Μια νέα ιστοσελίδα προστέθηκε στη μάχη της ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του λιθάνθρακα. Πρόκειται για έναν δικτυακό τόπο που δημιούργησε η συμμαχία των ευαισθητοποιημένων κατοίκων επτά περιοχών της Ελλάδας, που κινδυνεύουν από την επικείμενη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.
Οκτώ Δήμοι και Κοινότητες -στα όρια των οποίων προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα- και το WWF Ελλάς, προχώρησαν στη δημιουργία της ‘Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα’, κάνοντας σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλους ενεργειακούς σκουπιδοτενεκέδες. Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι εξής: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, , Αντίκυρας Βοιωτίας, Κυριακίου Βοιωτίας και Οπουντίων Φθιώτιδας.
Η συμμαχία ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου 2008, με τη συμμετοχή των επτά πρώτων δήμων και κοινοτήτων και του WWF Ελλάς. Από τις 30 Ιουνίου 2008, ο δήμος Οπουντίων αποτελεί το 8ο μέλος της Συμμαχίας. Όλες οι πληροφορίες για τις βλαβερές επιπτώσεις του λιθάνθρακα και τη δράση της συμμαχίας, βρίσκονται στον δικτυακό τόπο http://www.ohiallokarvouno.gr/
Οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων δηλώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στη δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα στις περιοχές τους:
«Ένα τέτοιο εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνει τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα του λιθάνθρακα. Ξέρουμε από αγώνες και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε ξανά για το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας», σχολιάζει ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, Δήμαρχος Κηρέως.
Λίγα λόγια από τη συμμαχία
Χωρίς ολοκληρωμένο μακροχρόνιο σχεδιασμό, η Ελλάδα επιλέγει να χρησιμοποιήσει λιθάνθρακα, ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο σχεδόν της ίδιας κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που προγραμματίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Ο λιθάνθρακας, μάλιστα, θα εισάγεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ν. Αφρική και η Ουκρανία, και πρόκειται να προκαλέσει σημαντικότατες επιπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Σε τοπικό επίπεδο, προβλέπεται η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων αζώτου και θείου, θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα χρησιμοποιηθούν τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για την ψύξη του εξοπλισμού, που κατόπιν θα επιστρέφει στην θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε εθνικό επίπεδο, η καύση του λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες1 διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί να είναι κανείς ενάντιος στη χρήση λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τη ΔΕΗ ΑΕ, την ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, την Μυτιληναίος ΑΕ και την Edison Hellas, να προγραμματίζουν την κατασκευή ρυπογόνων μονάδων λιθάνθρακα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις των παραπάνω εταιριών για αδειοδότηση λιθανθρακικών μονάδων στο Μαντούδι Ευβοίας, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, τη Λάρυμνα Φθιώτιδας και το Αλιβέρι Εύβοιας. Μάλιστα, οι δυο πρώτες μονάδες έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα της ΔΕΗ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας ή τον Αλμυρό Μαγνησίας ευτυχώς ναυάγησε γρήγορα, μετά την καθολική αντίδραση των εκεί τοπικών κοινωνιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εκεί πολίτες επαναπαύονται.
Η Ελληνική κοινωνία, που αντιδρά στις ρυπογόνες πηγές ενέργειας, και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες δεν πρόκειται να δεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση της ευημερίας των επόμενων γενεών. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», προσπαθώντας για την αποτροπή δημιουργίας των ρυπογόνων μονάδων και την στροφή προς καθαρές πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας
ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
Πριν από 15 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου