Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Γιορτή Οικολογίας με εναλλακτικές προτάσεις





Την ευκαιρία να γνωρίσουν εναλλακτικές πολιτικές, οικολογικά προϊόντα, ενδιαφέροντα έργα τέχνης και διαφορετικά σκεπτόμενους ανθρώπους, είχαν όσοι βρέθηκαν στη «2η Οικολογική Γιορτή στην Εύβοια», που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12-14 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλό κρηπίδωμα, στη Χαλκίδα.

Με έμφαση στην οικολογία αλλά και τη δημιουργία, οι δεκάδες συμμετέχοντες, καλλιεργητές και χειροτέχνες από την Εύβοια, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας εξέθεσαν τα οικολογικά προϊόντα ή τις δημιουργίες τους και προέβαλαν την οικολογική γεωργία, όχι μόνο ως μια διαφορετική τεχνολογία, αλλά ως μια «βιώσιμη λύση, σε μια πραγματικά αποκεντρωμένη, ελεύθερη, οικολογική κοινωνία».

Παράλληλα, με τα παραπάνω τις 3 ημέρες της γιορτής, λειτούργησε «χαριστικό παζάρι», στο οποίο ανταλλάχθηκαν διάφορα αντικείμενα, κυρίως είδη ρουχισμού, χωρίς κανένα αντίτιμο. Κι αυτό, επειδή όσοι συμμετείχαν πιστεύουν ότι «μπορούμε, εδώ και τώρα, αν αλλάξουμε λίγο τις συνήθειες μας, με υποτιθέμενα μικρές πράξεις, να αντισταθούμε στην εμπορευματική, καταναλωτική λογική που επικρατεί και να βιώσουμε τη χαριστικότητα στις μεταξύ μας σχέσεις». Όπως τονίζουν «τους τρόπους μένει να τους εφεύρουμε, ένας τέτοιος είναι και το «χαριστικό παζάρι», το οποίο μάλιστα δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να εξελίξουν σε διαρκή θεσμό μέσα στην πόλη.
Τέλος μέσα από ομιλίες και συζητήσεις, έγινε μια προσπάθεια να αναδειχθούν, τα σοβαρά οικολογικά εγκλήματα της περιοχής, για τα οποία όπως επισημάνθηκε ευθύνονται εταιρείες που πλουτίζουν, με την καταστροφή της φύσης, άρα και της ίδιας μας της ζωής.

Αυτοοργάνωση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γιορτή αυτή ήταν αυτοοργανωμένη, χωρίς χορηγούς και όλα τα έξοδα βάρυναν τους παραγωγούς και χειροτέχνες που συμμετείχαν σε αυτή. Το Λιμενικό Ταμείο πληρώθηκε για τη διάθεση του χώρου, ενώ όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, «στο Δήμο Χαλκιδέων «οφείλουμε» μόνο τους πάγκους και τις καρέκλες, καθώς επίσης και την αλαζονεία, την ειρωνεία και τη συγκαταβατική διστακτικότητα που εισπράξαμε...».

ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: