Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ




O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε στην ΔΕΘ την θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ - ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι με καύσιμο λιθάνθρακα. Ο χώρος που προτείνεται να στηθεί η μονάδα είναι η έκταση που παραχώρησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο Ταμυναίων για αθλητικό κέντρο, σχολείο, ανάπλαση κλπ .
Θεωρούμε καταρχάς ότι η Δημοτική αρχή έχει σοβαρές –εγκληματικές ευθύνες για την μέχρι σήμερα κωλυσιεργία της στην μη αξιοποίηση της έκτασης.
Θεωρούμε επίσης ότι δικαιολογημένα οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου ανησυχούν και κινητοποιούνται ενάντια στην περιβαλλοντολογική υποβάθμιση. Είναι φανερό ότι το Αλιβέρι δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.
Ο αγώνας όμως αυτός για να γίνεται όλο και πιο μαζικός , πιο αποτελεσματικός , για να μην απογοητεύει , πρέπει να φωτίζει και τις αιτίες του προβλήματος , χρειάζεται να αποκαλύπτει τους πολιτικούς υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.
Η απόφαση της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας είναι η ρίζα του κακού. Με την απελευθέρωση της ενέργειας (που φέρνει αύξηση των κερδών για την πλουτοκρατία και συνεχόμενα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα) συμφώνησαν και την στηρίζουν σήμερα όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ.
Γι αυτό και όλοι τους δεν μιλάνε για την ουσία του ζητήματος, ξεφεύγοντας και σπεκουλάροντας αποπροσανατολιστικά μονάχα για το καύσιμο. Κρύβουν το γεγονός ότι στην «ανταγωνιστικότητα» που αποδέχονται και υποστηρίζουν, το τι καύσιμο θα έχουμε καθορίζεται από τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών ομίλων και όχι από τις ανάγκες της κοινωνίας.
Στην Εύβοια ο «επικίνδυνος λιθάνθρακας» ξεσηκώνει το Αλιβέρι και το Μαντούδι το ίδιο όπως οι «επικίνδυνες ανεμογεννήτριες» ξεσηκώνουν όλη την Νότια Εύβοια , την Σκύρο, την Αμάρυνθο , το Πήλι κλπ.
Και είναι φυσικό να γίνεται αυτό γιατί εδώ βιώνουμε μια πραγματικότητα, που πρέπει να γίνει πολιτικό συμπέρασμα για όλους μας και είναι το εξής:


Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ή θα είναι κοινωνικό αγαθό για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος ή θα είναι εμπόρευμα που θα φέρνει μεν κέρδη για την πλουτοκρατία αλλά φτώχεια και υποβάθμιση του περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους. Την παραγωγή της ηλεκτρενέργειας ή θα την έχει ένας ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους ή θα την έχουν οι ιδιώτες και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ στην υπηρεσία των κερδών με αποτέλεσμα και την μόλυνση.
Είναι αντίθετες λοιπόν με τα λαϊκά συμφέροντα οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια από την ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ΣΥΝ που θέλει να είναι και με την ΕΕ (την απελευθέρωση της ενέργειας , τα κέρδη των ιδιωτών) και με τους εργαζόμενους και το ανθρώπινο περιβάλλον . Παραπλανούν τους εργαζόμενους με οικολογικές τάχα ευαισθησίες όπως κάποιες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που συνεργάζονται από την μια την ΑΓΕΤ αλλά από την άλλη πάνε «κόντρα» τάχα στα συμφέροντα που έχει η ΑΓΕΤ από την μονάδα λιθάνθρακα.

Με βασικό προσανατολισμό την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην απελευθέρωση της Ενέργειας , το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των κατοίκων του Αλιβερίου για να αποτραπεί η εγκατάσταση της μονάδας που εξαγγέλθηκε .

Δεν υπάρχουν σχόλια: