Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ



Oλόκληρος ο λόγος του Γ.Παπανδρέου
«Από σήμερα, από την Χαλκίδα, ξεκινάμε τη μάχη για τον προϋπολογισμό του κράτους και αυτή την μάχη την δίνουμε δυναμικά» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε αποψινή του ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη»... στην Χαλκίδα, επικρίνοντας τα αποτελέσματα των προϋπολογισμών που συνέταξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και τονίζοντας πως «για μας η μάχη του προϋπολογισμού είναι η μάχη για την υπεράσπιση του οικογενειακού εισοδήματος, του κοινωνικού κράτους και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε την κυβέρνηση στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό «να μην μειώσει τα κονδύλια για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία και τις Δημόσιες Επενδύσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα θα δώσει την μάχη του προϋπολογισμού αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις δικές του προτάσεις - λύσεις και τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε απλά και ξεκάθαρα - Ο λογαριασμός της δικής τους αποτυχίας δεν μπορεί να καταλήγει κάθε μέρα στην πόρτα μας ενώ κάποιοι άλλοι να λυμαίνονται τον πλούτο αυτής της χώρας».

«Τα πρώτα μηνύματα εμπιστοσύνης στην συνέπειά μας, την βούλησή μας και την αφοσίωσή μας τα είδαμε όλοι. Αλλά στην Χαλκίδα δεν ήρθαμε ως σχολιαστές των σημερινών δημοσκοπήσεων. Είμαστε εδώ ως εγγυητές μιας διαφορετικής πορείας» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «μεγάλη κρίση που περνά η πατρίδα μας», πρόσθεσε ότι «την οικονομική κρίση την επιβαρύνει και η κρίση στο κοινωνικό κράτος» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «πάντα της φταίει κάποιος άλλος» και τώρα λέει «πως για όλα αυτά φταίει η διεθνής κρίση».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούτο, αλλά η ελληνική οικονομία χρεοκοπεί, οι Έλληνες φτωχαίνουν, ενώ οι υπουργοί μας δίνουν το καλό παράδειγμα για το πως θα ξεφύγουμε από το να πληρώνουμε τους φόρους μας» είπε ο κ. Παπανδρέου αποδίδοντας τα όσα καταγγέλλει στο γεγονός ότι «στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές επιλογές που υπηρετούν τους λίγους και τα μεγάλα συμφέροντα».

«Ο λαός δεν ψήφισε κυβέρνηση για να βγάλει την Ελλάδα στο σφυρί, αλλά απαιτεί την ορθή και διάφανη διαχείριση του δικού του πλούτου, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, η παραγωγική Ελλάδα και όχι οι παρασιτικοί ημέτεροι» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην διαχείριση του δημοσίου πλούτου.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «τα υπουργικά συμβούλια εύκολα ανασχηματίζονται, όμως οι νοοτροπίες μιας κυβέρνησης μένουν ίδιες και σήμερα ο πολίτης απαιτεί αλλαγή πολιτικής και όχι υπουργών».

Σε ότι αφορά το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό έχει τέσσερις άμεσες προτεραιότητες: Την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, την «πράσινη» ανάπτυξη και το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Σχετικά με την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό θα γίνει με τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων ομάδων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης, με την ενίσχυση της αξίας του χρήματος μέσα από την καταπολέμηση της ακρίβειας και με ένα πλέγμα προστασίας των υπερδανεισμένων νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «βασικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα» και πρότεινε επτά μέτρα:

Όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα.

Καθιέρωση ενός ορίου αφορολόγητου εισοδήματος που θα ισχύει για όλους.

Ετήσια προσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου στα κέρδη που επενδύονται και βοηθούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Φορολόγηση των μερισμάτων από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων, και όχι αυτοτελώς, με 10% για όλους.

Φορολόγηση των κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Κατάργηση του νόμου της ΝΔ για τη φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφορά της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμιά εξαίρεση μηδέ της εκκλησιαστικής περιουσίας που αξιοποιείται οικονομικά.

«Η υπόθεση του Βατοπαιδίου πρέπει να ξεκαθαριστεί, όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης και για να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Αλλά και για εθνικούς λόγους γιατί το Άγιο Όρος αποτελεί παρακαταθήκη μας και κοιτίδα πολιτισμού. Είναι ανάγκη αυτή η κοιτίδα πολιτισμού και οι άνθρωποι που πασχίζουν ειλικρινά για αυτές τις αξίες να περιφρουρηθούν. Είναι χρέος της ευνομούμενης πολιτείας» τόνισε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι «θα καταργήσουμε τα άδικα, αναχρονιστικά και αναποτελεσματικά τεκμήρια της σημερινής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε σε μειώσεις τιμών εδώ και τώρα, ξεκινώντας από τα κρατικά τιμολόγια».

Σε ότι αφορά τον υπερδανεισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα εισάγουμε ακόμα έναν νέο θεσμό για τους δανειολήπτες, που έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους: να πληρώσουν μέρος των οφειλών τους και να απαλλαγούν από τα υπόλοιπα χρέη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στα «νέα μεγάλα έργα της επόμενης κυβέρνησής μας» περιλαμβάνονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία παντού, τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ πρόσθεσε ότι «η αξιοπρεπής δουλειά για όλους είναι δέσμευσή μας».

«Θέλουμε, πρωτίστως να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Θα χρηματοδοτήσουμε έτσι τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων, τμηματικά για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, προκειμένου να διευκολύνουμε την είσοδό τους στην αγορά εργασίας» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «για τους δημοσίους υπαλλήλους δεσμευόμαστε για την σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό, ενώ βάζουμε τέρμα στην ομηρία χιλιάδων νέων, που δουλεύουν με μπλοκάκι στο Δημόσιο».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αποκατάσταση και καθοριστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στήριξη όλων των προνοιακών δομών.

«Στο ασφαλιστικό, θα καταργήσουμε άμεσα τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, που οδηγούν σε μείωση των παροχών και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος θα αναλάβει άμεσα τις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία και το ίδιο θα επιβάλλουμε να κάνουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες».

«Η βάση του νέου ασφαλιστικού που θα οικοδομήσουμε θα είναι η καθιέρωση της Βασικής Σύνταξης, ως κοινή αφετηρία όλων των συντάξεων» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για αναμόρφωση και επέκταση του ΕΚΑΣ και υπογραμμίζοντας πως «το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στον αποτελεσματικό έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας καιτων δαπανών υγείας».

Σε ότι αφορά τις πηγές για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «στην πολιτική πάντα υπάρχουν επιλογές» επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας πως αποτέλεσμα των δικών της επιλογών ήταν «να χαρίσουν δισεκατομμύρια ευρώ στους πλούσιους και να φορτώσουν με φόρους τους πολλούς με τα λίγα» και πρόσθεσε ότι «εμείς θα φορολογήσουμε αποτελεσματικά τον πλούτο εκεί που πραγματικά υπάρχει και ας δυσαρεστήσουμε κάποιους».

«Θα εξαντλήσουμε τα τεράστια περιθώρια εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών.

Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στις αμυντικές δαπάνες. Θα αποκαταστήσουμε την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα αξιοποιήσουμε σωστά και αποτελεσματικά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Κι όλα αυτά για να κάνουμε τη νέα μεγάλη αναδιανομή» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στην «Πράσινη Ανάπτυξη» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της Εύβοιας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα μπούμε στην λογική της υποσχεσιολογίας» πρόσθεσε ότι «είναι ηθική μας υποχρέωση να διαβεβαιώσουμε ότι οι αδικίες θα αποκατασταθούν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι βασικοί τομείς, στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα είναι στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία», ενώ η χώρα μας μπορεί να είναι πρωτοπόρα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας λέγοντας πως «θα αλλάξουμε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στην Εύβοια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συγκροτώντας για αυτό τον σκοπό «ειδικό Ταμείο με τη σύμπραξη του κράτους, των ιδιωτών, των τραπεζών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επενδύσεις στην παιδεία, την καινοτομία και την έρευνα και πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε για δημόσιες επενδύσεις που φτάνουν το 5% του ΑΕΠ, και επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013».

«Βασική μας προτεραιότητα είναι το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για «ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, ευνομούμενο κράτος με διαφάνεια παντού, καθαρές σχέσεις μεταξύ κράτους και αγοράς, πολιτικών και επιχειρηματιών, έλεγχο και αξιολόγηση παντού και αποτελεσματική και βιώσιμη αποκέντρωση».

«Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες. Προφανώς, τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά τίποτα δεν είναι και μοιραίο. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Το κάναμε το 1981. Το κάναμε και το 1993, όταν πάλι παραλάβαμε την Ελλάδα σε κρίση. Μπορούμε και τώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «πριν απ’ όλα χρειάζεται μια άλλη πολιτική ηγεσία, ικανή να δείξει αποφασιστικότητα και να εμπνεύσει με το παράδειγμά της όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από κομματικούς χρωματισμούς».

Χρειάζεται ομοψυχία. Χρειάζεται εμπιστοσύνη Είμαστε και είμαι έτοιμος - να κάνουμε το πρώτο βήμα. Και τα βήματα αυτά θα τα κάνουμε μαζί» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: