Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ο εκσυγχρονισμός σε κάθε πολιτικό σύστημα θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ανθρωποκεντρικός (sic!)



http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Πολλοί νόμισαν και νομίζουν ότι η «εκσυγχρονιστική» λαίλαπα, που ισοπέδωσε την Ελλάδα και διάλυσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι είναι «παρελθόν».
Πλανώνται πλάνη οικτρά αυτοί που νομίζουν ότι έκλεισε αυτή η τραυματική εμπειρία για την ελληνική αριστερά!
Σήμερα, αυτή η δήθεν «θεωρητική αντίληψη» του εκσυγχρονισμού έχει διαπεράσει και διαποτίσει τη νέο-δεξιά, αλλά και παραμένει κυρίαρχη και στο ΠΑΣΟΚ.
- Αποτελεί θεμελιακή πολιτική της δεξιάς, που συνεχίζει σήμερα σταθερά την πολιτική Σημίτη στην οικονομία: (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, Ολυμπιακή, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι…».
- Διαρθρώνεται και στελεχώνει σε ανώτατο κομματικό επίπεδο, τα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ (σκιώδεις υπουργοί, “σύμβουλοι τεχνοκράτες”, πολιτική καθοδήγηση). Αποτελεί τον «κορμό», τη ραχοκοκαλιά του σημερινού κόμματος.
- Είναι ο κεντρικός ενωτικός δεσμός μεταξύ πολιτικής της δεξιάς και της τελμάτωσης που επικρατεί στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να “επανέλθει” στον ιδεολογικό χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς.
Μπροστά στο «φόβητρο» της αντιπαράθεσης με τη συντηρητικότερη μορφή της σημερινής καπιταλιστικής παρέμβασης, που είναι ο «εκσυγχρονισμός», οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου δεν τολμούν να εκφράσουν τα αυτονόητα.
Είναι τόσο ισχυρή η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου μας, που τα αυτονόητα για κάθε προοδευτικό κόμμα (όχι απαραιτήτως αριστερό, δηλαδή φιλολαϊκό), δεν εκφράζονται κι αποτελούν «ταμπού» (δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ’ όλους τους πολίτες, δημόσια δωρεάν παιδεία και κατάργηση εισαγωγικών εξετάσεων, δημόσιος έλεγχος στους τομείς κοινωνικών παροχών: Ενέργεια, Επικοινωνίες, Συγκοινωνίες…).
Βρισκόμαστε σε σημείο όπου ο προοδευτικό χώρος δεν φοβάται απλώς, αλλά τρέμει να διακηρύξει ότι το ελάχιστο κοινωνικό κράτος, που στηρίζεται στη φορολογία των μισθωτών, οφείλει να παρέχει τα ελάχιστα στους «υπηκόους» του και να θέσει σε ίση, αν όχι σε δεύτερη προτεραιότητα τον πλουτισμό τον ισχυρών (φυσικά οι διαχρονικές διακηρύξεις για το κλείσιμο κάποιας ψαλίδας δεν πείθουν πλέον κανέναν).
Παρά την πλήρη αποκάλυψη της πολιτικής γύμνιας αυτού του «εγχειρήματος», ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου.
Στη γειτονική Κύπρο, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ με «μαύρα δολάρια» χρηματοδότησαν δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΜΕ και οργανώσεις ώστε να υπερψηφιστεί το αμερικανικό σχέδιο Ανάν.
Μία από τις οργανώσεις, στην οποία διοχετεύτηκε «μαύρο χρήμα» για επηρεασμό πολιτικών συνειδήσεων είναι ο ΟΠΕΚ και ειδικότερα το «παράρτημά» του στην Κύπρο.
Έχουμε, λοιπόν, έναν οργανισμό, μια Μη Κυβερνητική οργάνωση, που:
- χρηματοδοτείται με «μαύρα δολάρια» για να επηρεάσει πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο
- που ανήκει προσωπικά σε έναν πρώην πρωθυπουργό (Κ. Σημίτης)
- που παρά την επίσημη δημοσιοποίηση αυτού του αισχρού γεγονότος, για άλλες εποχές, θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό, και κανείς δεν δίνει σημασία (ο κ. Σημίτης και ο ΟΠΕΚ δεν εξέδωσαν ούτε μία ανακοίνωση δικαιολόγησης, το ΠΑΣΟΚ επίσης, η δεξιά όχι μόνο δεν εξέδωσε ανακοίνωση, αλλά σωπαίνει έντεχνα).
Και… το κερασάκι στην τούρτα…
Ο θεωρητικός του εκσυγχρονισμού εγχειρήματος, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης – στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής παρέμβασης του αρχηγού Σημίτη – κτύπησε!
Στις 17 Σεπτέμβρη, βρέθηκε στην Κύπρο και πραγματοποίησε πολιτική ομιλία για λογαριασμό του ΟΠΕΚ στη Λευκωσία. Ακριβώς στον τόπο του εγκλήματος!
Η ομιλία του, την οποία μπορείτε όλοι να διαβάσετε στην προσωπική του ιστοσελίδα, είχε ως θέμα: «Επανεξετάζοντας τον εκσυγχρονισμό/Η ελληνική εμπειρία, το παράδειγμα της Κύπρου και οι νέες προκλήσεις».
Εμείς δεν θα αντιπαρατεθούμε εδώ τη λεγόμενη πολιτική του «εκσυγχρονισμού», αλλά απλώς επισημαίνουμε:
1. Η ομιλία του κ. Πασχαλίδη έγινε στον ΟΠΕΚ – Λευκωσία και δεν εμπεριέχει λέξη για τα χρήματα που πήρε από τους αμερικανούς (ο ΟΠΕΚ) για να προωθήσει την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν.
2. Πρόκειται για μια πολιτική «παρέμβαση» ενώ διεξάγονται νέες συνομιλίες για το Κυπριακό. Είπε: «επισκέπτομαι πάλι την Κύπρο σε μια συγκυρία αναθέρμανσης των πρωτοβουλιών για την επανένωση του νησιού»…
3. Στην ομιλία ταυτίζεται ο ΟΠΕΚ με το ΠΑΣΟΚ.
4. Όχι μόνον δεν υπήρξε κάποια αυτοκριτική, αλλά προσδιόρισε με σαφήνεια και έδωσε ένα νέο στίγμα για τον «εκσυγχρονισμό»: «…Ο εκσυγχρονισμός είναι μια λέξη με θέμα τον χρόνο, παρακολουθεί τον παγκόσμιο χρόνο και ως πολιτικός όρος έχει προσδιορίσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας και κάθε χώρας χωριστά… Ο εκσυγχρονισμός είναι μία διαρκής αναγκαιότητα για έγκαιρες προσαρμογές που απαιτούν οι διεθνείς – παγκόσμιες εξελίξεις… Είναι βήμα εκσυγχρονισμού το ξεπέρασμα του οικονομικού φόβου που ανιχνεύεται ως απειλή περιορισμού της ευημερίας του Νότου στην ενδεχόμενη μεταβολή των σημερινών δεδομένων όπως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν… Ο εκσυγχρονισμός σε κάθε πολιτικό σύστημα (γιατί ο εκσυγχρονισμός αφορά όλα, αριστερά και δεξιά τα πολιτικά/κυβερνητικά συστήματα) θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ανθρωποκεντρικός, θα επανέρχεται από εποχή σε εποχή ως μια διαρκής απελευθερωτική πράξη, ξένη προς κάθε καθεστωτική αντίληψη των πραγμάτων, ικανή να διευρύνει τα όρια της δημοκρατίας και να αυξήσει τον βαθμό της κοινωνικής εμπιστοσύνης και της αξιοπρέπειας των πολιτών…».


«Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη µου»

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: