Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

για τη ρύπανση στο Αλιβέρι



Την ίδια στιγμή που παραμένει ο κίνδυνος της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος του Αλιβερίου, με τα επικίνδυνα υποπροϊόντα, του σχεδιαζόμενου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου με καύσιμο το λιθάνθρακα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έρευνας του Πολυτεχνείου, που δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής.


Το θέμα που έχει θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής και σίγουρα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, τόσο από την τοπική Δημοτική Αρχή, όσο και από τη Νομαρχία, αποτέλεσε αντικείμενο κοινοβουλευτικής επερώτησης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, ο βουλευτής Θανάσης Λεβέντης, αναφέρεται στην υψηλή συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και στην παρατηρούμενη αύξηση των χρονίων παθήσεων, σε κατοίκους της περιοχής.


Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:


"Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου, έχει καταγράψει μελέτη του Ε.Μ.Π. Συγκεκριμένα ο σταθμός μετρήσεων στο Αλιβέρι, κατέγραψε υπερτετραπλάσιες συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια στα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 στον αναπνεύσιμο αέρα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα, αφού λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου τους (μικρότερη των 2,5 μm) εισχωρούν στις κυψελίδες των πνευμόνων και περνούν στο αίμα.

Επίσης καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις των αναπνεύσιμων αερολυμάτων μικρής διαμέτρου -τα πλέον επικίνδυνα- οι οποίες για τα ΑΣ 10 υπερβαίνουν τα ήδη θεσμοθετημένα όρια της Ε.Ε. και για τα ΑΣ 2,5 τα όρια επιφυλακής και προστασίας της ανθρώπινης υγείας που ισχύουν.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του Κ.Υ.Αλιβερίου, παρατηρείται αύξηση των χρονίων παθήσεων που σχετίζονται με τη ρύπανση, ενώ κυριαρχούν τα αναπνευστικά νοσήματα, τα καρδιακά περιστατικά και οι δερματοπάθειες με μορφή οξέων περιστατικών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Έχουν γίνει μετρήσεις από τους αρμόδιους φορείς στην περιοχή του Αλιβερίου; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων;

Έχουν γνώση της μελέτης του Ε.Μ.Π.; Αν ναι, ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την εξάλειψη της επιβαρυντικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή;

Έχουν γίνει έλεγχοι στις λειτουργούσες βιομηχανίες (δημόσιες και ιδιωτικές) στην περιοχή για να διαπιστωθεί ο βαθμός ευθύνης τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση; Αν ναι, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και τι μέτρα πάρθηκαν για να μην επαναλαμβάνεται από αυτές η ρύπανση;

Έχουν μελετηθεί τα στοιχεία του Κ.Υ. Αλιβερίου που δείχνουν αυξημένα κρούσματα ασθενειών του αναπνευστικού και του καρδιακού συστήματος; Αν ναι, τι μέτρα έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα".

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: