Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Η δημοσιογραφία των πολιτών είναι σε δεύτερη μοίρα στη χώρα μας !!! Είναι έτσι όμως ; δημοσιογραφία ασκεί αυτός που γράφει κείμενα δημόσια, . . .

Ο "ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ" έχει άλλη άποψη και τη καταθέτει για διάλογο :



Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε γίνει παθητικοί τηλεθεατές των μονοθεματικών δελτίων των οκτώ. Εύκολη, εύπεπτη και ξεκούραστη ενημέρωση. Η εικόνα σαγηνεύει τον ανυποψίαστο τηλεθεατή, ο οποίος κουρασμένος από το καθημερινό κυνήγι για το βιοπορισμό του, κάθεται αναπαυτικά στη πολυθρόνα του σαλονιού του για τη βραδινή ενημέρωση του.





Η συνταγή με τους προσκεκλημένους μαϊντανούς της πολιτικής, είναι προσυμφωνημένη και έτοιμη με το γνωστό πάντα σενάριο της ζωντανής αντιπαράθεσης, και του : "αφήστε με να ολοκληρώσω . . ." , διακόπτει ο ένας τον ειρμό του άλλου, και όταν έρχεται η σειρά του, επαναλαμβάνει στο προηγηθέντα αυτά που του έλεγε ο προηγούμενος και ούτω καθεξής . . . απολαμβάνουμε δύο ή και περισσότερους παράλληλους μονολόγους χωρίς κανένας, εκτός της δικής του φωνής, να σέβεται και να ακούει τον άλλον, στο τέλος ο τηλεθεατής μπερδεύεται και το δια ταύτα του τελικού ρόλου της αποενημέρωσης ή σχολιασμού, όπως ισχυρίζεται ο δημοσιολόγος παρουσιαστής, αναλαμβάνουν οι καλοπληρωμένοι τηλεαστέρες - αναλυτές/σχολιαστές των γνωστών παραθύρων (συγκεκριμένοι σε κάθε κανάλι) ομονοούν και περνάνε τη γραμμή που ο καναλάρχης τους έχει επιβάλλει. Ακολουθούν οι διαφημίσεις και στη συνέχεια οι άλλες εκπομπές.

Κάθε βράδυ μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα "είναι οι επιλεκτικές σκηνές" του φροντίζουν να εστιάζουν τη προσοχή μας. Γνωρίζουμε λ.χ. ότι σε κάθε διαδήλωση, θα μας δείξουν αντί αιτημάτων και τα προβλήματα που έχει η εκάστοτε κοινωνική ομάδα, τα γνωστά επεισόδια με τους "ταραξίες", γίνεται η σχετική ισοπέδωση και περνάει πάντα η άποψη ότι "όλοι είναι ίδιοι" και κατεβαίνουν να τα σπάσουν.

Βέβαια η άποψη που εκφράζεται από αυτό το ιστολόγιο είναι ότι πρέπει ο λαός ο ίδιος να πάρει την εξουσία στα χέρια του, όπως πρέπει στη πολιτική να γίνει ενεργός και απαιτητικός πολίτης έτσι και στην ενημέρωση το ίδιο. Το τελευταίο εξάμηνο ξεφυτρώνουν πολλά ιστολόγια. Στην αρχή τα πράγματα ήταν "χαλαρά" και η προβλεψιμότητα των καναλαρχών και μεγαλοεκδοτών υποψιασμένη : "τι κάνουν άραγε όλοι αυτοί ;" και άρχισαν από την αρχή να υποβαθμίζουν τη δημοσιογραφία των ανώνυμων Bloggers. Έβαλαν δικούς τους να ανοίξουν ιστολόγια και να ανταγωνίζονται τους απλούς πολίτες, που έψαχναν τρόπο για τη σωστή τους ενημέρωση, επιλέγοντας δηλαδή σφαιρικά θέματα από Ελλάδα και το εξωτερικό και με το δικό τους τρόπο σχολίαζαν τα ειδησεογραφικά θέματα και την επίκαιρη πολιτική κατάσταση του τόπου. Οι επαγγελματίες λοιπόν άρχισαν με τις αποκλειστικές ειδήσεις, τις αποκαλύψεις και έναν εμφύλιο πόλεμο από τα διάφορα ΜΜΕ (έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά) στο διαδίκτυο.


Ο "ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ" ανήκει σε χρήστη, ο οποίος ΔΕΝ έχει εξαρτήσεις από πολιτικά και δημοσιογραφικά κατεστημένα. Η ύπαρξη του οφείλεται και μόνον στην απουσία πολιτικής άποψης και σωστής ενημέρωσης. Αυτό έχει από την αρχή δηλώσει και ο αρθογράφος του, ο οποίος (ισχυρίζεται ότι) έχει λόγο, κριτική άποψη και ονοματεπώνυμο. Προκαλεί και χλευάζει όλους αυτούς τους δυσφημιστές της δημοσιογραφικής ιδιότητας και τους προτρέπει με αυτό το τρόπο σε έναν ηθικό εξαναγκασμό, ώστε να αποκαλυφθούν και να γράφουν τουλάχιστον επώνυμα. Πολλοί το έπραξαν μετά από πίεση που δέχθηκαν και χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους που θα αναφερθούν σε άλλη ανάρτηση.

Σε κάθε κανάλι λοιπόν διαφήμιζαν κάποια από αυτά τα ιστολόγια οι επαγγελματίες ΜΜΕ-δες τα οποία οι υποψιασμένοι bloggers γνωρίζουν ποιοι και γιατί κρύβονται από πίσω τους, εμείς το ξέρουμε όπως και αυτοί γνωρίζουν ότι το ξέρουμε.

Στην Ελλάδα οι νόμοι είναι φωτογραφικοί και κατά παραγγελία. "Ανωνυμία" σου λέει ο άλλος και "σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα". Ακούγεται ωραία αυτό και δείχνει σεβασμό και ευνομία στους απλούς αλλά μόνο ανυποψίαστους πολίτες. Αυτό που ΔΕΝ φαίνεται όμως, είναι η "προβοκατόρικες" επιθέσεις που δέχονται οι απλοί και μεμονωμένοι χρήστες αυτών των ιστολογίων από τους επαγγελματίες των ΜΜΕ.

Όταν ανακαλύπτεται λοιπόν κάποιος από δαύτους, η αιτιολογία - δικαιολογία είναι :
". . . να μωρέ έφτιαξα ένα ιστολόγιο για να περνάω τη ώρα μου και να χαλαρώνω !!! "

Το διαδίκτυο έχει μία δυναμική πορεία από την ίδρυση του και η επένδυση που γίνεται διεθνώς είναι και αυτή γνωστή. "Όλα δωρεάν στην αρχή και στη συνέχεια θα τους βάλλουμε ένα κόστος λειτουργικό" (εγγραφής ή διατήρησης ενός λογαριασμού πρόσβασης). Το θέμα είναι το πως θα εθιστούν σε αυτό το είδος ενημέρωσης και μετά θα αναγκάσουν τη όποια κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά. Το ιστολόγιο αυτό είναι παραχώρηση και προς το παρόν είναι εντελώς δωρεάν. Κάποιοι άραγε φροντίζουν για τη δωρεάν διασκέδασή μας ; Νομίζω ΟΧΙ και σαφώς αυτό είναι και εύλογο και αυτονόητο.


Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και η υπομονή και επιμονή μου μεγαλύτερη. Όποιος λοιπόν υποβαθμίζει τη δημοσιογραφία των πολιτών και τη συγκρίνει με τη δημοσιολογία των καναλιών κάνει λάθος και θα εκπλαγεί δυσάρεστα στο μέλλον. Οι πολίτες κατέχουν σε πολλά επαγγέλματα γνώση και εμπειρία και μπορούν να γράφουν. Γιατί δημοσιογραφία ασκεί αυτός που γράφει κείμενα δημόσια, οι τηλεοράσεις έχουν δημόσιο λόγο. Δημοσιογραφία των πολιτών (στα ιδιωτικά ιστολόγια) και έντυπη δημοσιογραφία των επαγγελματιών στα διάφορα έντυπα μέσα. Αυτό βέβαια ΔΕΝ σημαίνει ότι και στα τηλεοπτικά κανάλια ΔΕΝ γράφουν οι άνθρωποι και βέβαια γράφουν . . . αλλά με λόγο δημόσιο, "λόγο" άρα δημοσιολόγοι και ΟΧΙ δημοσιογράφοι. Τα γραπτά τους είναι "πρόχειρα γραπτά σκονάκια" που είτε τα διαβάζουν σε μόνιτορ ή τους τα λένε - (τις πιο πολλές φορές οι "τηλεκοντρόλερς" ) ενοχλητικά στο ακουστικό.

Αλίευσα ένα ωραίο δημοσιογραφικό κείμενο, από ανώνυμο επισκέπτη του διαδικτύου και με αυτό θα κλείσω, το οποίο πολλοί δημοσιολόγοι θα ήθελαν να αποκτήσουν και να οικειοποιήσουν το σκεπτικό του. Βέβαια κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων εδώ ΔΕΝ υφίσταται και η γνωστή καπήλευση και δημοσίευση γίνεται τέχνη του copy – paste.
O "ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ" πάντα αναφέρει τις πηγές και απαραίτητα το σχετικό Link.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: