Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Ηταν κάποτε σεμνοί και ταπεινοί

Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

«Σχολή σκανδάλων» χαρακτήριζε, προ ημερών, την κυβέρνηση ο «Economist», καθώς οι παραβιάσεις του «σεμνά και ταπεινά» ξεπέρασαν ήδη τα ελληνικά σύνορα. Πράγματι, ένας πρόχειρος απολογισμός των καταγγελιών για διαφθορά νυν και πρώην αξιωματούχων της Ν.Δ. δίνουν μία στατιστική διόλου κολακευτική: Οι μισοί υπουργοί (8 στους 17) και 3 στους 23 υφυπουργούς είχαν μέχρι στιγμής «μπλεξίματα».

Τα «ατοπήματα» ή «λάθη» που προκάλεσαν και προκαλούν νευρική κρίση στο μέγαρο Μαξίμου απλώνονται, βεβαίως και σε διευθυντές, παρατρεχάμενους, φρουρούς και μακρινούς συνεργάτες υπουργών, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί κατά ντουζίνες τα τελευταία 5 χρόνια. Αγγίζουν όμως και τον πυρήνα της εξουσίας. Απόδειξη;

Από τους έξι που απαρτίζουν το σημαντικότερο κυβερνητικό όργανο, την Κυβερνητική Επιτροπή, μόνον ο Ευ. Μεϊμαράκης και ο Ευρ. Στυλιανίδης δεν έχουν (μέχρι στιγμής) απασχολήσει την επικαιρότητα για κάποιας μορφής σκάνδαλο. Σε τι υποθέσεις έχει εμπλακεί το όνομα των υπολοίπων;

*Από το περιβάλλον του Πρ. Παυλόπουλου άνοιξε ο χορός των γαλάζιων «εκτροπών» το 2005, όταν ο στενός του συνεργάτης Αθ. Χούπης υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Πέρα από την πολυθεσία του, κατηγορήθηκε ότι είχε αναλάβει επ' αμοιβή να διαμορφώσει τους όρους προκήρυξης και αξιολόγησης αιτήσεων για προσλήψεις στο Δημόσιο που θα γίνονταν εκτός ΑΣΕΠ.

Αν κι ο κ. Χούπης ήταν το δεξί χέρι του Πρ. Παυλόπουλου, ο τελευταίος δήλωσε πως δεν γνώριζε αυτές τις δραστηριότητές του. Ετσι, η υπουργική του ζωή συνεχίστηκε κανονικά.

*Η αμέσως επόμενη υπουργός στην κυβερνητική ιεραρχία, η Ντόρα Μπακογιάννη, βρέθηκε απολογούμενη στην υπόθεση της Siemens, όταν αποκαλύφτηκε ότι στα επίμαχα τιμολόγια που φυλάσσονταν στους μυστικούς φοριαμούς Χριστοφοράκου υπήρχε χρέωση ύψους 7 χιλιάδων ευρώ στο όνομά της. Ο στενός συνεργάτης της Λ. Δραγουμάνος παραιτήθηκε, επειδή είχε ξεχάσει να πληρώσει το χρέος στην εταιρεία, ενώ η Ντόρα εξέφρασε απλά τη λύση της.

Ομόλογα και Deutsche Telekom

*Ο τσάρος Γ. Αλογοσκούφης βρέθηκε -εξ αρμοδιότητος- στο επίκεντρο της υπόθεσης των ομολόγων κι όχι μόνο. Κατηγορήθηκε από το ΠΑΣΟΚ τόσο για τις κινήσεις συνεργατών του, όπως ο τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Γ. Κουρής, όσο και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του σε σχέση με τα ακίνητα του ΟΤΕ όταν αυτός πουλήθηκε στην Deutsche Telekom.

Για το θέμα των ομολόγων ο υπουργός μίλησε αρχικά για σκανδαλώδεις προμήθειες, ύστερα τα έριξε στους ανίδεους διοικητές ταμείων και στους αετονύχηδες χρηματιστές και, στο τέλος, μεθόδευσε την επανεξαγορά των δομημένων. Για τα υπόλοιπα, μήνυσε τον βουλευτή Μιχ. Καρχιμάκη.

*Τη λίστα των υπουργών που βρέθηκαν ευάλωτοι συμπληρώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, που κατηγορήθηκε για πολεοδομικές ατασθαλίες στο εξοχικό του στην Ανάβυσσο.

Τι απάντησε; Οτι έκανε λάθος ο μηχανικός του κι ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια να τον πλήξουν στην οποία, συμμετέχει και ο πολιτικά ομογάλακτός του νομάρχης Αν. Αττικής.

*Σε επιφανή σειρά και ο πρωθυπουργικός ξάδελφος Μ. Λιάπης με το σίριαλ της συμμετοχής του σε ένα ταξίδι με τον πολυσυζητημένο Μ. Χριστοφοράκο, λίγες ημέρες αφού είχαν υπογραφεί με τη Siemens συμβάσεις για προμήθεια υλικού του ΟΣΕ.

Ο υπουργός απέδωσε τα πάντα σε συνωμοσία εις βάρος του με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση.

*Το όνομα του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, πρωταγωνιστεί τώρα στις «μπίζνες» της Μονής Βατοπεδίου και του ηγούμενο Εφραίμ, που υπήρξε πνευματικός του. Συζητείται, όμως, και λόγω των (εκδοτικών) δραστηριοτήτων της συζύγου του.

*Στην υπόθεση Βατοπεδίου, μερίδιο δημοσιότητας παίρνει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός όπως και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου. Ο τελευταίος είχε χειριστεί και μέρος της υπόθεσης Ζαχόπουλου μαζί με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Γ. Ανδριανό.

Ηταν τότε που ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού απομακρύνθηκε από τη θέση του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ενώ ένα DVD βρήκε «κομιστή» και παραδόθηκε στο Μαξίμου. Καθώς 5,5 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν σε σακούλες και μερικοί άνθρωποι προφυλακίστηκαν. Θυμάστε;

*Οσο για τους υφυπουργούς; Ο Π. Δούκας χειρίστηκε την υπόθεση των ομολόγων και τώρα εμπλέκεται ξανά στο σκάνδαλο των ανταλλαγών δημόσιας γης. Το ίδιο και ο Ευ. Μπασιάκος. Ο Γ. Βαληνάκης μπλέχτηκε στο «παραδικαστικό» εξ αγχιστείας, αφού η σύζυγός του ήταν συνεργάτρια του προφυλακισθέντος δικηγόρου Σ. Κεχαγιόγλου. Ενώ ο Θ. Νάκος έχει απασχολήσει πολλάκις με την οικογενειακή τεχνική εταιρεία στο Βόλο.

*Να πάμε και στους πρώην: Ο Γ. Βουλγαράκης, μετά τις υποκλοπές τις πυρκαγιές και τους Πακιστανούς, άγγιξε (μέσω της συζύγου του) τη Μονή Βατοπεδίου και προκάλεσε με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Οι κουμπαριές των «κουμπάρων»

Ο Σ. Τσιτουρίδης για τη μετεγγραφή του γιου του και για τα ομόλογα (επισήμως έφυγε λόγω της εμπλοκής του συνεργάτη του Ευγ. Παπαδόπουλου στην υπόθεση του χρηματιστηρίου). Βρέθηκε ακόμη σε θέση άμυνας λόγω της κουμπαριάς του με τους «κουμπάρους» της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

*Ακολουθούν ο Αρ. Παυλίδης του οποίου στενός συνεργάτης κατηγορήθηκε για «δώρο» ύψους 1 εκατ. από εφοπλιστή, ο Β. Μαγγίνας για την κατοικία-«αναψυκτήριο» και ο Αδ. Ρεγκούζας που βρέθηκε σε γλέντι ύποπτου καναλάρχη της Θεσσαλονίκης.

*Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς και τον κλείνει η πρόσφατη έκκληση του πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Κεφαλογιάννη προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή «να κάνει κάθαρση και να πάρει κεφάλια». Ο ίδιος, να θυμίσουμε, κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληματία στα Ζωνιανά...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: