Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ





Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους ετοιμάζονται να κατέβουν οι αγρότες του Κηρέα, καλώντας στον αγώνα και άλλους συναδέλφους τους, διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική πού όπως λένε ξεκληρίζει ακόμη και όσους κατάφεραν μέχρι σήμερα να αντέξουν στο χώρο.

Δηλώνοντας αποφασισμένοι να μη συμβιβαστούν με κανέναν, και έχοντας σταθμίσει την κατάσταση σε πρόσφατη σύσκεψη τους, τα μέλη των αγροτικών συλλόγων του Δήμου Κηρέως αποφάσισαν να περάσουν πλέον στην αγωνιστική δράση, διεκδικώντας μεταξύ άλλων καλύτερα εισοδήματα, αλλά και συνέχιση των αγροτικών επιδοτήσεων, στη μορφή που έχουν αυτές σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση τους για το θέμα, με την οποία γνωστοποιούν τις προθέσεις τους και καλούν και άλλους στον αγώνα τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

"Αγωνιζόμαστε για να έχουμε δουλειά και να εξασφαλίζεται εισόδημα για να μην μπούμε στις ουρές των ανέργων. Με τις αντιαγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων ούτε δουλειά εξασφαλίζεται, ούτε εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι τιμές στα προϊόντα μας είναι εξευτελιστικές, οι επιδοτήσεις - εκτός από "νόμιμες" και "παράνομες" κρατήσεις - χάνουν κάθε χρόνο όσο και ο πληθωρισμός. Το βαμβάκι μειώνεται κατά ένα εκατομμύριο στρέμματα, η κτηνοτροφία οδηγείται στον αφανισμό.

Διεκδικούμε άμεσα:

* Την αναπλήρωση του εισοδήματος με βάση κατώτερες εγγυημένες τιμές 0,60 ευρώ στο βαμβάκι, 0,40 ευρώ στο σιτάρι, 0,27 ευρώ στο καλαμπόκι - κριθάρι, 1,40 ευρώ στο πρόβειο γάλα, 0,70 στο αγελαδινό.

* Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις επιδοτήσεις.

* Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, μείωση των επιτοκίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

* Πάγωμα για τρία χρόνια στα δάνεια και τις ρυθμίσεις χρεών στην ΑΤΕ κατάργηση των πανοτοκίων.

Καταγγέλλουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που με τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνα υπουργού είναι οι παρακάτω:

1. Με πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ που δέχτηκε ο Έλληνας υπουργός και οι Ευρωπαίόι, αποφασίστηκε η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 1.000.000 στρέμματα στη χώρα μας.

2. Αποφάσισαν το πάγωμα των επιδοτήσεων έως το 2013 παρά το γεγονός ότι αποδεκατίζονται από τον πληθωρισμό και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους, εξανεμίζεται το αγροτικό εισόδημα.

3. Αποφάσισαν την κατάργηση των επιδοτήσεων που παίρνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες και είναι μικρότερες από 400 ευρώ ή καλλιεργούν λιγότερα από 4 στρέμματα.

4. Αποφάσισαν την κατάργηση του καθεστώτος παρέμβασης σε σιτηρά, καλαμπόκι, εκτός του μαλακού που καθόρισαν τιμή 10 λεπτά/κιλό κι έτσι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός προστασίας των αγροτών. Βέβωαια θεώρησαν ότι καλώς υπάρχουν οι εξευτελιστικές τιμές σε βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι κλπ. και δεν ασχολήθηκαν καθόλου, όπως δεν ασχολήθηκαν με τα εργοστάσια λιπασμάτων που έκλεισαν.

5. Σημαντικότερη όμως απόφαση που αφορά στις επιδοτήσεις είναι η αλλαγή του τρόπου καταβολής με τη λεγόμενη περιφερειοποίηση που θα γίνει στο άμεσο μέλλον και θα μετατρέψει τις επιδοτήσεις σε κοινωνικά επιδόματα ανεργίας, ταυτόχρονα αποφάσισαν ότι έως το 2013 αποσυνδέεται η επιδότηση από την όλη αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται από το 2013 και θα έχουν πιο μεγάλες επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Αγωνιζόμαστε λοιπόν να μην περάσει η γενική έφοδος ξεκληρίσματος όσων έμειναν στο αγροτικό επάγγελμα. Συνεχίζουμε και καλούμε όλους τους αγρότες (ανεξάρτητα τι ψηφίζουν) σε αγώνα με το πλαίσιο αιτημάτων που αποτέλεσε το πλαίσιο διεκδίκησης από την επιτροπή που συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας. Να βγάλουμε τα τρακτέρ και να προχωρήσουμε άμεσα στον αγώνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: