Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Υποσχέσεις σωτηρίας

έδωσε ο Υπουργός για τη ΛΑΡΚΟ

Μόνο υποσχέσεις έλαβαν προς το παρόν από τον αρμόδιο υπουργό, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα, ζητώντας άμεση παρέμβαση και δραστικές λύσεις, για τη σωτηρία της επιχείρησης που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα εργοτάξια της Εύβοιας, της Λάρυμνας, του Αγίου Ιωάννη Σερβίων και από την Αθήνα, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, μέχρι την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει με πιο τρόπο θα εξασφαλίσει κάτι τέτοιο.

Σε ότι αφορά το σχέδιο δράσης, πρόκειται ουσιαστικά για μια μελέτη που εκπονείται από τη Γραμματεία ΔΕΚΟ του ΥΠΕΘΟ και διερευνά την προοπτική ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ και τους όρους υπό τους οποίους μπορεί αυτή να εξασφαλιστεί. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός το σχέδιο αυτό πρόκειται σύντομα να τεθεί σε διάλογο με τους εργαζόμενους, προκειμένου να λάβει την τελική του μορφή, πριν να είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Οι εργαζόμενοι που προγραμμάτισαν το χθεσινό συλλαλητήριο, αγωνιώντας για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί επί χρόνια σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, διεκδικούν την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης, με παράλληλη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και ανάκληση των απολύσεων. Επιπλέον ζητούν να εφαρμοστεί ειδική ρύθμιση για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει τριπλασιαστεί μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, χρεώνοντας τα οικονομικά της επιχείρησης με υπέρογκα ποσά, επιβαρύνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής. Δηλώνουν μάλιστα έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί.

Στο μεταξύ στα εσωτερικά της ΛΑΡΚΟ, το κλίμα είναι βαρύ, μετά την αρνητική στάση των βασικών μετόχων στην προοπτική αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το θέμα επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση, σε έκτακτη γενική συνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο οι δύο βασικοί μέτοχοι, πλην του δημοσίου, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ, κατέστησαν εκ των προτέρων σαφές ότι η πρόταση δε θα γινόταν δεκτή, με αποτέλεσμα, η γενική συνέλευση να ματαιωθεί. Έτσι η εταιρεία η οποία ήδη από το Δεκέμβριο έχει σταματήσει να πληρώνει προμηθευτές, φαίνεται να έχει ως μοναδικές επιλογές είτε την προσφυγή εκ νέου στο δανεισμό ή την πτώχευση, κάτι που φυσικά απεύχονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση, για τη δημιουργία της οποίας δεν ευθύνονται.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: