Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ανήσυχοι παιδιά και γονείς για τα σχολικά κυλικεία…

Με την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς, η οργάνωση ΝΕΟΙ δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα από ανήσυχους γονείς αλλά και παιδιά, για το πόσο κατάλληλα είναι τα προϊόντα που προσφέρονται σε σχολικά κυλικεία. Κατόπιν τούτου, και έχοντας ως κύριο στόχο τη σωστή ενημέρωση αλλά και ασφάλεια παιδιών και νέων, η ρογάνωση ΝΕΟΙ ενημερώνει ότι σύμφωνα με την αριθμ. Α2γ/014/2087/9.5.89 (ΦΕΚ 362/τ.Β`/16.5.89) Κ.Υ.Α., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αριθμ. Υ3Ε/7810/93/18.3.94 (ΦΕΚ 216/τ.Β΄/ 1.4.94) και ΦΕΚ 1183/31.08.2006, στα σχολικά κυλικεία δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται επιγραμματικά να πωλούνται τα παρακάτω είδη:

 Σάντουιτς και τοστ
o Σάντουιτς με τυρί
o Τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη μαργαρίνης και εποχιακών λαχανικών (π.χ. ντομάτα) χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο
 Ψωμί / Ψωμί πολυτελείας σε συσκευασία
 Κουλούρι
 Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία
 Φρυγανιές, σε μικρές συσκευασίες
 Γάλα, σε ατομική συσκευασία
 Γιαούρτι (χωρίς ζάχαρη, ή άλλες προσμίξεις)
 Φρούτα εποχής, καθαρά και τυλιγμένα σε ατομική συσκευασία
 Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml
 Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.
 Φυσικοί χυμοί φρούτων (χωρίς ζάχαρη)
 Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία)
 Τυρόπιτα - Σπανακόπιτα καλής ποιότητας
 Τσάι και λοιπά αφεψήματα και καφές (μόνο για το προσωπικό)






Τα παραπάνω προϊόντα ενδείκνυνται για την προστασία της υγείας των μαθητών. Οποιαδήποτε άλλο προϊόν έρχεται σε παράβαση της υγειονομικής διάταξης και αποτελεί λόγο για καταγγελία. Η πιο συχνή δικαιολογία που χρησιμοποιείται από τα κυλικεία και πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι αυτά τα προϊόντα εκτός λίστας που μπορεί να διαθέτουν δεν είναι για πώληση αλλά για προσωπική χρήση.
Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και η εντατικοποίηση των ελέγχων από όλους τους αρμόδιους φορείς, ιδίως στις επαρχιακές πόλεις, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να επιβληθούν πρόστιμα και ποινές σε βάρος των παραβατών. Η δραστηριοποίηση της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση κρίνεται αναγκαία, καθότι η προστασία της υγείας των μαθητών κατά τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσής τους αποτελεί βασική προτεραιότητα.
«Η υγεία του κάθε μαθητή κινδυνεύει από τη στιγμή που πωλούνται σε αυτόν απαγορευμένα προϊόντα.» δηλώνει η πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ και Δικηγόρος κα. Άννα Ευθυμίου. «Πρέπει οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές να είναι σωστά ενημερωμένοι και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές. Επίσης οι διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων θα πρέπει να μην είναι αμέτοχοι αλλά να ενεργοποιούν καθημερινούς ελέγχους για τυχόν παραβάσεις, καθώς είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας η τήρηση των παραπάνω για την ορθή εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών.»
Για περισσότερες πληροφορίες γονείς και μαθητές μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της οργάνωσης: 2310 384025 & 2310 232418 ή στο email info@mkoneoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: