Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 7ου Παγκοσμίου Γλωσσικού Συνεδρίου που έγινε Μεσολόγγι από την 18 έως 20 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών στον κόσμο. Σχολεία, μέθοδοι, βιβλία, εξετάσεις», στο οποίο συμμετείχαν 50 ομιλητές από 19 χώρες του κόσμου.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας οι Καθηγητές: κα Στόινα Πορομάνσκα, τακτική Καθηγήτρια στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ, Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης, Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μαριούπολη, και ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε και έκθεση βιβλίων διδασκαλίας Νέων Ελληνικών σε ξένους. Τα βιβλία τους εξέθεσαν το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, το ΕΔΙΑΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο (Σχολείο Ελληνικών για ξένους «Μέγας Αλέξανδρος»).
Στην διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για την κατάσταση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.
Μεταξύ αυτών «αποκαλυπτικές» ήταν οι ανακοινώσεις των Jaewon Aggelos και Korntaptim Usa, Καθηγητών ελληνικής στα Πανεπιστημία HUFS της Σεούλ στην Κορέα και Ramkhamhaeng στην Ταϋλάνδη. Σημειώνουμε ότι παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις για την ελληνική γλώσσα στην Γερμανία, Κροατία, Ουκρανία, Τσεχία, Ρωσία, Βραζιλία, Αυστραλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Λιβύη.
Εξ άλλου έγιναν πολλές ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν τις διδακτικές μεθόδους και τους στόχους, τα βιβλία που χρησιμοποιούνται για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την χρήση πολυμέσων καθώς και τα προβλήματα της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας .
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην πόλη του Μεσολογγίου και επισκέφτηκαν τον Κήπο των Ηρώων, την Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο της οικογένειας Τρικούπη, την οικία του Κωστή Παλαμά, το Βυρώνειο Πολιτιστικό Κέντρο καθώς και το πολιτιστικό κέντρο ΔΙΕΞΟΔΟΣ. Την Κυριακή 21.09 οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων και το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την διοργάνωση του Συνεδρίου βοήθησαν με πολλούς τρόπους η Νομαρχία Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Δήμος της Ι.Π. Μεσολογγίου και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Εξ άλλου πολλές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασαν το Συνέδριο και πριν και κατά την διάρκειά του ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΑ FM και ο ραδιοφωνικός σταθμός Μεσολογγίου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΧΕΛΩΟΣ και LEPANTO και οι εφημερίδες ΑΙΧΜΗ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να παρακολουθήσουν το συνέδριο πάρα πολλοί καθηγητές, δάσκαλοι και άλλοι πολλοί ενδιαφερόμενοι από την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο από το Μεσολόγγι.
Τέλος τις εργασίες του Συνεδρίου κάλυψε επί πολλές ώρες η δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ η οποία καλύπτει όλο τον κόσμο.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το Συνέριο πέραν της σημασίας του για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας ήταν πάρα πολύ σημαντικό για το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου