Τα τελευταία χρόνια υπάρχει παγκόσμια ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα αρωματικά φυτά και βότανα και τις πολλαπλές χρήσεις τους. Παρατηρείται άλλωστε μια αυξημένη ζήτηση σε φυσικά προϊόντα που είναι συνυφασμένη με το σύνθημα «επιστροφή στη φύση». Ολο και περισσότεροι πολίτες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα βότανα στη μαγειρική, ως αφεψήματα ή την «αρωματοθεραπεία» για τη βελτίωση της υγείας και της ομορφιάς. Η αρωματοθεραπεία είναι μια πανάρχαια μέθοδος, η ιστορία της οποίας χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. γιατί η αρμονία της υγείας και της ομορφιάς αποτελούσε ζητούμενο για τον άνθρωπο κάθε εποχής. Η παραδίρφυα περιοχή είναι μια από τις περιοχές της χώρας που έχουν το προνόμιο να υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Οι κάτοικοι των Στροπώνων, της Γλυφάδας, των Καμπιών, της Στενής, της Λούτσας κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα λιγότερο ασχολούνται με τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Το αρνητικό είναι ότι ο τομέας αυτός έμεινε στάσιμος γιατί δεν πέρασαν στην καλλιέργεια, τη συσκευασία ή την αξιοποίηση μέσα από τη βιομηχανία ή τη βιοτεχνία παραγωγής αιθέριων ελαίων.
Εξαιτίας της γεωλογικής διαμόρφωσης κυρίως στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη όπου οι αγροί δεν μπορούν να αποδώσουν για άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων θα αποτελούσε την ιδανική λύση για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και θα αύξανε τα κίνητρα για παραμονή στην περιοχή.
Γι' αυτό ο Δήμος και οι κάτοικοι των κοινοτήτων που έχουν κάποια παράδοση στη συλλογή των αρωματικών φυτών θα πρέπει να επιδιώξουν:
•· Την κατάρτιση των κατοίκων στις ορεινές περιοχές πάνω στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και βοτάνων, στη συσκευασία αλλά και τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων.
•· Την συνεργασία του Δήμου Διρφύων με τη Γεωπονική σχολή ή με κάποιο ευρωπαϊκή επιστημονικό ίδρυμα που μελετά αντίστοιχα θέματα και ιδιαίτερα την παραγωγή αιθέριων ελαίων.
•· Την δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που η μια θεματική ενότητα θα περιλαμβάνει την παρουσίαση της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής με επικέντρωση στα αρωματικά φυτά και φαρμακευτικά βότανα.
•· Να οργανώσει τους χώρους που σήμερα διατίθενται βότανα και αρωματικά φυτά (όπως στη Στενή και τους Καθενούς) με όμορφα περίπτερα πιο ελκυστικά στον επισκέπτη με σωστή συσκευασία και πληροφόρηση.
Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές και απ' ότι φαίνεται από τα μηνύματα που έρχονται από κάθε γωνιά της γης και κυρίως από επιστήμονες - ερευνητές της υγείας, της διατροφής, της ποιότητας ζωής. Ολοι μιλούν την ίδια γλώσσα. Συνιστούν αλλαγή πορείας.
Μιλούν για επιστροφή του ανθρώπου κοντά στη φύση, μακριά από φυτοφάρμακα, τα συντηρητικά, τα συνθετικά, τα γλυκαντικά, τις χρωστικές και τις ορμονούχες τροφές. Αυτό έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες ώστε να αναζητούν σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, οικολογικά παραγόμενα τρόφιμα, να χρησιμοποιούν τα αρωματικά φυτά και βότανα, να εμπιστεύονται τις θεραπείες της εναλλακτικής ιατρικής.
Δημιουργείται έτσι μια νέα αγορά όπου τα αρωματικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα αποκτούν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για αυτούς που μπορούν να τα καλλιεργήσουν, να τα συσκευάσουν και πιστοποιημένα ποιοτικά να τα παρουσιάσουν στο καταναλωτικό κοινό.
Οι χρήσεις των αρωματικών φυτών είναι ανάλογες με τα αιθέρια έλαια που περιέχουν. Τα έλαια αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα σε ευρεία κλίμακα από πολλές βιομηχανίες (αρωμάτων, σαπουνιών, καλλυντικών, τσιγάρων, τροφίμων, κ.λ.π.) αλλά και σαν αρτύματα ή καρυκεύματα φαγητών, (όπως π.χ. η δάφνη, η ρίγανη, το δενδρολίβανο κ.λ.π.).
Οι εφαρμογές των ελαίων στο χώρο των καλλυντικών φαίνονται σήμερα να είναι απεριόριστες. Περιέχουν μεταξύ άλλων θρεπτικές ουσίες, δραστικά οξέα και βιταμίνες που θεωρούνται ιδανικά για μασάζ, ανανέωση των κυττάρων, τόνωση και ξεκούραση στο μπάνιο επίσης χρησιμοποιούνται ως αρωματικά χώρου, για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας αλλά και πολλές άλλες χρήσεις τα έχουν φέρει μέσα σε κάθε νοικοκυριό.
Για το Δήμο Διρφύων το θέμα «αρωματικά φυτά και βότανα» πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη για περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση.
Με τη σωστή συνεργασία του Δήμου με τους ενδιαφερόμενους πολίτες θα προκύψουν δράσεις με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για τη βελτίωση της ζωής και της οικονομικής θέσης των κατοίκων.
Φραντζής Γιώργος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου