Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ήρθε το πρώτο κομμάτι από τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το όραμα της Μελίνας παίρνει σάρκα και οστά


Επέστρεψε σήμερα στη θέση του ένα τμήμα από τα κλεμμένα μάρμαρα
του Παρθενώνα, χάρη στον καθηγητή Louis Godart,
Σύμβουλο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας για τον Πολιτισμό.


Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano, στην επίκεψή του στην Ελλάδα έφερε μαζί του το θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα που φυλασσόταν στο μουσείο του Παλέρμο (Σικελία).
Ένα θα από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα, το οποίο απεικονίζει τμήμα του δεξιού ποδιού και μέρος του ενδύματος της θεάς Αρτέμιδος επέστρεψε σήμερα στην Ελλάδα από το Μουσείο Salinas του Παλέρμο. Το θραύσμα θα εκτεθεί στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με αφορμή την έκθεση «Νόστοι».
Το θραύσμα ανήκει στον έκτο λίθο της ανατολικής ζωφόρου έχει διαστάσεις 0,35 μέτρα μήκος και 0,34 μέτρα πλάτος. Το υπόλοιπο τμήμα αυτής της ζωφόρου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Στο μέσον της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα εικονίζονται καθισμένοι οι Ολύμπιοι θεοί, οι οποίοι πλαισιώνουν τη σκηνή της παράδοσης του πέπλου της Αθηνάς.
Η θεά Αρτεμις έχει τα μαλλιά της μαζεμένα πίσω και τυλιγμένα σε σάκκο, και φορά χιτώνα, που αφήνει ακάλυπτο τον ώμο της, και ιμάτιο.΄
Η Μελίνα Μερκούρη αρχίζει να δικαιώνεται στο μεγάλο της όραμα, από τον φίλο της Louis Godart.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αυτόμη Περιφέρεια της Σικελίας, στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και στον πραγματικό ΕΛΛΗΝΑ (κι όχι φιλέλληνα) Louis Godart, που από το 1995 αγωνίζεται γι' αυτή τη μεγαλειώδη επιστροφή!
Λουί, οι έλληνες μαθητές σου στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης σ' αγαπούν για τη μεγαλοψυχία σου και την αγάπη σου για την πατρίδα μας!
* Παλιότερο δημοσίευμα για τον αγώνα που δόθηκε: "Ελευθεροτυπία",

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: