Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Για το σχεδιαζόμενο Τεχνολογικό Πάρκο δίπλα στο Δρυμό της Πάρνηθας





Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απόλυτα καταστροφικό το σχέδιο για την εγκατάσταση τεχνολογικού-βιομηχανικού πάρκου έκτασης 110.000 τμ στα όρια του Εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, κοντά στις Αφίδνες και θα αγωνιστούν για τη ματαίωση του σχεδίου που στερεί από τους Αθηναίους κι άλλον έναν πολύτιμο φυσικό πόρο.
Με ένα σημαντικό τμήμα του δάσους της Πάρνηθας να μην υπάρχει πια για να αντισταθμίζει τις τόσες πληγές της Αθήνας, είναι πραγματικά εξοργιστικό να προωθείται ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κύριο πράσινο κι ελεύθερο διάδρομο "αναπνοής" και ανανέωσης του αέρα του Λεκανοπεδίου.
Διπλά εξοργιστικό κάνει το σχέδιο η απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης ή ενημέρωσης με τους πολίτες οι οποίοι πέρυσι το καλοκαίρι είχαν εκδηλώσει με τον πιο έντονο τρόπο την οργή και τη θλίψη τους για την καταστροφή της Πάρνηθας απαιτώντας την απόλυτη προστασία του πράσινου και των δασών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το σημερινό ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεικνύει στην πράξη ότι το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον είναι μηδενικό, ενώ ερωτήματα δημιουργεί η σιωπή του συναρμόδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για τους Οικολόγους Πράσινους ο κύριος Σουφλιάς στην ουσία καταργεί αυθαιρέτως όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για την προστασία της Πάρνηθας , μετά τη φωτιά του Ιουνίου 2007, με το τέχνασμα της δημιουργίας χωριστής ζώνης, όπου επιτρέπει διάφορες επεμβάσεις.
Μετά τις περσινές πυρκαγιές όλα πρέπει να αλλάξουν. Η Αττική δεν έχει πλέον περιθώρια για τέτοιου είδους σχέδια που περιλαμβάνουν νέες δομημένες περιοχές σε βάρος φυσικών χώρων, δεν μπορεί πλέον να στερηθεί ούτε ένα στρέμμα δάσους ή ελεύθερου χώρου.
Η Πάρνηθα είναι αγαθό που ανήκει σε όλους και το ψαλίδισμά του με οποιαδήποτε δικαιολογία (είτε λέγεται Ιπποκράτειος Πολιτεία είτε Τεχνολογικό Πάρκο "Ακρόπολις" , είτε "νέα ζώνη") πρέπει να διακοπεί άμεσα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα έπρεπε να βλέπει το αναπτυξιακό μέλλον της Αττικής προς άλλους άξονες όπως:

• τη διατήρηση όλων των περιαστικών δασών, την αναβάθμιση και προστασία τους.
• την επέκταση των ελεύθερων χώρων, μέσα και από το γκρέμισμα ή αξιοποίηση αναξιοποίητων κτηρίων και χώρων
• τη βελτίωση την ενεργειακής συμπεριφοράς νέων και υφιστάμενων κτηρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: