μονάδες βάσης. «Θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο».Ο κ. Πράις, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τόσο ζήτημα αξιοπιστίας του δανειζόμενου, αλλά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αγορά θα προτιμήσει να δανείσει σε χώρες με μικρότερο δημόσιο χρέος, άρα και με μικρότερο ρίσκο. Ο κ. Πράις χαρακτηρίζει αισιόδοξα τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, καθώς οι προβλέψεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης περιορίζονται στο 0,9%.. Οπως εκτιμά ο αναλυτής της Fitch, θα χρειασθεί χρόνος μέχρι να αντιληφθούν όλοι τις συνέπειες της κρίσης και να προσαρμόσουν ανάλογα τις εκτιμήσεις τους. «Η σφοδρότητα της κρίσης σημαίνει ότι οι συνήθεις κανόνες δεν ισχύουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το απρόβλεπτο περιβάλλον, προειδοποιεί ότι η θετική ανάπτυξη κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι για την Ελλάδα, η οποία «θα είναι τυχερή» να επιτύχει έστω και τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπει η Fitch. Σύμφωνα με τον κ. Πράις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η ύφεση, καθώς η ελληνική οικονομία στηρίζεται στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δύο τομείς που επηρεάζονται έντονα από την κρίση:

Ο αναλυτής της Standard & Poor's για το ελληνικό δημόσιο χρέος κ. Μρσνικ, διαπιστώνει ότι «Η έλλειψη δημοσιονομικής προσαρμογής για μία μακρά περίοδο υψηλής ανάπτυξης κατά το παρελθόν έχει οδηγήσει σε περιορισμένη μείωση του δημοσίου χρέους τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μρσνικ, «τα χαμηλότερα έσοδα λόγω της τρέχουσας επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις συνεχείς υπερβάσεις των δαπανών, καθώς επίσης το κόστος που θα έχει για τον προϋπολογισμό η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και οι πιθανές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από μία πιθανή αξίωση των κρατικών εγγυήσεων προς αυτές, εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές του προϋπολογισμού, ακόμη και χωρίς να υπολογίσει κανείς το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας».

Για φαύλο κύκλο προειδοποιεί επίσης ο επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Σάιμον Τίλφορντ, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν περιορισμένη δυνατότητα να στηρίξουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αύξησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού. Οπως τονίζει ο κ. Τίλφορντ, «οι επενδυτές ήδη ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης στο ήδη υψηλό δημόσιο χρέος των δύο χωρών, και αν αυτές απαντήσουν με περισσότερο δανεισμό θα εντείνουν την ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές τους προοπτικές».

Οι εταιρείες αξιολόγησης Standard & Poor και Fitch όπως και η Moody’s είναι μέλη της «συμμορίας των αεριτζήδων» που οδήγησαν σε χρεοκοπία τη διεθνή οικονομία.

Οι μαφιόζοι της διεθνούς τραπεζιτικής Χούντας, έκλειναν τα μάτια για την Lehman Brothers, την Citigrup, και όλες τις τράπεζες που έφαγαν τα χρήματα του κόσμου, τις ασφαλιστικές εταιρείες που χρεοκόπησαν, και τον αέρα των χρηματιστηρίων.



Οι Standard & Poor χρεοκόπησαν μαζί με όλους τους άλλους.

Επομένως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και όχι οικονομικό.

Οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια αποκαλύπτουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που μας παραδίδει στις «αγορές», δηλαδή στους τοκογλύφους (επενδυτές) που ανησυχούν για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας.

Ο αναλυτής Standard & Poor απεκάλυψε ότι τα 28 δις για τις τράπεζες θα βαρύνουν το κόστος αποπληρωμής του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να προέλθει μόνο με πολιτικές αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αλλάξει ρόλο και αποστολή. Για το λόγο αυτό το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του για την επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας, (στην οποία περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση της ΕΚΤ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς), και να αποφασίσει ότι, «χρειάζεται αναθεώρηση του καθεστώτος της ΕΚΤ».

Το έλλειμμα του 3% που έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, πρέπει να χρηματοδοτείται άτοκα από την ΕΚΤ.

Οι τόκοι του δημόσιου χρέους πρέπει να φορολογούνται.

www.deltio11.blogspot.com

www.blueskytv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: