Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑ
Στην τελική φάση προετοιμασίας του, βρίσκεται πλέον το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, που θα ανοίξει την αυλαία του σε δύο περίπου εβδομάδες από σήμερα, φιλοξενώντας σημαντικές δημιουργίες καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών του χώρου.
Από τις 8 έως και τις 12 Οκτωβρίου η πόλη γίνεται το κέντρο του κινηματογραφικού κόσμου. Νέοι δημιουργοί, αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες, μεγάλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν, να συζητήσουν και να παρακολουθήσουν μαζί τη φετινή παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ.
Καθημερινές ολοήμερες προβολές, ειδικά αφιερώματα, σπάνια ντοκιμαντέρ, καθώς και εκθέσεις δίνουν το στίγμα της φετινής κινηματογραφικής γιορτής.
Στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθούν 44 ταινίες παραγωγής 2007 - 2008, 25 μικρού μήκους και 19 μεγάλου μήκους. Μέσα από 44 ελληνικές παραγωγές -οι οποίες καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα ξεχωρίζουν για την τεχνική αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική- έχουν επιλεχθεί για το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ 15 ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα ταινίες μικρού μήκους.
Το «Πανόραμα» υπηρετώντας με τη σειρά του τον πρωταρχικό στόχο του φεστιβάλ που δεν είναι άλλος από την προώθηση ανεξάρτητων δημιουργικών παραγωγών θα προβάλλει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και 15 ταινίες μικρού μήκους.

Η Κριτική Επιτροπή
Το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας με όχημά του την απελευθερωτική δύναμη της εικόνας και άμεσο στόχο του την προβολή της εγχώριας ανεξάρτητης παραγωγής θα απονείμει στις καλύτερες ταινίες αλλά και σε βασικούς συντελεστές 11 χρηματικά βραβεία. Για το λόγο αυτό έχουν συσταθεί δύο κριτικές επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από τα ακόλουθα μέλη:
Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους
- Jean-Marie Drot - Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής
- Γιάννης Μπακογιαννόπουλος - Κριτικός Κινηματογράφου
- Γιάννης Κασπύρης - Σκηνοθέτης
- Κλεώνη Φλέσσα - Σκηνοθέτης
- Λευτέρης Ξανθόπουλος - Σκηνοθέτης
- Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους
- Γιάννης Σολδάτος - Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής
- Σάκης Μανιάτης - Διευθυντής Φωτογραφίας
- Γιώργος Νικολακάκης - Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα λάβουν χώρα οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:
1. Αφιέρωμα στην νεότερη, ελληνική ιστορία, με τον τίτλο «Ελλήνων Πάθη». Θα προβληθούν τρεις ταινίες.
2. Αφιέρωμα στο μεγάλο ντοκιμαντερίστα Jean Marie Drot, που έκτος από κινηματογραφιστής, είναι κι ένας πολύ αξιόλογος πεζογράφος και ποιητής. Αν και άγνωστος στο ελληνικό κοινό, ο Jean Marie Drot είναι ένας ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος πολίτης του κόσμου. Ντοκιμαντερίστικες σειρές ταινιών του μεταδόθηκαν και μεταδίδονται μέχρι και σήμερα από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά τρεις ταινίες του.
3. Το «Μονοπλάνο», μία πρωτότυπη ιδέα που απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να μοιρασθούν μαζί μας κάτι σημαντικό σε διάρκεια ενός λεπτού και σε ένα συνεχές πλάνο, κάτι που θα μπορεί να σταθεί αυτόνομα σαν μια ολόκληρη ταινία. Είναι μία χειρονομία του φεστιβάλ που πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης όλων των ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε τάξης, έναν τόπο συνάντησης των ποιητών της εικόνας
4. «Το λευκό κουρέλι του απαραιτήτου κινηματογράφου»
- Έκθεση με τεκμήρια που αφορούν στην κινηματογραφική κίνηση στη Χαλκίδα κατά τη περίοδο 1900-1940.
- Ελληνική πραγματικότητα - ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
5. Έκθεση Βιβλίου για τον Κινηματογράφο και το Θέατρο
6. Δελφικές Εορτές και Παραστάσεις
Προβολή αρχειακού υλικού από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ που αφορά στις πρώτες Δελφικές Εορτές του 1927 καθώς και σε παράσταση τραγωδίας στο Ηρώδειο. Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.

Οι στόχοι
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη σοβαρή προσπάθεια των Ελλήνων ντοκιμαντεριστών, προβάλλοντας δημιουργικούς καλλιτέχνες και πρωτοπόρες δουλειές. Φιλοδοξεί να γίνει μοχλός προώθησης και διακίνησης των ντοκιμαντέρ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Το Φεστιβάλ υποστηρίζει την ανεξάρτητη παραγωγή ντοκιμαντέρ, καθώς και τις συμπαραγωγές με Δημόσιους και άλλους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: